Ένα διήμερο ταξίδι

στα «γευστικά μονοπάτια» του Ολύμπου

1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Δήμου Δίου-Ολύμπου «Olympus Food Paths»

 

 

 

 

1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Δήμου Δίου-Ολύμπου «Olympus Food Paths»:

Ένα διήμερο ταξίδι στα «γευστικά μονοπάτια» του Ολύμπου



Παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών και νέων γευστικών προτάσεων βασισμένων στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα της παρολύμπιας περιοχής, πικνίκ-brunch σε κτήμα ακτινιδίων, βιωματικά σεμινάρια μαγειρικής για μικρά παιδιά και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Δίου-Ολύμπου, περιελάμβανε το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας του Δήμου με τίτλο «Olympus Food Paths».

Οι επισκέπτες του διήμερου Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένο στην ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου του Ολύμπου και πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δίον, το Λιτόχωρο και τον Πλαταμώνα, είχαν την ευκαιρία, με φόντο τον εμβληματικό Όλυμπο, να γευτούν τα πρώτης ποιότητας προϊόντα που καλλιεργούνται στις πλαγιές του, να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να απολαύσουν το τοπίο μέσω βιωματικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

Εστίες μαγειρικής, κατσαρόλες και τηγάνια στήθηκαν στις πλατείες Λιτοχώρου και Πλαταμώνα όπου ντόπιες μαγείρισσες του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα και καταξιωμένοι chefs, μάγειρες και εστιάτορες ετοίμασαν μπροστά στους επισκέπτες παραδοσιακές συνταγές και νέες μαγειρικές προσεγγίσεις στα κλασικά πιάτα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Παράλληλα καθηγήτρια από το  Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, παρουσίαζε και εξηγούσε την υψηλή διατροφική αξία των ντόπιων πρώτων υλών, που χρησιμοποιούσαν εκείνη την ώρα οι μαγείρισσες και μάγειρες στις δημιουργίες τους.

Μέσα από τις συνταγές οι επισκέπτες γνώρισαν και γεύτηκαν λευκή τρούφα, γνωστή με τον όρο «πολύτιμη», τρούφα μελανόσπορη, τσάι και μέλι Ολύμπου, φρούτα, βρώσιμα άνθη, καρύδια, κάστανα, γαρίδες Πλαταμώνα, ελαιόλαδο, τοπικά τυριά, κρέας μαύρου χοίρου, αιγοπρόβειο και μοσχαρίσιο, καθώς και παραδοσιακά λουκάνικα από τοπικά κρεοπωλεία.
Το ενδιαφέρον του κοινού κέντρισε επίσης η ποιότητα των τοπικών οίνων και των οίνων με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Πιερίας, που παρουσιάστηκαν από τοπικούς οινοπαραγωγούς. Πρόκειται για κρασιά που κατακτούν ήδη τις αγορές του εξωτερικού.
Οι δύο απογευματινές εκδηλώσεις γαστρονομίας σε Λιτόχωρο και Πλαταμώνα ξεκίνησαν με σεμινάριο μαγειρικής για παιδιά, όπου λιλιπούτειοι chefs μετέτρεψαν τη μαγειρική σε παιχνίδι, δημιουργώντας τα δικά τους πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες.
Το μεσημέρι της Κυριακής περιελάμβανε μία πρωτότυπη εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Στο πικνίκ-brunch κάτω από τον ίσκιο των ακτινιδίων στο Δίον, μικροί και μεγάλοι, επισκέπτες και τουρίστες μαγείρεψαν και γεύτηκαν δημιουργίες βασισμένες στο ακτινίδιο, το «σμαράγδι» της Πιερικής γης. Στελέχη της εταιρείας “Ζευς” παρουσίασαν την διατροφική αξία και την καλλιέργεια του ΠΓΕ ακτινίδιου Πιερίας, η εξαγωγική δύναμη του οποίου ξεπερνά το 90% της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Olympus Food Paths εγκαινίασε η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, υπογράμμισε ότι στόχος του Δήμου είναι η τοπική γαστρονομία να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος αποτελεί επίσης η ενίσχυση του τουριστικού προφίλ του Δήμου και προς την κατεύθυνση του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού.

Το διήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Olympus Food Paths ολοκληρώθηκε στην πλατεία του Πλαταμώνα με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς και του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου.

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Olympus Food Paths”

Σήμερα Κυριακή διοργανώνεται σε Δίον και Πλαταμώνα

Εγκαινιάστηκε χθες, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, το πρώτο, διήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας του Δήμου Δίου-Ολύμπου “Olympus Food Paths“. Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ έκανε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Υπό τη σκιά του Ολύμπου, λιλιπούτειοι μάγειρες φορώντας σκούφους μαγειρικής συμμετείχαν σε ένα βιωματικό junior σεμινάριο μαγειρικής. Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών από ντόπιες μαγείρισσες, chefs και μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, που μαγείρεψαν με τοπικά προϊόντα της παρολύμπιας περιοχής, ενώ διατροφολόγος εξηγούσε την διατροφική αξία των επιμέρους συστατικών των συνταγών. Παράλληλα οινοποιοί παρουσίασαν εκλεκτά τοπικά κρασιά και μυστικά οινογευσιγνωσίας.

Πλήθος κόσμου, που βρέθηκε στην πλατεία του Λιτοχώρου, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικές δημιουργίες, όπως κρεατόπιτα παρασκευασμένη με τραγί, παραδοσιακά ντολμαδάκια, ριζότο με τρούφα Ολύμπου, κεφτέδες με κουρκούτι, διάφορα τυριά, μαύρο χοίρο Ολύμπου, μουσταλευριά κ.α.

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Olympus Food Paths” συνεχίζεται σήμερα Κυριακή στο Δίον (Πλατανάκια) στις 12:00 με πικνίκ σε κτήμα ακτινιδίων και την πλατεία του Πλαταμώνα, από τις 4 το απόγευμα, με σεμινάριο μαγειρικής για παιδιά (master junior chef), παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών από ντόπιες μαγείρισσες και chefs, ενώ η βραδιά θα κλείσει με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων.

Δήμος Δίου-Ολύμπου
Αγίου Νικολάου 15
60200 Λιτόχωρο
Τηλ.: 2352350100
Fax: 2352350128
Ιστοσελίδα | Facebook
Instagram | Twitter