Υποχρέωση όλων μας η στήριξη

του Κέντρου και των γυναικών

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ

Κλιμάκιο του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελούμενο από την υπεύθυνη Γνωσούλα Χαϊλατζίδου και τα μέλη Μαίρη Αρβανίτη, Πουλχερία Δαρίβα, και Σταματία Μπέση, επισκέφτηκε τη Δευτέρα 10/10/2022 το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κατερίνης.

Από τον γόνιμο διάλογο με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου αναδείχτηκε το πρόβλημα της διαρκούς επισφάλειας για τις ζωές των γυναικών, της έντασης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, της έξαρσης κατά την περίοδο της πανδημίας διεθνώς και στη χώρα μας, με μεγάλη αύξηση των γυναικοκτονιών και με πολλά περιστατικά σεξιστικής βίας.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο Συμβουλευτικής αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και στο Νομό Πιερίας. Η αξιόλογη δουλειά που γίνεται και η προσφορά του Κέντρου Συμβουλευτικής στα χρόνια λειτουργίας του, θέτουν σε όλους μας την υποχρέωση για ουσιαστική στήριξη αλλά και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ακούσαμε με προσοχή τις παρακάτω προτάσεις του επιστημονικού προσωπικού, των ανθρώπων που έρχονται σε άμεση επαφή με τα περιστατικά, το φόβο, την αγωνία και την ανασφάλεια των θυμάτων:

  • Για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης στέγης σε ξενώνα φιλοξενίας γειτονικού νομού μιας και δεν διαθέτει ο νομός μας ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, είναι απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας και να αναλαμβάνει η πολιτεία το κόστος αυτής της φιλοξενίας.
  • Οικονομική στήριξη των γυναικών για κάποιο διάστημα.
  • Μετά το πέρας της φιλοξενίας είναι αναγκαίο να στηρίζεται η γυναίκα εργασιακά . Για τούτο απαιτείται αποτελεσματικότερη συνεργασία των εμπλεκομένων: ΟΑΕΔ, κέντρο, επιχειρήσεις ώστε καμιά γυναίκα να μην υποχρεωθεί να επιστρέψει στο κακοποιητικό περιβάλλον.
  • Ενίσχυση του Κέντρου με παιδοψυχολόγο και η διεύρυνση του ρόλου του ώστε να καταστεί κέντρο για την ενδοοικογενειακή βία.

Και βέβαια οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες στο Κέντρο είναι αυτονόητο πως πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, θα είναι εδώ για πολλά ακόμα χρόνια και η αποκτηθείσα πείρα πολύτιμη.

Δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε δίπλα τους στο δύσκολο έργο τους, στη διάθεσή τους να προσφέρουμε όποια βοήθεια μας ζητηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί και παλεύει για :

Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών ισότητας.

Ισάριθμη συμμετοχή (50-50) των φύλων σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων

Κατάργηση του Νόμου 4800/2021 περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας με την εισαγωγή του στον Ποινικό Κώδικα.

Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στον Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία.

Πλήρη κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.

Ενίσχυση των μέτρων και των πολιτικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με πλήρη εφαρμογή του ν.4531/18, ενίσχυση και στήριξη του Δικτύου Δομών και αύξηση των τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο. Εφαρμογή του ν.4604/19 στο σύνολό του.

Ένταξη των σπουδών φύλου και της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Καλούμε όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες στον αγώνα για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι καιρός να δράσουμε ώστε να σταματήσουμε να μετράμε θύματα.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ν.Ε Πιερίας
Αγ. Λαύρας 23 – (1ος Όροφος)-Τηλ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr