“Κανείς δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις”

(αλλά μειώσεις, ελαφρύνσεις, αυξήσεις, ανάπτυξη, δισεκατομμύρια...

και Νέοι Αγρότες στο Ταμείο Ανάκαμψης) – η εισηγήτριά του Άννα Μάνη για τον φετινό προυπολογισμό και την παρακαταθήκη της κυβέρνησης για ένα καλύτερο αύριο

 

 

 

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου2022

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
Εισηγήτρια στο κορυφαίο νομοσχέδιο-προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού

«Να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης του προγράμματος νέων αγροτών στο Ταμείο Ανάκαμψης»

 

Η κυρία Μάνη επιλέχθηκε ως εισηγήτρια στο κορυφαίο νομοσχέδιο-προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Κατά τη συζήτηση του Προσχεδίου για το 2023, η κυρία Μάνη, αναφέρθηκε στο σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο, μέτρο της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, η μελέτη του οποίου ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας παράλληλα από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης του Προγράμματος Νέων Αγροτών στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που θα δώσει κίνητρο στους νέους να επιστρέψουν στην περιφέρεια.

 

Αναφορικά με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, η Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα, στα μέτρα και τις πολιτικές στήριξης της κοινωνίας για το 2023, συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, όπως:

– Η αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

– Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο 2023.

– Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

– Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

– Η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

 Επίσης έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές φοροελαφρύνσεις, όπως:

– η οριστική και μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους.

– Η μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.

– Η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές.

– Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.

Πέραν των παραπάνω μέτρων, η κυρία Μάνη επισήμανε ότι προβλέπεται στον Προϋπολογισμό επιπλέον ένα δισεκατομμύριο Ευρώ αποθεματικό, για ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Κλείνοντας, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το δύσκολο κεφάλαιο των μνημονίων και της επιτήρησης έκλεισε οριστικά για την πατρίδα μας και ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον ανοίγεται μπροστά μας. Με τις επιδόσεις στον τουρισμό, στις εξαγωγές και τις επενδύσεις να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, με παγκόσμιους επενδυτικούς κολοσσούς να έρχονται στη χώρα μας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν την παρακαταθήκη μας για ένα καλύτερο αύριο.

Κανείς δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις. Κανείς δεν υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Γνωρίζουμε καλά τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν, λέγοντας όμως πάντοτε μόνο την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν θα δώσουμε στους συμπολίτες μας ψεύτικες ελπίδες. Δεν θα δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Αυτή είναι η υπεύθυνη πολιτική στάση που από την πρώτη στιγμή τήρησε και αυτή θα εξακολουθεί να τηρεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσουμε για μια πιο παραγωγική οικονομία, για μια πιο ισχυρή Ελλάδα, για μια πατρίδα που ευημερεί».

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση στον παρακάτω σύνδεσμο: