Τρόμος στα Τέμπη

σύγκρουση τραίνων κοντά στον Ευαγγελισμό

σε κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Αθήνα – επιτόπου σπεύδει ο υπουργός Υγείας – φόβοι για νεκρούς, πιθανώς πέντε

 

 

Σ Υ Ν Ε Χ Η Σ    ΕΝ Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η

 

Τελευταία ενημέρωση

Το μεσημέρι, στον τόπο της τραγωδίας στον Ευαγγελισμό και αφού έκανε μία δημόσια δήλωση, ο υπουργός Μεταφορών, Κων. Αχ. Καραμανλής, υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος την έκανε δεκτή. Άγνωστο παραμένει αν ο Ευάγγελος Ντογιάκος του Ισιδώρου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που έδωσε εντολή για την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας), μετακλητός συνεργάτης του κου Καραμανλή, θα παραιτηθεί ή θα παραμείνει στη θέση του.

Ο μόνος που συνελήφθη ήδη μετά την τραγωδία στα  Τέμπη, είναι ο πρώην αχθοφόρος του ΟΣΕ που -μετά την μετάταξή του- επέστρεψε ως υπάλληλος της Hellenic Train και σταθμάρχης του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Λάρισας, τελευταίας στάσης του μοιραίου επιβατικού τραίνου με τους περισσότερους από 300 επιβάτες.

Αργά το απόγευμα, ο απολογισμός της φρικτής τραγωδίας κατέγραφε 41 σορούς -πολλές απ’ τις οποίες δεν μπορούν να αναγνωριστούν άμεσα- και πιθανώς 50 αγνοούμενους.

Η χώρα είναι ήδη σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αίμα για τα θύματα του σπάνιου συστυχήματος και ο πρόεδρός του έδωσε ήδη αίμα στο νοσοκομείο της Λάρισας. Πριν λίγο την ίδια έκκληση απεύθυνε και η ΤΕ ΚΚΕ Πιερίας.

 

06.20πμ

Η επίσημη καταμέτρηση ανέβασε πια τον αριθμό των νεκρών στους 32.
Στο σημείο της τραγωδίας συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού επιζώντων ή σορών στα τρία πιο κατεστραμμένα βαγόνια, αλλά και στα γύρω χωράφια.
Κι ενώ η Hellenic Train δεν επανήλθε ποτέ μετά την αρχική της, λακωνική ανακοίνωση, τα ερωτήματα προβάλλουν τρομακτικά για το πως φτάσαμε στην τραγωδία. Πως έφτασαν τα δύο τραίνα να κινούνται στην ίδια τροχιά σε μια διπλή σιδηροδρομική γραμμή; Αληθεύουν όσα κατήγγειλε στην ΕΡΤ συνδικαλιστής των μηχανοδηγών της εταιρείας για λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, χωρίς την ζωτική βοήθεια της φωτεινής σηματοδότησης;;;
Εδώ και ώρα, η Αστυνομία της Λάρισας λαμβάνειτις πρώτες καταθέσεις των στελεχών του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, τον τελευταίο που άφησε πίσω της η μοιραία για πολλούς επιβατική αμαξοστοιχία.
Έχει ήδη ξημερώσει και δημοσιεύονται οι πρώτες φωτογραφίες από drones.

 

04.01πμ

Στην δεύτερη κατά σειρά ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των νεκρών από την σύγκρουση των δύο τραίνων αυξήθηκε στους 26. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 85, εκ των οποίων οι 25 σοβαρά.

03.00πμ

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 16, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 50.

 

02.20πμ

Η ανακοίνωση της Hellenic Train:

Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες.

Αναμένεται συνεχής ενημέρωση.

 

 01.50πμ

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται αυτή την στιγμή, τρίτη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Μαρτίου 2023, ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να προσφέρει ό,τι καλύτερο στα θύματα σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών, μίας επιβατικής και μίας εμπορικής, πριν τα Τέμπη και κοντά τον Ευαγγελισμό Λάρισας.

Το επιβατικό τραίνο -με άγνωστο, μέχρι στιγμής, αριθμό επιβατών και προσωπικού- είχε ξεκινήσει από την Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη, χθες το απόγευμα στις 19.22, ενώ η εμπορική αμαξοστοιχία κατευθυνόταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για άγνωστους -ως τώρα λόγους- οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν περίπου στις 11.20 πριν τα μεσάνυχτα και πήραν φωτιά.

Επιτόπου έσπευσαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ από την περιοχή και την Λάρισα, ενώ σύντομα σήμανε συναγερμός σε Λάρισα, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη που επεκτάθηκε σε όλα τα κοντινά γεωγραφικά διαμερίσματα. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης ανέλαβε ήδη ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σπεύδει στα Τέμπη. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί ήδη το νοσοκομεία Κατερίνης και το Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και ένα της Αθήνας που διαθέτουν ειδίκευση και υποδομές για εγκαυματίες. Φόβοι εκφράζονται για μεγάλο αριθμό θυμάτων, ενώ πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν πριν λίγο για οκτώ επιβάτες που μεταφέρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε νοσοκομεία.

Στο  σημείο της τραγωδίας σπεύδει και το κινητό κέντρο διοίκησης για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης και μεταφοράς των τραυματιών, ο αριθμος των οποίων αυξάνεται, λεπτό προς λεπτό.

Η επιβατική αμαξοστοιχία μετέφερε πάνω από 300 άτομα, επιβάτες και προσωπικό.

Πριν λίγο ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι η σημερινή του περιοδεία στην Θεσσαλονίκη αναβάλλεται, ενώ στα Τέμπη σπεύδει και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

 

 

 

 

 

 

01/03/2023

 Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει στα Τέμπη ο Ν. Παππάς

 

Με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει  στα Τέμπη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, όπου υπήρξε εκτροχιασμός και σύγκρουση αμαξοστοιχιών.

 

Live – Σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη – Πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες