Light ενημέρωση για τις προοπτικές

σε βαθύ προεκλογικό σκηνικό

και στο βάθος.., ο Όλυμπος, η σκιά του και η ανάπτυξή του

 

 

 

 

 

Γενικά

Η εκδήλωση ήταν τελικά περισσότερο προεκλογική, παρά ενημερωτική.

Πέρα από την επιλογή του δημάρχου να εγκαινιάσει την προεκλογική περίοδο στις αρχές της χρονιάς που αυτομάτως μετατρέπει όλες τις εκδηλώσεις σε προεκλογικά πανηγύρια… και το μέλος του ΔΣ του Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο., Μαρία Αγοραστού, φρόντισε να διαβεβαιώσει για τον προεκλογικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας την Μαρία Σπυράκη ως ευρωβουλευτή και υποψήφια βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης. Προεκλογικού χαρακτήρα ήταν και πολλά άλλα, όπως η σύνθεση του ακροατηρίου, οι –γνωστοί, πιερικοί- χαιρετισμοί όλων των αιρετών της ΝΔ που -παρά τα λεγόμενα- ΔΕΝ κατάφεραν να εξασφαλίσουν στον Όλυμπο την εναέρια διάσωση που του είναι απαραίτητη, αλλά απευθύνουν χαιρετισμούς ως οι ικανότεροι των αιρετών. Πιθανότατα, ως προεκλογική εκδήλωση την αντιμετώπισαν και οι δημότες που εμφανώς απουσίαζαν από την αίθουσα. Ελάχιστοι ήταν και όσοι δραστηριοποιούνται στον Όλυμπο και έχουν και εμπειρία και λόγο να ενδιαφέρονται. Δεν απεύθυναν κανένα χαιρετισμό, επιβεβαιώνοντας και μ’ αυτό τον προεκλογικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Το “ζουμί”

Στα θετικά της “ενημερωτικής” εκδήλωσης, η αναφορά της Σπυράκη σε ορειβατικά μονοπάτια που κατασκευάζονται με την χρήση παραδοσιακών/φυσικών υλικών, όπως το μαλλί, όχι για την πιθανότητα να εφαρμοστεί και στον Όλυμπο, αλλά για την επίδραση που είχε στο ακροατήριο και στις φιξ αντιλήψεις περί ανάπτυξης και νοοτροπίας. Το σχόλιό της για φτηνές, άσχημες κατασκευές που στοχεύουν μόνο στο εύκολο κέρδος και καταστρέφουν κάθε σοβαρή, μακρόπνοη προοπτική, ήταν μία ακόμη μικρή αναλαμπή μιας τοποθέτησης πολύ γενικής και πλήρως προσαρμοσμένης στην πιερική παράδοση του “να ‘χαμε να λέγαμε και να ‘χουμε να λέμε στη θεωρία, ενώ στην πραγματικότητα άλλα συμβαίνουν”. Ως επιβεβαίωση αυτού ήρθε η είδηση δια στόματος Βαγγέλη Γερολιόλιου για το ενδιαφέρον μεγάλου μελετητικού γραφείου για την δημιουργία γηπέδου γκολφ… Χειρότερη στιγμή της κύριας εισηγήτριας, εκείνο το “Δήμος Δίου-Λιτοχώρου”…

Πολυμεσική και εντυπωσιακή η εισήγηση του Άρη Νίκα, ήταν μια παρουσίαση του “Olympus Marathon” και των επιτευγμάτων του, με την προσθήκη λίγων συμπερασμάτων που κι αυτά δεν εμβάθυναν στα ουσιαστικότερα προβλήματα και δεν διακινδύνευσαν συγκεκριμένες προτάσεις.

Κατά πολύ διαπιστωτική της σημερινής κατάστασης ήταν η τοποθέτηση του προέδρου των ξενοδόχων της Πιερίας, Ηρακλή Τσιτλακίδη, αλλά και η μόνη που περιείχε έναν πρώτο, βασικό προβληματισμό, απαραίτητο για την διαμόρφωση προτάσεων. Το έθεσε με την μορφή της ρητορικής ερώτησης “γιατί ο Χανς απ’ το Βερολίνο ΔΕΝ μας επιλέγει, ενώ είμαστε μεταξύ των εύκολων επιλογών του”. Η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα φάνηκε να βρίσκει σύμφωνο τον Άρη Νίκα, ενώ η Μαρία Σπυράκη -και βετεράνος δημοσιογράφος- φάνηκε να παρακολουθεί τον συγκεκριμένο ομιλητή με πραγματικό ενδιαφέρον.

Δείτε το βίντεο με τις εισηγήσεις.