Διαλέξτε

όλα τα 'χει η ΣΥΝθεση

και αισιοδοξία έχουν οι παραγωγοί μας

 

 

 

 

 

 

Η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφει ο Φόλιος.

Και την πραγματικότητα την γνωρίζουν όλοι οι σχετικοί με την παραγωγή, την γεωργία.

Κι οι παραγωγοί ακτινιδίων κι όσοι έβαλαν αμπέλια και οι παραγωγοί κι άλλων ειδών, ως και κυδωνιών και βάλε.

Κανείς δεν “πήρε τιμή”.

Δεν εξασφάλισε δηλαδή την είσπραξη μιας τιμής ανά κιλό προϊόντος που να καλύπτει τα έξοδα συν ένα μικρό κέρδος, έστω ως ελάχιστη παρηγοριά και λόγο να συνεχίσει να καλλιεργεί.

Η πραγματικότητα ήταν γνωστή στους ενδιαφερόμενους πριν καν συμβεί, είχε διαφανεί.

Το σαββατοκύριακο που -εθιμικά- αναμενόταν να γίνουν οι συνεννοήσεις και τα “παζάρια για το κλείσιμο συμφωνιών, οι μεσάζοντες δεν έκλεισαν ραντεβού, δεν προετοίμασαν την άφιξή τους στην περιοχή μας. Άφησαν τον φόβο να προετοιμάσει το έδαφος. Τον μέγα φόβο επαλήθευσης των κακών προβλέψεων. Οι παραγωγοί δεν χρειαζόταν κανέναν αιρετό για να γνωρίζουν την κατάσταση. Την ζούσαν και την έζησαν.

Τίποτα δεν πήγε καλά.

Στο ακτινίδιο, οι παραγωγοί υπολόγιζαν -συντηρητικά- το όριο στα 0,53 ευρώ το κιλό και λίγοι τυχεροί πούλησαν στα 0,50 ευρώ. Για τα σταφύλια…ας μην κάνουμε λόγο. Κι ο καιρός κόντρα και τα μεταφορικά “στο θεό” λόγω καυσίμων και πλήρους σεβασμού της αυτορύθμισης της αγοράς και της εμμονής στη μη κυβερνητική παρέμβαση και η εξάρτηση από ελάχιστες ευκαιρίες/απουσία εναλλακτικών αγοραστών έφερε τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Και το χειρότερο: τίποτα δεν βεβαιώνει ότι και του χρόνου δεν θα υπάρχουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα. Η Θεσσαλία κι η Περιφέρειά της επανενεργοποίησαν το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Νότιο Κορέα. Εμείς ακόμα πουλάμε στην Ιταλία που εισπράττει την προστιθέμενη αξία της παραγωγής μας και ταυτόχρονα είναι ο μέγας ανταγωνιστής μας. Δεν το προσπερνάς εύκολα αυτό και ήδη το προσπερνάμε χρόνια…

Την ίδια στιγμή, η Αντιπεριφέρειά μας εκδίδει ανακοινώσεις ότι βρίσκεται μόνιμα δίπλα στον πρωτογενή τομέα μας και ο Δήμος φωτογραφίζεται … διαπιστώνοντας την αισιοδοξία των παραγωγών μας. Τα ανυπέρβλητα προβλήματα είναι ικανά να αυξήσουν την αισιόδοξη φαντασία όσων αδυνατούν να τα λύσουν. Και να αντιστρέψουν την όραση πλήρως. Και να βλέπουν κάποιοι … το άσπρο-μαύρο και τούμπαλιν. Το πιερικό ακτινίδιο έχει κατακτήσει ήδη το σήμα ΠΓΕ και αντιμετωπίζει μόνο προβλήματα. Το θεσσαλικό θα αποκτήσει εντός ολίγου 3+1 σήματα ποιότητας και πιστοποίησης και -παρά το παγκόσμιο(;;;) πρόβλημα των καυσίμων θα πουλιέται στη Νότιο Κορέα. Με ενέργειες της Περιφέρειάς της και των συνεταιρισμών της. Χθες, κυβερνητικός βουλευτής Λάρισας ζήτησε επίσημα από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει πράσινη ενέργεια για τα απαραίτητα στην διαχείριση προϊόντων ενεργοβόρα ψυγεία. Κι εμείς εδώ… όλα καλά. Τα χαμόγελα δεν μας λείπουν. Και η αριστεία των αιρετών μας. Οπότε και η βεβαιότητα επανεκλογής. Για ν συνεχίσουν να είναι δίπλα στον παραγωγό. Στον πρωτογενή τομέα. Κι όταν οι έμποροι και οι μεσάζοντες δεν προσέρχονται στα ραντεβού … θα σπεύδουν ο Σάκης κι ο Βαγγέλης. “Ψυχούλα” ο Βαγγέλης… κι ο Σάκης, βέβαια.

 

 

σημ.Ε τ Ο: η κα Γκριμούλα είναι παραγωγός και έκανε το post στο οποίο φιλοξενούνται ο επικεφαλής της ΣΥΝθεσης και ένας από τα βασικά στελέχη της και αντιδήμαρχος. Όπως  αποτυπώνει η φωτογραφία, το χαμόγελο είναι στα πρόσωπα όλων στη φωτογραφία (λιγότερο στου Καλαϊτζή) και άλλες φωτογραφίες με χαμόγελα άλλων παραγωγών δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

 

 

 

Δ.Τ. Ερώτηση Μ. Χαρακόπουλου, Κατά προτεραιότητα εγκατάσταση και σύνδεση ΑΠΕ Συνεταιρισμών στο δίκτυο