“Στο πόδι” απ’ τις 19 (Ιανουαρίου)

η Αντιπεριφέρεια για την κακοκαιρία

“…Συνεχίζεται η καταγραφή των προβλημάτων, που εστιάζονται στην μετακίνηση φερτών υλικών μέσα στα ρέματα, ενώ ταυτόχρονα γίνονται άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της απορροής των υδάτων σε φρεάτια …”

 

 

 

 

Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Γραφείο Τύπου

Κατερίνη, 24 . 01 . 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας από τις 19 Ιανουαρίου βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Πιερία.

Με το πρώτο φως της ημέρας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, συντονίζει στο πεδίο τις εργασίες αποκατάστασης.

 

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

Συνεργεία της ΠΕ Πιερίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της επιδείνωσης του καιρού και της επέλασης του καταστροφικού πλημμυρικού φαινομένου στο πεδίο για αυτοψίες και άμεσες παρεμβάσεις μικρής έκτασης.

Οι εργασίες αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, έχουν ήδη αρχίσει μετά τις αυτοψίες της αρμόδιας υπηρεσίας.

 

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, από τις πρώτες πρωινές ώρες, συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, βρίσκονται στο πεδίο για υλοποίηση αυτοψιών στα ρέματα και τους δρόμους ευθύνης της.

Σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, τη Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αλλά και τους Δήμους του Νομού, μηχανικοί και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων προέβησαν σε αυτοψίες στα ρέματα και το οδικό δίκτυο ευθύνης της ΠΕ Πιερίας.

Συνεχίζεται η καταγραφή των προβλημάτων, που εστιάζονται στην μετακίνηση φερτών υλικών μέσα στα ρέματα, ενώ ταυτόχρονα γίνονται άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της απορροής των υδάτων σε φρεάτια κατά μήκος του οδικού δικτύου από συνεργεία και μηχανήματα της ΠΕ Πιερίας (π.χ. επαρχιακή οδός Κατερίνης – Νέας Εφέσσου – Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα).

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επιφυλακή και συνδράμει στον συντονισμό των ενεργειών και την διαχείριση των πληροφοριών για τα καταγεγραμμένα προβλήματα από φορείς και ιδιώτες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση όλων των Πιστοποιημένων στο Μητρώο Εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π., Ομάδων της Πιερίας, που είναι έτοιμες να συνδράμουν επιχειρησιακά στο έργο του ευρύτερου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας επισημαίνει και προειδοποιεί για την ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ που πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις ιρλανδικές διαβάσεις γιατί, τα ατυχήματα και η απώλεια ζωής κατά τη διέλευση ιρλανδικών διαβάσεων είναι συχνό φαινόμενο.

Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας αλλά και μέτρα προστασίας της περιουσίας τους, σε κάθε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.

Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

 

 

ΑΠΟ ΕΜΥ/ΕΜΚ
Ελληνικό, 24-01-2023/0000 B
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 2/2023 ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ
ΠΡΟΣ: ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

Α. Σήμερα Τρίτη (24-01-23)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι και
β. στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά) και στις Σποράδες έως το βράδυ.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Β. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΒΑΡΔΙΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΣΕΝΑΡΕΛΗΣ

Ο ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ

Θ. ΚΟΛΥΔΑΣ