Άφησε “τα κάστανα στη φωτιά”…

και στο προσεχές διάστημα οι απαντήσεις

ερώτηση Σκούφα και η απάντηση του υπουργού που λύνει τα προβλήματα πριν υπάρξουν -όπως τον περιέγραφε ο Χιονίδης….-

 

 

 

Η ερώτηση της βουλεύτριας Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μπέττυ Σκούφα, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Γεωργαντά για την στήριξη “των πληττόμενων παραγωγών κάστανου και σταφυλιού στην Πιερία”, την καταπολέμηση της φαιάς σήψη του κάστανου και την αναδιαμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή και … καμία εξέλιξη δεν διαπιστώθηκε.

Η σήψη -του κάστανου- αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο …προσεχές διάστημα, καστανοπαραγωγοί και αμπελουργοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν γιατί η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όπου υπάρξει απώλεια εισοδήματος βρίσκει τρόπους να στηρίξει τους πληγέντες και όσο για την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ… τα συνεργατικά σχήματα προχωρούν “μια χαρά” , ενώ η κυβέρνηση έχει καταβάλλει αποζημιώσεις ως και σε τέσσερις μήνες μετά το αίτημα…

“Δεν βγάζω άκρη με όσα απάντησε ο υπουργός” ήταν η απάντηση της Σκούφα που μετέφερε στον κο Γεωργαντά ότι τα “φέσια” των εμπόρων στην Πιερία έχουν αγγίξει τα 2 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, χωρίς αυτό να απασχολήσει τον υπουργό στην απάντησή του. Ενημέρωσε πάντως ότι τον επισκέφθηκαν πρόσφατα καστανοπαραγωγοί στο γραφείο του και συζήτησε το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ε τ Ο, πράγματι υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση με παραγωγούς της Πιερίας στο γραφείο του, αλλά ενέσκηψε και μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη άλλου παράγοντα που συνόδευσε επίσης παραγωγούς στον κο Γεωργαντά και πιθανώς …”δεν έβγαλε άκρη” και ο ίδιος, από την ένταση των αιτημάτων και των συνοδών των παραγωγών.

 

 

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Μπ. Σκούφα:
«Εγκαταλελειμμένοι οιπαραγωγοί καστάνου και σταφυλιών της Πιερίας. Στο έλεος των εμπόρων οι παραγωγοί ακτινιδίου. Ούτε λόγος για την αναδιαμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ!»

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ

Τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία ζουν οι αγρότες της Πιερίας και συγκεκριμένα οι καστανοπαραγωγοί, οι σταφυλοπαραγωγοί αλλά και οι παραγωγοί ακτινιδίου, περιέγραψε για μια ακόμη φορά στην Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Αγρότες « χτυπημένοι» από τα καιρικά φαινόμενα, τους εμπόρους και την ανυπαρξία τηςκυβέρνησης

Η κα Σκούφα έκανε λόγο για «αγροτικό ζήτημα» στην Πιερία, με τους αγρότες να είναι «χτυπημένοι» από τα καιρικά φαινόμενα, από τους εμπόρους, αλλά και από την ανυπαρξία της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, το σταφύλι «Crimson»: λόγω των κλιματικών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης έχει καταστεί απολύτως ευπαθές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρηθεί ούτε δυο-τρεις μέρες στο ψυγείο, να σκίζει και έτσι μένει αδιάθετο και αμάζευτο, με«κρεμασμένη στο αμπέλι» το 70% της παραγωγής.

Οι έμποροι δεν αγοράζουν την παραγωγή ή την αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το καλλιεργητικό κόστος.

Παρόμοιο και το πρόβλημα των καστανοπαραγωγών, μιας και η διαρκώς εξαπλούμενη ασθένεια της φαιάς σήψης καστάνου και η άρνηση χρηματοδότησης της έρευνας για την καταπολέμησή της εδώ και 2 χρόνια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος και έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καστανοπαραγωγής να μην είναι εμπορεύσιμη. Έτσι, το 70% της παραγωγής μένει αδιάθετο στα δέντρα, ενώ το υπόλοιπο πωλείται στην υποτυπώδη τιμή των 0,50-0,60 λεπτών το κιλό.

Είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά, τόνισε η κ.Σκούφα, που οι καστανοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα!

 Όσο για τους παραγωγούς ακτινιδίων, οι εξευτελιστικές τιμές που ζητούν οι έμποροι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων και ψυγείων, έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Σε όλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση, προστίθεται και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αναγκαιότατης αναδιαμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, υπογράμμισε η κ. Σκούφα. «Με τον υπάρχοντα κανονισμό δεν καλύπτεται επί της ουσίας καμία ασθένεια και καμιά ζημιά που προκαλείται από καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και κρίσης».

«Ναι μεν, αλλά..» το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

«Προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε, κυρίως ως ασθένεια η οποία πρέπει να εκλείψει», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς σε ότι αφορά τη φαιά σήψη καστάνου, λέγοντας πως δεν έχουν καταλήξει αν οφείλεται στην κλιματική κρίση ή και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Παρά τη μεγάλη ήδη καθυστέρηση, ο υπουργός απάντησε ότι το επόμενο διάστημα θα δουν με τις προτάσεις των επιστημόνων πώς μπορεί να γίνει η διαχείριση αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος.

Ο κ. Γεωργαντάς δεν απάντησε επί της ουσίας για ποιους λόγους δεν προχωρά η αναδιαμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκε μόνο σε «άλλους τρόπους αποζημίωσης» τους οποίους κατά καιρούς προσπαθεί να βρει το Yπουργείο, προκειμένου να αποζημιώσει τους παραγωγούς. Υπεραμύνθηκε δε της πολιτικής που ακολουθεί το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αγνοώντας το γεγονός ότι οι καστανοπαραγωγοί έχουν μείωση της παραγωγής τους για 4η συνεχόμενη χρονιά, ότι οι αγρότες είναι επί της ουσίας στο έλεος των εμπόρων κι ότι η «επιστροφή» του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως την υλοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν φτάνει να γεμίσει ούτε μια φορά ένα ντεπόζιτο!

Skoufa 10 10 2022 12095118