Το υπέργηρο “κοσκινάκι” μας

και τι σημαίνει "αφήγημα"...

τι σημαίνει “αφήγημα”, όταν οι άρχοντες λένε λένε, λένε και ξαναλένε, δεκαετίες τώρα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε καν τα ελάχιστα που χτίζουν με τα λόγια τους

 

 

 

 

 

Τα δύο κείμενα που ακολουθούν δόθηκαν για δημοσίευση σήμερα, με διαφορά λίγων ωρών.

Και τα δύο εκκινούν από τον προβληματισμό για τον τουρισμό μας.

Το ένα, του επιχειρηματία του Τουρισμού και συνδικαλιστή, παρουσιάζει μία ακόμη πρωτοβουλία, μια ακόμη προσπάθεια βελτίωσης του τουριστικού μας προϊόντος και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στο κείμενό του (δελτίο Τύπου) υπάρχει και η διαπίστωση ότι η Πιερία έχει τις υποδομές και μένει να επιλέξει προφίλ και αφήγημα και πρέπει να κατορθώσει να δημιουργήσει τουρισμό ανάλογο των δυνατοτήτων της, παράμετροι και οι δύο υψηλοί, κατά τον συντάκτη του κειμένου. Την ίδια ώρα, οι υψηλές προθέσεις και προσδοκίες περιέχουν και την επιδίωξη για … περισσότερο κοινωνικό τουρισμό και …μαθητικές εκδρομές… Όλα -δηλαδή- είναι μια χαρά και μένει μόνο να προωθήσουμε τον τουρισμό μας και να αποδώσει αυτός περισσότερο, συν η βοήθεια που απαιτείται για να παρέλθει η δύσκολη συγκυρία.

Το άλλο κείμενο (η άποψη ενός τοπικού πολιτικού στελέχους και εκπαιδευτικού) περιγράφει -λακωνικά- πως ούτε καν ο δρόμος προς το Ελατοχώρι δεν είναι επιπέδου ανάλογου των επιδιώξεών μας και ότι η επικοινωνιακή εμμονή πολλών αιρετών και δεν κλείνει τις τρύπες στην άσφαλτο και ανοίγει “τρύπες” στο όποιο αφήγημα για τις ικανότητες των αιρετών μας που συμπλήρωσαν ήδη 30 χρόνια με το ίδιο αφήγημα. “Αφήγημα”… όπως λέμε … “παραμύθι”.-

 

 

 

Ορεινός, ημιορεινός τουρισμός

Η. Τσιτλακίδης, πρόεδρος  ΕΞΕΠ: «Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα»

 

Μια μεγάλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, για την ανάδειξη των ορεινών, ημιορεινών περιοχών της Ελλάδας ως τουριστικοί προορισμοί, με τη δημιουργία της Ομάδας Ορεινών και Ημιορεινών Περιοχών, πρωτεργάτες της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος Δ.Σ της Π.Ο.Ξ κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης και το μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.Ξ. και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.

«Αναδεικνύουμε την Ελλάδα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών»

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια, που περιλαμβάνει προορισμούς από όλη την Επικράτεια που βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Σκοπός, να αναδειχθούν οι περιοχές αυτές, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα που όλοι γνωρίζουν στο εξωτερικό,  δηλαδή την Ελλάδα του «ήλιος και θάλασσα». «Αναδεικνύουμε την άλλη Ελλάδα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Τσιτλακίδης και προσθέτει πως η Πιερία έχει ένα μοναδικό προνόμιο. Συνδέει τον ήλιο, τη θάλασσα και τα βουνά αρμονικά, με ναυαρχίδα φυσικά τον Όλυμπο και τα Πιέρια.

Το ενεργειακό κόστος και η αναβάθμιση των ξενοδοχείων

Η Ομάδα των Ορεινών και Ημιορεινών Περιοχών έχει καταγράψει και αναδείξει  τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα και τις προοπτικές που μπορεί να έχει ο ορεινός τουρισμός στη χώρα μας. Πρώτο στη λίστα  των ξενοδοχείων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, είναι το ενεργειακό κόστος και η  ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων του ορεινού όγκου, που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα τη μείωση του κόστους. «Είναι διαφορετικά στο υψόμετρο της θάλασσας και στο υψόμετρο στον Άγιο Δημήτριο ή το Ελατοχώρι. Σε  αυτές τις περιοχές το πετρέλαιο θέρμανσης χρειάζεται ακόμη και  μέσα στο καλοκαίρι. Αν θέλουμε την επιμήκυνση τη τουριστικής περιόδου θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις μέσω ενεργειακού συμψηφισμού να εξορθολογήσουν το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους, μέσω του netmetering», υπογραμμίζει ο κ. Τσιτλακίδης

Ο εναλλακτικός τουρισμός στην Πιερία

Υπάρχουν μια σειρά παραγόντων που βοηθούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που είναι το ζητούμενο. Για παράδειγμα η  Ομάδα είχε ζητήσει  πέρυσι την  επιμήκυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμούέως και τη χειμερινή περίοδο. Μέχρι τότε όλα αυτά τα προγράμματα έληγαν περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η πρόταση υλοποιήθηκε και μεταφράστηκε σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Επίσης ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. «Η Πιερία  έχει συνοδούς βουνού,  οδηγούς βουνού, γαστρονομία, Προσκυνηματικό τουρισμό, αρχαιολογικούς χώρους, τα ορειβατικά καταφύγια και κυρίως έχει τον Όλυμπο, το Ελατοχώρι, το χιονοδρομικό του Ελατοχωρίου, που είναι τα βαριά ονόματα της περιοχής τα οποία ενσωματώνεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο και εκτός των 4–5 μηνών της καλοκαιρινής περιόδου», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Άλλωστε όπως σημειώνει, έχουμε τις υποδομές αλλά τις χρησιμοποιούμε μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

Η Πρόταση της Ομάδας για το Ελατοχώρι– Εκπαιδευτικές διαδρομές

Η Ομάδα των «Ορεινών» έχει καταθέσει πρόταση για το Ελατοχώρι. Συγκεκριμένα ζητά μέσα από ειδικά προγράμματα με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, και των διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να γίνονται στοχευμένες εκδρομές για να έλθουν οι μαθητές σε επαφή με τις ειδικές μορφές τουρισμού. Έτσι, κατά τη διάρκεια  της χιονόπτωσης το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου λειτουργεί για σκι,  αλλά την υπόλοιπη περίοδο θα μπορούσε να λειτουργεί ως βιωματικό πάρκο με δημοτικά σχολεία τα οποία θα το επισκέπτονται,  θα γίνονται συμμέτοχοι της οποιαδήποτε δράσης εναλλακτικού τουρισμού δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο,  μια διαφορετική αγορά.

«Ενσωματώνοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αμβλύνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων ώστε να επιμηκύνουν την περίοδο της λειτουργίας τους, δημιουργούμε το απαραίτητο περιβάλλον ώστε να δημιουργηθεί επισκεψιμότητα», αναφέρει ο κ. Τσιτλακίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν συναντήσεις της  Ομάδας  με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε  να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τα τριήμερα στα οποία θα μπορέσει η εκπαιδευτική κοινότητα  να συμμετέχει σε αυτή τη βιωματική εμπειρία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού  στους κατά τόπους προορισμούς. Όλα αυτά βέβαια, σε αγαστή συνεργασία και συμπαράσταση με τους  εκπαιδευτικούς λειτουργούς, με άμβλυνση όλων των αντικινήτρων που υπάρχουν σήμερα.

«Οι κρασάδες μας»

Σημαίνουσα θέση στην προσπάθεια ανάδειξης των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Πιερία, έχουν όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  τα οινοποιεία, οι οποίοι πλέον κάνουν μια εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι της οινογνωσίας παράλληλα με τις εξαιρετικές γαστρονομικές μας υποδομές.

Οι συνεργασίες και το αφήγημα της Πιερίας

«Ο τουρισμός είναι συνέργειες. Αυτό σημαίνει ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτό το οποίο θέλουμε να έχει η περιοχή», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτλακίδης, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι να αποφασίσουμε ποιο θέλουμε να είναι το αφήγημα της Πιερίας. Ενός νομού που υφίσταται τουριστικά τα τελευταία 50 χρόνια αλλά  μέχρι σήμερα δεν συνδέσαμε την περιοχή με το μήνυμα στο υποσυνείδητο του ταξιδιώτη. «Όταν λέμε Σαντορίνη μας έρχεται συνειρμικά το ρομάντζο, όταν λέμε Μύκονος η ψυχαγωγία, όταν λέμε Olympus Riviera δεν έχουμε διευκρινίσει τι έρχεται, ή το τι πρέπει να έρχεται στο υποσυνείδητο του επισκέπτη. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα,  να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε αφήγημα της περιοχής. Και επίσης να ενσωματώσουμε όλα τα «περιουσιακά»μας στοιχείακαι σίγουρα μεταξύ αυτών τον Όλυμπο και τα Πιέρια. Η Πιερία διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία πρέπει, με σεβασμό στην αειφορία, να μας δημιουργήσουνε πρόσθετη επισκεψιμότητα για όλο τον χρόνο και όχι μόνο να εμπλουτίζουν την εμπειρία», καταλήγει ο κ. Τσιτλακίδης.

 

 

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου
μέλους ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΕ Πιερίας,
εκπαιδευτικού

 

Χθες στο Ελατοχώρι διοργανώθηκε το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους, μία όμορφη πρωτοβουλία για την προβολή της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων.

Ανεβαίνοντας όμως από την Κατερίνη στο Ελατοχώρι μέσω Μοσχοποτάμου αναρωτήθηκα με ποιον τρόπο έφτασαν εκεί οι “τοπικοί άρχοντες”. Φαντάστηκα πως έχουν κάποιο μυστικό ελικοδρόμιο.

Γιατί δε μπορεί να ανέβηκες από αυτό το δρόμο που ανεβήκαμε κι εμείς και να είσαι μέσα στη χαρά και τα χαμόγελα. Συνεχείς καθιζήσεις και λακκούβες, με τα ετήσια επιπόλαια “μπαλώματα” να μη δίνουν λύση.

Δε μπορεί να αλληλοσυγχαίρονται και να μη βλέπουν πως όποιος χρησιμοποιεί αυτό το δρόμο -ειδικά τη νύχτα- κινδυνεύει να χαλάσει το αυτοκίνητό του, να βγει από το δρόμο, να τον καταπιεί κάποια λακκούβα ή ξαφνικό βύθισμα του οδοστρώματος.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για τους μόνιμους κατοίκους που αναγκάζονται να διακινδυνεύουν στις καθημερινές μετακινήσεις τους, αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου και ευρύτερα.

Οι κακές υποδομές υποβαθμίζουν το υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν της Πιερίας.

Η ευγένεια των ανθρώπων της περιοχής και η υπομονή τους είναι πραγματικά αξιοζήλευτη.

Όμως η αδιαφορία (ή ανικανότητα) σοβαρής και μόνιμης επισκευής του επαρχιακού οδικού δικτύου προκαλεί αγανάκτηση. Ειδικά όταν για κάθε κουταλάκι ασφάλτου που πέφτει ή για κάθε χόρτο που κόβεται χορταίνουμε φωτογραφίες της Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων.

Πρώτο μας μέλημα, η ποιότητα ζωής των ανθρώπων του τόπου και μετά η επικοινωνία. Να δούμε πώς μπορούμε να επισκευάσουμε την επαρχιακή οδό για να προσφέρουμε ασφάλεια μετακινήσεων στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής, και μετά βγαίνουμε όσες φωτογραφίες θέλετε.