Ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε!

μπλόκο του "Φιλάρετου" στην εθνική

και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τα προβλήματά τους

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αρχή έγινε!
Ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε! Οι μελισσοκόμοι της Πιερίας, έπειτα από το κάλεσμα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας, συμμετείχαν σήμερα Πέμπτη 23/02/23, στην συμβολική πανελλαδική κινητοποίηση με κυρίαρχα ζητήματα, την διεκδίκηση έκτακτης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων στο μέλι.
Οι πιεριείς μελισσοκόμοι παρέταξαν τα φορτηγά τους στην αερογέφυρα της Νότιας Εισόδου της Κατερίνης για μία ώρα με κυρίαρχο σύνθημα το “ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ”. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας όπου επιδόθηκε έγγραφο με τα αιτήματα της κινητοποίησης. Το ίδιο έγγραφο εστάλη και στους τοπικούς βουλευτές.
Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, μετά και την χθεσινή αναβολή της απόφασης για έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων, από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, έδωσε το σύνθημα για κλιμάκωση των αντιδράσεων στο επόμενο διάστημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Να λυθούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι

Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς.

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων που χρησιμοποιούν για να μετακινούν και να επισκέπτονται τα μελίσσια τους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι-διακινητές, ροκανίζουν το εισόδημά των παραγωγών, απειλώντας την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των μελισσοκομικών συλλόγων, οι ελλιπείς έλεγχοι για ελληνοποιήσεις και νοθεία στο μέλι έχουν ως αποτέλεσμα οι έμποροι – εισαγωγείς να διακινούν ανεξέλεγκτα εισαγόμενο μέλι ως ελληνικό, ενώ επιπλέον η κυβέρνηση προωθεί τη χορήγηση του ελληνικού σήματος στους εμπόρους και όχι στους ίδιους τους μελισσοκόμους.

Οι περιορισμοί που θέτει η ΥΑ144/15067, ΦΕΚ 466/2019 για τη διάθεση του μελιού από τους ίδιους τους παραγωγούς του (10 κιλά ανά κυψέλη ή 1200 κιλά ανά έτος και μόνο εντός περιφερειακής ενότητας) είναι ασφυκτικοί και άδικοι.

Οξυμένο είναι και το πρόβλημα των ζημιών από φυσικές καταστροφές, κυρίως από τις δασικές πυρκαγιές αλλά και τις πλημμύρες των τελευταίων ετών, ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν εξασφαλίζει την πλήρη αποζημίωση στο 100% της εκάστοτε ζημιάς ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων. Παράλληλα δεν υφίσταται κρατική μέριμνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων διαφόρων ασθενειών της μέλισσας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος των μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές (π.χ. με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών) κ.α, να μειωθεί το κόστος παραγωγής (με αφορολόγητο πετρέλαιο, κίνηση μελισσοκομικών οχημάτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, φθηνά μελισσοκομικά εφόδια – ζάχαρη και ρεύμα, άρση των πρακτικά ανεφάρμοστων διατάξεων σχετικά την τοποθέτηση των κυψελών στα δάση κ.α), να εξασφαλιστούν τιμές που να επιτρέπουν την επιβίωσή τους, να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που αγοράζουν το μέλι οι έμποροι – διακινητές και τη λιανική τιμή πώλησής του στα σούπερ μάρκετ.

– Να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό για τους μελισσοκόμους καθεστώς διάθεσης και εμπορίας του μελιού τους με την άρση των περιορισμών της  ΥΑ 144/15067, την ένταση των ελέγχων για νοθείες – ελληνοποιήσεις και την χορήγηση του ελληνικού σήματος αποκλειστικά στους ίδιους.

                                                                                              Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης

Στην κινητοποίηση του Συλλόγου Μελισσοκόμων Πιερίας
η βουλεύτρια Πιερίας
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Στη συμβολική διαμαρτυρία  του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας «Άγιος Φιλάρετος» στον Νότιο κόμβο της Κατερίνης συμμετείχε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα ανταποκρινόμενη στο δημόσιο κάλεσμα που έγινε από το Σύλλογοτην Πέμπτη 23/2/2023.

Αναφορά στην βουλή με τα αιτήματα των μελισσοκόμων καταθέτει η κ.Σκούφα

Η κ.Σκούφα συνομίλησε με μελισσοκόμους και παρέλαβε υπόμνημα το οποίο και θα καταθέσει με αναφορά  της στην βουλή.Οι μελισσοκόμοι και στην Πιερία αλλά και πανελλαδικά διεκδικούν συγκεκριμένα:

  1. Άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανά κυψέλη ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μέρος της αύξησης του παραγωγικού κόστους
  2. Καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ομοσπονδίας.
  3. Μείωση στα κατώτατα όρια του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  4. Το ελληνικό σήμα μελιού να δίδεται πρωτίστως στον έλληνα παραγωγό
  5. Ο κανονισμός 852 να θεσπιστεί άμεσα, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΜΣΕ, καθώς και οι αλλαγές στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.
  6. Άμεση έκδοση του ΦΕΚ για το πενταετές μελισσοκομικό πρόγραμμα.
  7. Πρόσβαση στα δάση, σύμφωνη με τις θέσεις της Ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις της  τόνισε ότι και σήμερα αλλά και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα των μελισσοκόμων και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αλλά και με την ανάδειξη των προβλημάτων τους κατάτην επίσκεψη της αναπληρώτριαςτομεάρχη αγροτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Μελισσοκομική Έκθεση στην Κατερίνη.

Να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην κοροϊδία των παραγωγών

Τέλος η κ.Σκούφα μετά από  τηλεφωνική  επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΠΕΣΚΟ Ηλία Γκρίνια, μετέφερε  την αγανάκτηση των ακτινιδοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών της Πιερίας για το ότι αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την κατάθεση συγκεκριμένης και κοστολογημένης μελέτης από τους παραγωγούς ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί ο ΥΠΑΑΤ κ.Γεωργαντάς δεν έχουν λάβει καμία απάντηση είτε θετική, είτε αρνητική.Το ίδιο όμως ακριβώς συμβαίνει και με τις αποζημιώσεις που αναμένουν μέσω deminimis από τον Δεκέμβριο του 2022 οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας.

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση της κ. Σκούφα: