Γιατί απεργούμε

του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας

οι εξηγήσεις “από πρώτο χέρι” (που συνήθως είναι ελαφρύ…)

 

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ   ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

 

Με τον νόμο Κατρούγκαλου ν. 4387/2016, οι μειώσεις στις συντάξεις των υγειονομικών ανέρχονται στο 35%. Τα πρώτα χρόνια δεν είχε καταφανεί με σαφήνεια η τραγική αυτή μείωση των συντάξεων λόγω της ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς.

Πλέον η απομείωση των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι Υγειονομικοί που μετείχαν σε ένα υγιές Ταμείο, αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, ιδίως εν συγκρίσει με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμη και με τις μνημονιακές περικοπές. Πράγματι οι συντάξεις των Υγειονομικών με 40 έτη ασφάλισης αγγίζουν τα 800 ευρώ μικτά και περίπου 690 ευρώ καθαρά , ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Είναι προφανές, πως η πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της ειδικά απέναντι στο  ταμείο του Τ.Σ.Α.Υ. που εξαναγκάστηκε σε συνένωση για την σωτηρία», του ασφαλιστικού. Η υποχρέωση της πολιτείας απορρέει από την καταγεγραμμένη δέσμευσή της για κάλυψη του καταργηθέντος κοινωνικού πόρου μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να επιτευχθεί το αυτονόητο, η εκλογίκευση και επαναφορά των απολεσθέντων της οφειλόμενης ανταποδοτικής σύνταξης που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις εισφορές.

Αποτελεί υποχρέωση έναντι των ασφαλισμένων, της ιστορίας και της περιουσίας του Ταμείου των Υγειονομικών, που ως ασφαλιστικό κεφάλαιο εισφέρθηκε στον Ενιαίο πλέον Φορέα.

Ασφαλώς και μέχρι την επίλυση του εν λόγω κοινωνικού προβλήματος, θα πρέπει άμεσα να επανέλθει η χορήγηση προσωπικής διαφοράς, σε σύγκριση με την προ του ν.4387/2016 χορηγούμενη σύνταξη.

Ζητάμε από την πολιτεία να κάνει το αυτονόητο, ώστε οι συντάξεις των υγειονομικών να είναι αξιοπρεπείς και όχι συντάξεις των 690 ευρώ μετά από 40 χρόνια εργασίας.

Ζητάμε επίσης από την πολιτεία να  αναπροσαρμόσει το επίδομα μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες προστατεύοντας έτσι και τις ελεύθερες επαγγελματίες υγειονομικούς συναδέλφους χορηγώντας ισόνομα το επίδομα τεσσάρων μηνών στο ύψος του βασικού μισθού.

Για τους λόγους αυτούς  οι Οδοντίατροι της Πιερίας απεργούμε στις 10 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την πολιτεία ώστε να αποκαταστήσει την αδικία που υφίσταται σε βάρος χιλιάδων υγειονομικών της χώρας.

Αντιπροσωπεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας θα παραστεί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας αύριο Παρασκευή 10/2/2023.

 

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ