Ε.Μ.Α.Δ.Δ. και Jago

κυνηγάνε τα δολώματα

και τους απαράδεκτους που τα σκορπάνε στον Όλυμπο – ειδοποιείστε την Μονάδα για κάθε κρούσμα

 

 

 

 

mdpp.olympus@necca.gov.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ

ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

 

Λιτόχωρο, Δευτέρα 15 Μαρτίου 2023

Η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων  (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) του ΟΦΥΠΕΚΑ που επιχειρεί στην περιοχή του Ολύμπου, πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή αμέσως μετά τις αναρτήσεις Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για ύπαρξη νεκρών ζώων από πιθανή χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, στην περιοχή Λιβάδι Ελασσόνας.

Μεικτό κλιμάκιο  αποτελούμενο από προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, μαζί με Δασοφύλακα του Δασαρχείου Ελασσόνας και Θηροφύλακα της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Νότιων Σποράδων πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν νεκρές τρεις αλεπούδες και δύο κυνηγετικοί σκύλοι. Μάλιστα, κυνηγός της περιοχής βρήκε και παρέδωσε στο κλιμάκιο ύποπτο δείγμα τροφής, ως πιθανό δηλητηριασμένο δόλωμα.

Η Ε.Μ.Α.Δ.Δ. της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου του ΟΦΥΠΕΚΑ, αποτελείται από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Jago (Βέλγικο Malinois) και τον χειριστή του, Σάββα Βασιλειάδη και θα συμβάλει στην έγκαιρη ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο και την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης τους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα πλήττει σημαντικά τα πτωματοφάγα πουλιά, όπως οι γύπες, τους οποίους έχει οδηγήσει στο χείλος της εξαφάνισης. Παράλληλα, σκοτώνει και  πολλά ζώα εργασίας, όπως οι ποιμενικοί και οι κυνηγετικοί σκύλοι. Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη επέμβαση και η άμεση απομάκρυνση των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των θυμάτων.

Παρακαλούμε, ενημερώστε μας για περιστατικά δηλητηρίασης στην ύπαιθρο και συμβάλετε ενεργά στην εξάλειψη αυτής της παράνομης πράξης. Για να αναφέρετε τέτοια περιστατικά, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο τηλ. 2352083000 ή με e-mail στη διεύθυνση mdpp.olympus@necca.gov.gr