Δεν αλλάζεις μια πετυχημένη συνταγή…

ειδικά αν δεν έχεις άλλη

κι αν ο μοναδικός -ως τώρα- αντίπαλος κάνει τα αδύνατα, δυνατά να την ακολουθήσει σαν να μην υπάρχει εναλλακτική

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Γιατί ο Βαγγέλης Γερολιόλιος, αν και εν ενεργεία δήμαρχός μας, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ενάμιση χρόνο* πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές και πριν καν αποκτήσει έναν έστω αντίπαλο στις επερχόμενες αυτές εκλογές;;;

Η απάντηση στο ερώτημα έχει ίσως κάποιο ενδιαφέρον και -ευτυχώς ή δυστυχώς- μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει το συγκεκριμένο ερώτημα.

Όμως, όλα έχουν το αποτέλεσμά τους όταν συμβαίνουν, έχουν δράση και ανάδραση. Ακόμη κι όταν δεν γνωρίζουμε τα αίτια των γεγονότων.

Ένα αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης του δημάρχου Δίου-Ολύμπου είναι να μετατρέψει όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας σε ευκαιρία προεκλογικής προβολής. Προχθές, ο αρμόδιος για την εισαγωγή του θέματος των τελών της άρδευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιδήμαρχος, έφυγε άρον-άρον από την συνεδρίαση …για να παραστεί σε εκδήλωση στη Βροντού για την αιμοδοσία, τον καρκίνο ή κάτι άλλο…. κάποια εκδήλωση τέλος πάντων που θα μπορούσε να συμβεί και ΧΩΡΙΣ αυτόν, σίγουρα.

Την επομένη, ο δήμαρχος έσπευσε στην Αθήνα και στον υπουργό Γεωργίας, μαζί με τους τρεις βουλευτές Πιερίας της ΝΔ, την αντιπεριφερειάρχη και έναν -1- πρόεδρο συνεταιρισμού για να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ακτινιδίων, σταφυλιών και κάστανων. Μια μέρα πριν, διευκρίνιζε ότι ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα και δύναμη παρέμβασης και λύσης αυτών των προβλημάτων.

Κιόσκια, ασφαλτοστρώσεις, εκατομμύρια -για έργα- από τον κεντρικό κορβανά της κυβέρνησης, αναθέσεις, αναθέσεις και αναθέσεις, εκδηλώσεις, δράση συλλόγων, και κάθε τρικ και ευκαιρία έκδοσης ενός ακόμη δελτίου Τύπου και ενός άκριτου post έχουν επιστρατευτεί με ακόμη πυκνότερο ρυθμό από τον Απρίλιο ως σήμερα και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς που θα φτάσει η προσπάθεια αυτή. Ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός-διεθνής μαραθώνιος για το Κλίμα (που η διοίκηση γνώριζε την διοργάνωσή του από τον περασμένο Μάιο, χάρις στην Ε τ Ο) πέρασε ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο, παρά την δήθεν τιτάνια -και σίγουρα ακριβοπληρωμένη- προσπάθεια διαφημιστικής προβολής μας. Αλλά ο Δήμος (μας) εξέδωσε δελτίο Τύπου για να ενημερώσει… ότι ο μαραθώνιος θα διασχίσει και την περιοχή μας, ενώ ΚΑΝΕΙΣ από τον τόπο μας δεν βρέθηκε να τρέξει μια ελάχιστη απόσταση και να καταγραφούμε κι εμείς όσο θα μπορούσαμε… Η δε ειδική σύμβουλος επί θεμάτων Τουρισμού του δημάρχου μας έκρινε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι σημαντική και καλή ευκαιρία διεθνούς προβολής, … αλλά όχι για τον Δήμο. Για την επιχείρησή της… Τον δε Απρίλιο, ο Βαγγέλης Γερολιόλιος άρχισε την δημοσίευση και προβολή των υποψηφίων της “ΣΥΝθεση 2”, πριν καν εμφανιστεί κάποιος αντίπαλος στο προσκήνιο. Το Νο2 της διοικούσας παράταξης είχε πολύ νωρίτερα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, δηλώνοντας δημόσια ότι η ΣΥΝθεση 2 μόνο το ΚΚΕ θα έχει αντίπαλο του χρόνου τέτοιον καιρό … άντε και τον Κιάφα που χαρακτήρισε αντίπαλο-ευλογία Θεού για τον Γερολιόλιο. Η εμμονική προσήλωση στην αυτοδιαπιστούμενη αριστεία, δεν του επέτρεψε φυσικά να ανακαλέσει τις πραγματικές επιδόσεις, προσωπικές και της διοίκησης συνολικά: στην αρχή της θητείας του, είχε δηλώσει ότι θα εργαστεί για να αλλάξει/εξορθολογίσει τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μας, πρόοδος που είναι ακόμη ζητούμενη, στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της θητείας τους και με την πολύ βολική περίοδο της πανδημίας και πανδημικής λειτουργίας να έχει περάσει χωρίς αποτέλεσμα και αυτή…

Πολλά μπορούν ήδη να καταγραφούν ως εξόφθαλμα προεκλογικές απόπειρες προβολής της διοίκησης. Αρκεί να δει κανείς που και πόσο το λογότυπο του Δήμου μας “κοτσάρεται” στις αφίσες κάθε είδους εκδήλωσης και δράσης. Κι οι διοικήσεις των συλλόγων και διάφορες άλλες οντότητες προσέρχονται απροβλημάτιστα ως αρωγοί και νεροκουβαλητές, συνεχίζοντας μια παράδοση που τους κρατά εσαεί ικέτες για ελάχιστα κονδύλια που δεν τους δίνονται, ενώ “τα δικά μας παιδιά” εισπράττουν χιλιάρικα αεριτζίδικα.

ΟΛΑ αυτά είναι επιλογές άλλων και ευθύνη τους και απτή απόδειξη της φιλοσοφίας διοίκησής τους, θέμα που είχε απασχολήσει πολύ τον Βαγγέλη Γερολιόλιο στην προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία. Σε ότι αφορά την Ε τ Ο, η ευθύνη της δεν προέκυψε ούτε πρόπερσι, ούτε φέτος τον Απρίλιο. Γεννήθηκε στις 29.7.2015 και έκτοτε είναι μόνιμο μέλημά της να στέκει υπεύθυνα έναντι των αναγνωστών της. Και μόνο η πληροφόρηση των αναγνωστών της, για τα σημαντικά και τα σοβαρά είναι η αποστολή της, ανεξαρτήτως …παραπόνων και προσπαθειών υπονόμευσής της. Αποστολή που εκπληρώνει και υπηρετεί κάθε μέρα-κάθε ώρα, όλο και καλύτερα. Οπότε, της διοίκησης του Δήμου μας και πολλών άλλων διαφόρων υποψηφίων οι ενέργειες και οι δημοσιεύσεις κρίνονται υπό πρίσμα προεκλογικό και αναλόγως παίρνουν τον δρόμο τους. Όσο για το αρχικό ερώτημα… η ερώτηση που εκκρεμεί αφορά μόνο το μέλλον.

Η απάντηση της ερώτησης για την προηγούμενη 18μηνη προεκλογική εκστρατεία ΣΥΝθεσης/Γερολιόλιου έχει δοθεί απ’ την πραγματικότητα: μετά μια χρονικώς τεράστια προεκλογική εκστρατεία και όξυνση της κριτικής κατά Δημόπουλου τους τελευταίους μήνες, η πρώτη ΣΥΝθεση απέσπασε 10 δημοτικούς συμβούλους έναντι έξι του Δημόπουλου, τέσσερις του Κιάφα, τρεις του Φαρμάκη, δύο του Μυλωνέρου, μία του ΚΚΕ και μίας του Δημητριάδη. Πριν καν συμπληρώσει ένα μήνα ζωής το νέο Συμβούλιο, ο Φόλιος του Κιάφα έγινε του Γερολιόλιου, ο Φαρμάκης είχε προσχωρήσει ήδη ατύπως και τυπικά παραμένει στην αντιπολίτευση, οι του Δημόπουλου είναι κι αυτοί της διοίκησης και τρέχουν να προλάβουν να εξασφαλίσουν θέση στη ΣΥΝθεση 2 -ένα χρόνο τώρα-, ο Μυλωνέρος έκανε την πλέον αισχρή κωλοτούμπα και έγινε και τυπικά συμπολίτευση … κι ο Δημητριάδης εξακολουθεί να υπηρετεί τον Δήμο μας… από τον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δηλαδή, οι μόνοι αντίπαλοι της ΣΥΝθεσης σήμερα είναι ο Κιάφας κι η Κουρίτα. Όλους τους άλλους τους έχει απορροφήσει. Παρ’ όλα αυτά, ο ηγέτης επιλέγει προεκλογική εκστρατεία 18 μηνών, πάλι.

Καλό βόλι, συνδημότες.

Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει.

Το κόλπο ζει δεκαετίες τώρα και πιθανώς θα ζει άλλα τόσα.

Μόνο για τους επιγόνους μας υπάρχει πιθανότητα να αναρωτηθούν, κάποια στιγμή στο μέλλον, τι κάναμε και που είχαμε τα μυαλά μας. Τα όποια μυαλά μας.

* η εκστρατεία άρχισε τον Ιανουάριο  του 2022, αλλά εντάθηκε τον Απρίλιο του 2022. Υπήρξαν και ενέργειες (και φέτος και πέρυσι) των οποίων η δημοσιοποίηση -για κάποιο λόγο- αναβλήθηκε, όπως πχ η συμφωνία Μπόζα-Γερολιόλιου για κάθοδο του πρώτου με την ΣΥΝθεση 2. Ανακοινώθηκε πρόσφατα, αν και υπήρχε  ένα χρόνο τώρα.