Μετά την αναφορά ΚΑΙ ερώτηση

για το καμίνι του Γουλάρα

της Σκούφα (και του Λάρισας, Κόκκαλη)

 

 

 

 

Μετά την αναφορά που κατέθεσε στις 2.8.2022 για το γνωστό καμίνι του Πλαταμώνα, η Μπέττυ Σκούφα επανήλθε σήμερα και κατέθεσε και Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και -με βάση τα όσα έχουν ήδη συμβεί και μια ακόμη επιστολή διαμαρτυρίας- ζητάει να ενημερωθεί -μεταξύ άλλων- για το αν γνωρίζει ο υπουργός το “’αλαλούμ’ της συγκεκριμένης αδειοδότησης, αν για την αδειοδότηση της δραστηριότητας έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί ήδη η άδεια εισόδου-εξόδου του εργοταξίου και τι θα κάνει ο υπουργός “ώστε να παύσει άμεσα η βλαπτική λειτουργία της επιχείρησης παραγωγής καρβουνοξύλων δίπλα σε σχολείο”, αλλά και η “αντιφατική στάση των συναρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών”.

Στην ερώτηση επισυνάπτεται επιστολή διαμαρτυρίας, του Νοεμβρίου του 2022, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Νέου Παντελεήμονα για τις δυσμενείς επιπτώσεις από την λειτουργία του ξυλοκάμινου. Την ερώτηση συνυπογράφει ο της Λάρισας συνάδελφος της κας Σκούφα, Βασίλης Κόκκαλης. Υπενθυμίζεται ότι, με πρόσφατη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου δεν ενέκρινε την δημιουργία εισόδου-εξόδου που είχε ζητήσει ο ιδιοκτήτης του ξυλοκάμινου και πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Γουλάρας.

 

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2022

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας 

 

Θέμα: «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΘΡΑΚΟΚΑΜΙΝΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ»

 

Με την από 31.08.2022 και υπ’ αριθ. πρωτόκολλου ΒτΕ 3132 Αναφορά μας[1] αναδείξαμε το πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας και ασφάλειας εκ της λειτουργίας μιας επιχείρησης ανθρακοκαμίνου, ήτοι παραγωγής ξυλανθράκων (κάρβουνων), στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, συγκεκριμένα στη θέση «Άγιοι Ανάργυροι» της Δημοτικής Κοινότητας Παντελεήμονα του Δήμου Δίου-Ολύμπου Πιερίας, σε ελάχιστη απόσταση από κατοικίες, επιχειρήσεις και δασική έκταση.

Η επιχείρηση αυτή αδειοδοτήθηκε αρχικώς για ένα (1) έτος, δυνάμει της 58194/28.02.2022 Απόφασης του Τμήματος Διοίκησης & Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας του Τμήματος Διοίκησης & Διαχείρισης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (βλ. ΑΔΑ: Ψ13ΩΟΡ1Υ-61Σ), ήτοι μέχρι την 27.02.2023. Σύμφωνα δε με το από υπ’ αριθ. πρ. 296005/07.09.2022 έγγραφο του Τμήματος Διοίκησης & Διαχείρισης Δασών της Διεύθυνσης Δασών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου σας, το οποίο μας προωθήσατε ως απάντησή σας στην ως άνω Αναφορά μας στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Κυβέρνησής σας, δε τίθεται ζήτημα νόμιμης λειτουργίας της -κατά τα στοιχεία της Αναφοράς μας- βλάπτουσας επιχείρησης, συνεπώς ούτε νομιμότητας της χορηγηθείσας αδείας, μηδέ ζήτημα ανάκλησης αυτής.

Αντίθετα προς την ως μόλις ανωτέρω καθησυχαστική επίσημη απάντηση, περιήλθε σε γνώση μας η από το Νοέμβριο 2022 Αναφορά (επισυνάπτεται) του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Νέου Παντελεήμονα, η οποία επισημαίνει την πραγματικά ελάχιστη (ευθεία) απόσταση (αντικειμενικό πρόβλημα) των μόλις 414 μέτρων που χωρίζει την ανθρακοκάμινο από το συγκεκριμένο σχολείο και την καθημερινή διακινδύνευση υγείας που υφίστανται μαθητές και διδάσκοντες από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και την έντονη δυσοσμία, προχωρεί δε και σε μάλιστα νομικώς τεκμηριωμένη προσέγγιση ενδεχομένης νομοθετικής παράβασης, τη οποία οφείλετε επισταμένως να εξετάσετε περαιτέρω.

Τίθεται λοιπόν κατ’ αρχήν -για πολλοστή ίσως φορά- ένα πραγματικό ζήτημα, όπου η συντεταγμένη πολιτεία με το θεσμικό της πλαίσιο, βρίσκεται ελλειμματική ως προς τους παράγοντες που θα όφειλε να εξετάζει προ αδειοδότησης ιδίως των επιβλαβών ή ενδεχομένως επιβλαβών για την υγεία επιχειρήσεων και σε προφανή αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανησυχίες και ανάγκες των πολιτών της. Ακόμη χειρότερα (για την «οργανωμένη» μας πολιτεία, όπως θα αναδείξουμε αμέσως στη συνέχεια) η στάση της μιας κρατικής υπηρεσίας βρίσκεται σε απόλυτη ασυνεννοησία με άλλη και συγκεκριμένα, ενώ η υποτιθέμενα «νόμιμη» πρώτη ενιαύσιος αδειοδότηση λήγει την 27.02.2023, έτερη κρατική υπηρεσία, το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Βιομηχανίας, Ενέργειας Φυσικών Πόρων & Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ΠΕ Πιερίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της ΠΚΜ με το υπό στοιχεία πρωτοκόλλου 682604(2734)/05.10.2022 έγγραφό του που μάλιστα έχει αναρτηθεί στην «Διαύγεια»[2] από την 06.10.2022 τάσσει προθεσμία μέχρι την 05.04.2023 για τη μεταφορά της ως άνω μονάδας παραγωγής ξυλάνθρακα (ξυλοκάρβουνου), επειδή η επιχείρηση δε μπορεί να εφοδιαστεί με έγκριση εισόδου-εξόδου οχημάτων κατά τα οριζόμενα στο άρθ. 22 του ν. 3982/2011. Αφενός δηλαδή διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι κακώς λειτούργησε ως σήμερα η μονάδα ανθρακοκαμίνου ελλείψει έγκρισης εισόδου-εξόδου οχημάτων, με βεβαίως όποια οικονομική ζημία μπορεί αυτή η καθυστερημένη απόφαση να προκαλέσει στην επιχείρηση και την επένδυσή της, αφετέρου χορηγείται προθεσμία που υπερβαίνει την αρχική ενιαύσιο άδεια που χορήγησε η αρχικώς αναφερθείσα υπηρεσία, η οποία μάλιστα προθεσμία για τη μεταφορά μπορεί να παραταθεί! Εκτός του ότι έτσι (δια παρατάσεων και δι’ ασυνεννοησίας) μπορεί η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί επ’ αόριστον, πώς είναι δυνατόν να μην αδειοδοτείται μια επιχείρηση μόνον αφότου εξετασθούν όλες οι παράμετροι λειτουργίας της και τυχόν επιπτώσεις της στις ζωές των πολιτών και στο περιβάλλον;

Επειδή δεν είμαστε αντίθετοι στην επιχειρηματικότητα, αντίθετα, η συντεταγμένη οργάνωση των αδειοδοτήσεων των επιχειρηματικών σχεδίων θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι σε αδειοδοτικές παλινδρομήσεις.

Επειδή το δηλωτικό σύστημα για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων έχει και τα όριά του.

Επειδή εκτός της ανάγκης επανεξέτασης και αναθεώρησης των διαδικασιών χορήγησης αδειών λειτουργίας τίθεται εξαιρετική ανάγκη συντονισμού και τάχιστης επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών συναρμοδίων κρατικών υπηρεσιών το οποίο πρέπει να επιλύσει η Κυβέρνησή σας, η οποία -προσχηματικά κατά την τεκμηριωμένη ως αποδεικνύεται αντίληψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- «κόπτεται» υπέρ της επιχειρηματικότητας.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τελείτε εν γνώσει του «αλαλούμ» της συγκεκριμένης αδειοδότησης;
  2. Υφίστατο νομοθετικά η διοικητική υποχρέωση να προηγηθεί και η εξέταση της νόμιμης άδειας εισόδου – εξόδου οχημάτων προς και από την αδειοδοτηθείσα επιχείρηση προ της χορήγησης της αρχικώς ενιαυσίας (γενικής) αδείας; Υφίσταται δηλαδή διοικητικό κενό ή αβλεψία και ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών;
  3. Πότε και πώς σκοπεύετε να άρετε την αντιφατική στάση των συναρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών;
  4. Πότε και πώς σκοπεύετε να οπλίσετε τη διοίκηση με ενιαίους κανόνες και να προστατεύσετε την επιχειρηματικότητα;
  5. Πώς θα ενεργήσετε ώστε να παύσει άμεσα η βλαπτική λειτουργία της επιχείρησης παραγωγής καρβουνοξύλων δίπλα σε σχολείο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Κόκκαλης Βασίλειος

 

[1] https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=8a7a00d3-03f4-4c21-8444-af0200f1a149

[2] https://diavgeia.gov.gr/

 

 

 

20221115 ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ-2

 

Τελικά… πότε θα κλείσει;;;

 

 

 

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ

Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 Απαντήσεις για το «αλαλούμ» της αδειοδότησης λειτουργίας της επιχείρησης ανθρακοκαμίνου σε απόσταση «αναπνοής» από δημοτικό σχολείο στον Πλαταμώνα, ζητά με Ερώτηση της η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ε. Σκούφα

Απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία ανθρακοκαμίνου, ζητά με Ερώτηση της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος,  η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μετά και την Αναφορά που κατέθεσε τον Αύγουστο, αναδεικνύοντας  το πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας και ασφάλειας από τη  λειτουργία της επιχείρησης στη θέση «Άγιοι Ανάργυροι» στον  Παντελεήμονα, σε ελάχιστη απόσταση από κατοικίες, επιχειρήσεις και δασική έκταση.

Η απάντηση στην Αναφορά που κατατέθηκε  Αύγουστο του 2022

Όπως επισημαίνει στην Ερώτηση η  κα Σκούφα, η συγκεκριμένη  επιχείρηση αδειοδοτήθηκε αρχικώς για ένα έτος, μέχρι την 27.02.2023. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις απαντήσεις που δόθηκαν από την κατάθεση της Αναφοράς της Βουλεύτριας, δε τίθεται ζήτημα νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης, συνεπώς ούτε νομιμότητας της χορηγηθείσας αδείας, ούτε  ζήτημα ανάκλησης αυτής.

Η αναφορά του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Νέου Παντελεήμονα

Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Βουλεύτρια Πιερίας, παρά τις καθησυχαστικές  απαντήσεις, είδε το φως της δημοσιότητας η αναφορά του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Νέου Παντελεήμονα, η οποία επισημαίνει την πραγματικά ελάχιστη απόσταση των μόλις 414 μέτρων που χωρίζει την ανθρακοκάμινο από το συγκεκριμένο σχολείο και την καθημερινή διακινδύνευση της υγείας τους που υφίστανται μαθητές και διδάσκοντες από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και την έντονη δυσοσμία εξαιτίας της λειτουργίας του ανθαρακοκάμινου.Στην συγκεκριμένη αναφορά γίνεται επίσης μια νομικώς τεκμηριωμένη προσέγγιση ενδεχομένης νομοθετικής παράβασης, την οποία η κα Σκούφα, καλεί την ηγεσία του υπουργείου να την εξετάσει,όπως οφείλει, επισταμένως.

Το «αλαλούμ» της αδειδότησης και η ασυνεννοησία των υπηρεσιών

«Τίθεται ένα πραγματικό ζήτημα, όπου η συντεταγμένη πολιτεία με το θεσμικό της πλαίσιο, βρίσκεται ελλειμματική ως προς τους παράγοντες που θα όφειλε να εξετάζει προ αδειοδότησης ιδίως των επιβλαβών ή ενδεχομένως επιβλαβών για την υγεία επιχειρήσεων και σε προφανή αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανησυχίες και ανάγκες των πολιτών της. Ακόμη χειρότερα  η στάση της μιας κρατικής υπηρεσίας βρίσκεται σε απόλυτη ασυνεννοησία με άλλη και συγκεκριμένα, ενώ η υποτιθέμενα «νόμιμη» πρώτη  αδειοδότηση λήγει την 27.02.2023, έτερη κρατική υπηρεσία, το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Βιομηχανίας, Ενέργειας Φυσικών Πόρων & Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ΠΕ Πιερίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της ΠΚΜ με έγγραφό του, τάσσει προθεσμία μέχρι την 05.04.2023 για τη μεταφορά της μονάδας παραγωγής ξυλάνθρακα, επειδή η επιχείρηση δε μπορεί να εφοδιαστεί με έγκριση εισόδου-εξόδου οχημάτων. Αφενός δηλαδή διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι κακώς λειτούργησε ως σήμερα η μονάδα ανθρακοκαμίνου ελλείψει έγκρισης εισόδου-εξόδου οχημάτων, με βεβαίως όποια οικονομική ζημία μπορεί αυτή η καθυστερημένη απόφαση να προκαλέσει στην επιχείρηση και την επένδυσή της, αφετέρου χορηγείται προθεσμία που υπερβαίνει την αρχική  άδεια που χορήγησε η αρχικώς αναφερθείσα υπηρεσία, η οποία μάλιστα προθεσμία για τη μεταφορά μπορεί να παραταθεί! Εκτός του ότι έτσι μπορεί η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί επ’ αόριστον, πώς είναι δυνατόν να μην αδειοδοτείται μια επιχείρηση μόνον αφότου εξετασθούν όλες οι παράμετροι λειτουργίας της και τυχόν επιπτώσεις της στις ζωές των πολιτών και στο περιβάλλον;», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας.

Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος

Όπως σημειώνει η κα Σκούφα, δεν είναι αντίθετη στην επιχειρηματικότητα, αντίθετα, η συντεταγμένη οργάνωση των αδειοδοτήσεων των επιχειρηματικών σχεδίων θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι σε αδειοδοτικές παλινδρομήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζητά ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό εάν είναι σε γνώση του το  «αλαλούμ» της συγκεκριμένης αδειοδότησης, εάν  υφίστατο νομοθετικά η διοικητική υποχρέωση να προηγηθεί και η εξέταση της νόμιμης άδειας εισόδου–εξόδου οχημάτων προς και από την αδειοδοτηθείσα επιχείρηση προ της χορήγησης της αρχικώς γενικής αδείας, αν δηλαδή υπάρχει διοικητικό κενό ή αβλεψία και ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς επίσης και σε τι ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο ώστε να παύσει άμεσα η βλαπτική λειτουργία της επιχείρησης παραγωγής καρβουνοξύλων δίπλα σε σχολείο.