“Η επιθυμία της μνήμης”

του Θάνου Κόσυβα

στην Αστική Σχολή Κατερίνης

 

 

 

Δελτίο Τύπου

 

«Η επιθυμία της μνήμης»

Έκθεση Φωτογραφίας του Θάνου Κόσυβα

 

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης φωτογραφίας, με τίτλο «Η επιθυμία της μνήμης», του φωτογράφου Θάνου Κόσυβα, στην Αστική Σχολή Κατερίνης, σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας και του ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης.

Παρουσία πλήθος κόσμου, εκπροσώπων του Δήμου Κατερίνης και του Δήμου Δίου-Ολύμπου, πολιτευτών του νομού Πιερίας, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, φίλων της τέχνης και του πολιτισμού και φωτογράφων από Πιερία και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά την φιλόξενη Αστική Σχολή και περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις από το συνολικό έργο του καλλιτέχνη.

Ομιλητές της εκδήλωσης των εγκαινίων ήταν οι: Αντωνία Βαρμάζη, φιλόλογος και Θανάσης Κριτσωτάκης, φωτογράφος, οι οποίοι ανέλυσαν και μίλησαν για το έργο του φωτογράφου, ενώ η Δώρα Μαυροματίδου, ψηφοθέτης, είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Στέλλα Τζιτζιλή, φωτογράφος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 35 φωτογραφίες. Το συγκεκριμένο project αποτελείται από μία σειρά συνθέσεων φωτογραφιών, οι οποίες επιχειρούν να εξερευνήσουν τα όρια μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, της μνήμης και της λήθης.

Στο κείμενο της έκθεσης διαβάζουμε ανάμεσα σε άλλα: «Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έγχρωμες μνήμες. Ξεφυλλίζοντας τα οικογενειακά άλμπουμ, διερωτώμαι αν η φωτογραφία βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης και στην αποφυγή του χειμάρρου της λήθης.

Φωτογραφίζοντας τα παλιά σπίτια, τα οποία ασκούν πάντα πάνω μου μια γοητεία, διαπιστώνω ότι έχουν μνήμες πολλές, που έτσι και ξύσεις λίγο την επιφάνεια τους, μπορούν και να σου αποκαλυφθούν ονειρικές εικόνες.
Μνήμες που όσο κι αν ξεθωριάζουν, δε σβήνουν ποτέ».

Αστική Σχολή Κατερίνης

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαρτίου – 17 Μαρτίου 2023
Ώρες λειτουργίας: 18:00-21:00