Άρματα, κέδρα

και Αποκριά του 2023, στον Όλυμπο

σχουριμένα …και βλέπουμε

 

 

 

 

Σε λίγες ώρες, το ένα από τα δύο πανάρχαια και μοναδικά έθιμα του Λιτοχώρου θα αναβιώσει για μία ακόμη χρονιά, έστω και σε δύο μόνο γειτονιές, την Φοράδα και τον Αϊ-Γιώρη. Το αποκριάτικο κάψιμο των κέδρων, ο συμβολικός εξαγνισμός για την είσοδο στην περίοδο της νηστείας και της κάθαρσης που ακολουθεί, επιζεί και αντέχει, πότε φτάνοντας στα ελάχιστα όριά του και πότε θεριεύοντας ολοκληρωτικά. Επιζεί, πάντως.

Και τα βασικότερα χαρακτηριστικά του εξακολουθούν να επιζούν, με κύριο το ότι τα κέδρα κόβονται, μαζεύονται και φυλάγονται, από νέους και μεγαλύτερους της κάθε γειτονιάς, ως να καούν την Αποκριά. Θεωρητικά, επιζεί και το χαρακτηριστικό του εθίμου -που επιβάλλει η κάθε γειτονιά να προσπαθεί να κλέψει κέδρα των άλλων, χωρίς να χάσει τα δικά της, με τον ίδιο τρόπο… Το επίσημο πρόγραμμα θέλει τις φωτιές να ανάβουν στις 8 απόψε το βράδυ, αλλά σίγουρα θα ανάψουν νωρίτερα και γιατί φέτος οι δύο γειτονιές έχουν μαζέψει μεγάλο αριθμό κέδρων. Περισσότερα από 800 η Φοράδα και πάνω από 500 ο Αϊ-Γιώρης.

Τις δύο προηγούμενες μέρες, έγιναν και τα νεοπαγέστερα των εθίμων που τιμάει πλέον το σύνολο των κοινοτήτων του Δήμου μας: οι παρελάσεις καρναβαλιστών, κατά τα βραζιλιάνικα πρότυπα. Το τριήμερο ολοκληρώνεται με τα αυριανά κούλουμα και στο πρόγραμμα μπορείτε να δείτε που θα βρείτε τι στην περιοχή μας.

Καλά να περάσετε.

Καλή Αποκριά, Καλή Σαρακοστή και “σχουριμένα”.

Ως τα επόμενα.-

 

 

 

Αποκριά και Κούλουμα στον Όλυμπο