Μειώσεις τριών τελών βλέπει η διοίκηση,

τις ψάχνει και δεν τις βρίσκει η αντιπολίτευση

όπου αντιπολίτευση είναι Κιάφας και Κουρίτα – δείτε το βίντεο της συνεδρίασης

 

 

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Μειώνονται τέλη άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου



Σε στοχευμένες μειώσεις στα τέλη άρδευσης επιλεγμένων καλλιεργειών, που έχουν πληγεί από τις τρέχουσες συγκυρίες, προχωρά ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, μετά την ψήφιση της σχετικής απόφασης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 2022.

Ψηφίστηκε επίσης η μείωση στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και επαγγελματικούς χώρους.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, με την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση να πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου στηρίζει στο μέτρο του δυνατού δημότες και επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

 

 

                                                           Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022

 Δελτίο Τύπου 

 Πόσο πραγματικές είναι οι μειώσεις των τελών;

 

Η διοίκηση του δήμου μας έχει αναδειχθεί σε ειδήμονα της προπαγάνδας και του λαϊκισμού. Καθώς ο χρόνος μετράει, πλέον, αντίστροφα για τις επόμενες εκλογές είναι σίγουρο ότι την «ικανότητα» αυτή θα την επιδείξει σε όλους τους τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας.

Η αρχή έγινε με τα δημοτικά τέλη που απασχόλησαν το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Άκρως προπαγανδιστικός και παραπλανητικός ο τίτλος του δελτίου τύπου της διοίκησης που έκανε, φυσικά λόγο για «μείωση τελών». Ας μας επιτραπεί να εξετάσουμε χωριστά κάθε περίπτωση για να γίνει κατανοητό στους συμπολίτες ότι οι μειώσεις ήταν απειροελάχιστες και όσες ήταν μεγαλύτερες δεν αφορούσαν την πλειοψηφία των δημοτών μας.

Στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού δεν υπήρξε καμία μείωση σε κατοικίες, παρά μόνο σε στεγασμένους και μη στεγασμένους χώρους με εμβαδό από 1000 -6.000τ.μ. Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αφορά μια ισχνή μειοψηφία των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά ως παράταξη ψηφίσαμε θετικά προτείνοντας, ωστόσο, η μείωση να επεκταθεί στις κατοικίες και να αυξηθούν τα τέλη στους παρόχους κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές.

Εν συνεχεία, στα τέλη ηλεκτροδοτούμενων χώρων προτάθηκε αύξηση στο Λιτόχωρο (γεγονός που τεχνηέντως αποσιώπησε η διοίκηση) με τον ισχυρισμό ότι πρέπει να ισοσκελιστούν οι τιμές με τις άλλες δύο ενότητες. «Η προοπτική για τον Δημό-τη» πρότεινε να μην υπάρξει αύξηση στην ενότητα του Λιτοχώρου αλλά αντίθετα να μειωθούν σταδιακά οι τιμές στις άλλες ενότητες ώστε η σύγκλιση των τιμών να πραγματοποιηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλά επίπεδα προ όφελος όλων των δημοτών.

Αν υπολογίσει κανείς τις μειώσεις στα τέλη άρδευσης θα διαπιστώσει ότι η συνολική μείωση ανέρχεται σε 18.000€ (στηριζόμενοι στον περσινό κατάλογο) ενώ οι εκπτώσεις αφορούν συγκεκριμένες καλλιέργειες που τα τελευταία χρόνιαακολουθούν πτωτική στρεμματική πορεία. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι είναι εκπτώσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας αφού θα ωφεληθούν ελάχιστοι παραγωγοί και όχι το σύνολό τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις καλλιέργειες που θα επηρεαστούν από τις εκπτώσεις και τα στρέμματα που καλλιεργούνται στον δήμο:

Μήλα 49,9 στρ.

Κυδωνιές 310 στρ.

Αμπέλια 2375,8 στρ. ( τα οποία ενδέχεται να μειωθούν την επόμενη χρονιά):

Καστανιές 481,3 στρ.

Καπνός 29,9 στρ.

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι η μείωση στον καπνό αφορά μόνο την κοινότητα της Σκοτίνας.

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη

 

 

 

                  «Άνθρακες ο θησαυρός» για τις μειώσεις ορισμένων τελών
στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

 

 Για τα τέλη ηλεκτροδοτούμενων χώρων, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

 Η διατήρηση των ανταποδοτικών τελών και των δημοτικών φόρων στον Δήμο μας στα περσινά επίπεδα με μια μικρή αύξηση για τη δημοτική ενότητα του Λιτοχώρου, δε σημαίνει φιλολαϊκή πολιτική από τη δημοτική αρχή. Αντίθετα, μάλιστα!

Την ώρα που ο λαός στενάζει από την παρατεταμένη κρίση, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τον πληθωρισμό, την ανεργία, τους καθηλωμένους μισθούς και τις συντάξεις, τη διάλυση των κοινωνικών και εργασιακών  του δικαιωμάτων, αφενός η κυβέρνηση τον εμπαίζει δίνοντας του ψίχουλα (voucher, pass, «καλάθι του νοικοκυριού», επιδόματα φτώχειας κτλ)   αφετέρου η δημοτική αρχή υλοποιεί την πολιτική της επέκτασης της ανταποδοτικότητας στον Δήμο, την αύξηση δηλαδή των ίδιων πόρων του Δήμου μέσω της  τοπικής φορολογίας, για να καλύψει το κενό από την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.  Σημειώνουμε ότι τα όποια χρήματα δίνονται από την κυβέρνηση προωθούνται μέσω «αναπτυξιακών νόμων», επιχορηγήσεων κ.λ.π. στους μεγάλους επιχειρηματίες.

Αντί λοιπόν, η δημοτική αρχή να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη συμπληρωματική χρηματοδότηση,  αρκείται σε υποκριτικές κραυγές αγωνίας όπως:  «δε μας επιτρέπουν να κάνουμε κινήσεις», «είναι κοινός τόπος να θέλουμε μειώσεις αλλά δεν μπορούμε».  Κι ενώ «δε δύναται να ελαφρύνει» τη λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά νοικοκυριά και δεν προβαίνει σε καμία μείωση στα δημοτικά τέλη, σπεύδει «να αμβλύνει μια αδικία» (όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος είπε) μειώνοντας κατά 30% και πλέον τους ηλεκτροδοτούμενους στεγαζόμενους χώρους από 1.000 τ.μ. ως 6.000 τ.μ και από 6.000 τ.μ. και άνω, εξυπηρετώντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, του εμπορίου και των πολυεθνικών.

  1. Για τα τέλη άρδευσης

Οι όποιες ελάχιστες μειώσεις στα τέλη άρδευσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου –από 3 ως 6 ευρώ ανά στρέμμα σε  ελάχιστες καλλιέργειες όπως: αμπέλια, μήλα, κυδώνια, καπνό (μόνο για την κοινότητα της Σκοτίνας) και καστανιές (για τα ακτινίδια ούτε λόγος)– είναι σταγόνα στον ωκεανό, μια που τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών οξύνονται και τίθεται ζήτημα επιβίωσης τους, βλέποντας το -έτσι κι αλλιώς- ισχνό εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς από το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Όταν η τιμή του αγροτικού ρεύματος από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 έχει σήμερα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 0,21 ευρώ/KWh, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που βρίσκεται εδώ και μήνες κοντά στα 2 ευρώ,  οι τιμές «φωτιά» σε ζωοτροφές, αγροτικά μέσα και εφόδια, τα προϊόντα όπως φρούτα και οπωροκηπευτικά πουλιούνται σε εμπόρους και βιομηχάνους σε εξευτελιστικές τιμές, πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής ή παραδίδονται με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς να ξέρουν οι παραγωγοί πόσο και πότε θα πληρωθούν, τα τέλη άρδευσης που επιβάλλει η δημοτική αρχή με τη συμφωνία και όλων των άλλων παρατάξεων  είναι δυσβάσταχτα.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με μια χρηματοδότηση στους Δήμους που διαχρονικά μειώνεται, δεν καλύπτει βασικές ανάγκες και ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο για το τοπικό χαράτσωμα. Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει το φορομπηχτικό χαρακτήρα των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας – φωτισμού, ΤΑΠ, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλη ύδρευσης–αποχέτευσης, άρδευσης, βοσκής,  παρεπιδημούντων, στάθμευσης κ.ά.), διεκδικώντας την την άμεση μείωσή τους με τελικό στόχο την κατάργησή τους για τη λαϊκή οικογένεια, τους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και την αύξησή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για «κεφαλικούς» φόρους που επιβάλλονται ανεξάρτητα της φοροδοτικής ικανότητας και του εισοδήματος.

Στεκόμαστε απέναντι σε όποια μετακύληση του κόστους στους δημότες και απαιτούμε την κάλυψη όλων των δαπανών με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση.

  • Προτείνουμε άμεσα τη μείωση των τελών και φόρων του Δήμου ως και 50%, όσο μειώθηκε και η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή τους.
  • Απαιτούμε την πλήρη κατάργηση τους για τις δομές Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού κλπ., την πλήρη κατάργηση κάθε τοπικής και έμμεσης φορολογίας, την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους , τους άπορους και τους ΑΜΕΑ. Καμιά διακοπή νερού και ρεύματος!
  • Διεκδικούμε μείωση των τελών άρδευσης 50% από τις περσινές τιμές, όση και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες βιοποριστικές τους ανάγκες. Άμεση δημιουργία υπηρεσίας άρδευσης στον Δήμο και πρόσληψη εργαζόμενων με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Κατερίνα  Κουρίτα