“Είναι σε τρικυμία και σε σύγχυση,

κυβέρνηση και ΚΕΔΕ"

ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος που κατάφερε μια πρωτοφανή νίκη στο ΣτΕ μιλάει στην Ε τ Ο για την απόφαση που εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα αντισυνταγματικά κόλπα “υπέρ της κυβερνησιμότητας”

 

 

 

Αν όλα αυτά είχαν συμβεί σε μια άλλη χώρα, πχ στην Αμερική ή έστω σε μια αμερικάνικη ταινία, η Απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Υπόθεση των Μαρκούλη (πατήρ και υιός)-Τροχόπουλου-(Κωνσταντόπουλος) κατά του Ελληνικού Δημοσίου-Υπουργείο Εσωτερικών-(Αλιβιζάτος) θα ήταν πρώτο θέμα για πολύ καιρό στον Τύπο, θα είχε πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις πρωτόγνωρες στην πολιτική ζωή και σίγουρα θα όδευε να γίνει μία ενδιαφέρουσα πολιτική ταινία του Hollywood. Όμως, δεν βρισκόμαστε στην Αμερική ή αλλού, βρισκόμαστε στην Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα και όλοι “κάνουν την πάπια” για μια μοναδική και ανεπανάληπτη, διαπιστωμένη πλήρως αντισυνταγματική επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Τρία χρόνια μετά την προσφυγή, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε στις 2.12.2022 ότι “οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, καθώς και των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου, … οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, καθ’ ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.”. Είναι οι δύο διατάξεις που εμπνεύστηκε και επέβαλλε η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τις δημοτικές εκλογές του 2019 ως την ανάληψη των καθηκόντων όσων εκλέχτηκαν απ’ αυτές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κυβερνησιμότητας που -κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη- δημιουργούσε ο νόμος (του ΣΥΡΙΖΑ) που ίσχυε ήδη. Αντιδράσεις υπήρξαν τότε πολλές. Αλλά μόνο δύο σε όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να αντιδράσουν θεσμικά και με τον ενδεικνυόμενο τρόπο. Οι Αντώνης Μαρκούλης και Κωνσταντίνος Τροχόπουλος, δικηγόροι και αιρετοί της Βέροιας κατέθεσαν προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο. Τρία χρόνια μετά, η ολομέλεια του δικαστηρίου τους δικαίωσε πλήρως και απομένει η καθαρογραφή και η επίδοση της απόφασης για να διαφανούν οι επιπτώσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι πρώτες αντιδράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και της -εξαιρετικά κοντινής στην κυβέρνηση και την ΝΔ- ΚΕΔΕ, ενισχύουν την άποψη ότι είναι και οι δύο σε φοβερή τρικυμία.

 

Πως φτάσαμε στην απόφαση 2377/2022;

Τι συνέβη αυτά τα τρία χρόνια μέχρι την δικαίωση των Μαρκούλη-Τροχόπουλου;

Τι πιθανότητες είχαν να δικαιωθούν έναντι μιας κομβικής και ήδη σε εφαρμογή νομοθεσίας και μιας επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπερασπίστηκε στο ανώτατο αρμόδιο δικαστήριο ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος;

Τι θα αλλάξει στον τρόπο διοίκησης των Δήμων;

Ακούστε τον ίδιο τον Μαρκούλη να τα αφηγείται.

Και τα ξαναλέμε.