Μαγνησία και Πιερία πλήττει η “Ariel”

"έκλεισαν" Ζλιάνα και Χασκάρα

δείτε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και τον “ζωντανό” χάρτη εξέλιξης του φαινομένου

 

 

Λίγο πριν τις 4 σήμερα το απόγευμα και ενώ η κακοκαιρία “Ariel” είχε ήδη κάνει -από τα ξημερώματα- την εμφάνισή της και στην Πιερία, οι κάτοικοί της έλαβαν το προειδοποιητικό μήνυμα και τις σχετικές οδηγίες του 112 για “επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα”.

Η ενημέρωση των Πιεριέων συμπληρώθηκε και από ανακοίνωση της Περιφέρειας/Αντιπεριφέρειας, ενώ ήδη έχει απαγορευτεί η πρόσβαση και η διάβαση δύο ρεμάτων στον Δήμο Δίου-Ολύμπου -Ζλιάνας και Χασκάρας- και ένα τρίτο στην Κονταριώτισσα -Ξερολάκι- είναι υπό στενή παρακολούθηση της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τις νεότερες προγνώσεις, η “Ariel” θα πλήξει ιδιαίτερα την Μαγνησία και τις Πιερία και τις παραλιακές τους περιοχές, από τις 10 απόψε ως και αύριο το απόγευμα, χρονική περίοδο πλήρους επιφυλακής για υπηρεσίες και πολίτες.

 

 

Κατερίνη, 30 . 11 . 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων λόγω των βροχοπτώσεων που πρόκειται να πλήξουν την ΠΙΕΡΙΑ, με την κωδική ονομασία «ARIEL».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα. Όλοι οι επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς, βρίσκονται σε άμεση συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται να επικρατήσουν στην περιοχή.

 

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας βρίσκονται σε επιφυλακή με όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, λόγω του έκτακτου καιρικού φαινομένου που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά και σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας για την διευθέτηση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του Νομού καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την απομάκρυνση υδάτων από το οδικό δίκτυο, αλλά και τον αντίστοιχο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας των τριών Δήμων της Πιερίας (Κατερίνης, Πύδνας–Κολινδρού και Δίου–Ολύμπου) στοχεύουν στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, καθώς και στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και την διασφάλιση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της ανθρώπινης ζωής.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση όλων των Πιστοποιημένων στο Μητρώο Εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π., Ομάδων της Πιερίας, που είναι έτοιμες να συνδράμουν επιχειρησιακά στο έργο του ευρύτερου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας επισημαίνει και προειδοποιεί για την ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ που πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις ιρλανδικές διαβάσεις γιατί, τα ατυχήματα και η απώλεια ζωής κατά τη διέλευση ιρλανδικών διαβάσεων είναι συχνό φαινόμενο.

Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας αλλά και μέτρα προστασίας της περιουσίας τους, σε κάθε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει προληπτικά να κάνετε κάποιες απλές ενέργειες ώστε να είστε προετοιμασμένοι…

  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω απ΄ το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρόρροές εντός του σπιτιού λειτουργούν κανονικά.
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες.
  • Αποφύγετε τη διαμονή και εργασία σε υπόγειους χώρους, αν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας…

  • Εγκαταλείψετε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές, υπερυψωμένο σημείο.
  • Αποφύγετε τη μετακίνηση μέσα στους πλημμυρισμένους δρόμους.
  • Μη διασχίζετε χειμάρρους πεζοί ή με το αυτοκίνητο σας.
  • Αλλάξτε πορεία,αν οδηγείτε προς πλημμυρισμένη περιοχή.
  • Εάν το αυτοκίνητο σας έχει ακινητοποιηθεί και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει,εγκαταλείψετε το αμέσως.
  • Μείνετε μακριά από κομμένα ή πεσμένα στο έδαφος ηλεκτροφόρα δέντρα.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Θυμηθείτε : οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν αποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της απόσυρσης των υδάτων. Η πλημμύρα μπορεί να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών, καθώς τα νερά μπορούν να παρασύρουν αντικείμενα ή να καταστρέψουν μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων, κ.λ.π.

Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.