Οι εκθέσεις, οι συμμετοχές μας

τα δελτία και οι φωτογραφίες τους

και μια φωτογραφία της πραγματικότητας – προσφορά της Ε τ Ο

 

 

Δελτίο Τύπου // με την ευγενική παράκληση να δημοσιευτεί

Visit Dion-Olympus: Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου «ITB Berlin 2023»



Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Δίου-Ολύμπου ως τουριστικός προορισμός επισκέψιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου «ITB Berlin» στις 7-9 Μαρτίου 2023.

Ο εμβληματικός και διεθνώς αναγνωρίσιμος Όλυμπος, ο αρχαιολογικός και γαστρονομικός πλούτος της ευρύτερης παρολύμπιας περιοχής, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και οι ακτές ήταν μεταξύ των θεματικών που πρόβαλε ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, συμμετέχοντας στο stand τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Visit Central Macedonia), στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφώσει ο ΕΟΤ (Visit Greece).

Τον Δήμο εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού κα Σοφία Ζουρζούρα, η οποία πραγματοποίησε σειρά επαφών και συναντήσεων με αντιπροσώπους διεθνών tour operators και ταξιδιωτικών γραφείων καθώς και Ευρωπαίων επιχειρηματιών τουρισμού. Μεταξύ των συναντήσεων και αυτή με τους εκπροσώπους της βρετανικής εταιρείας Jet2Holidays, που προσφέρει πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Θεσσαλονίκη, θέτοντας ως ορίζοντα έναρξης της συνεργασίας με τους επιχειρηματίες τουρισμού της Πιερίας το καλοκαίρι του 2024. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κατερίνης κα Μαρία Τερζίδου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα Μαρία Καραγιάννη και οι επιχειρηματίες τουρισμού-ξενοδόχοι κα Ευαγγελία Ξυπτερά και κ. Δημήτρης Τοπαλίδης.

Η προώθηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου ως τουριστικός προορισμός στους ομογενείς της Γερμανίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που είχε την ευκαιρία να συζητήσει η κα Ζουρζούρα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου κ. Παναγιώτη Ματλή. Πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με την Πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία κα Μάρα Μαρινάκη, στην εκδήλωση προς τιμήν της Ελευσίνας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023. Η κα Ζουρζούρα προσέφερε στην κα Μαρινάκη ένα λεύκωμα φωτογραφιών από την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα, του Ελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασονά, σε επιμέλεια του Ιωάννη Κυρίτση.

Η κα Ζουρζούρα εκφράζει τις θερμές τις ευχαριστίες προς τη διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ στη Γερμανία, κα Νικολέτα Λεκανίδη και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη για την συνεργασία και τη συνδρομή τους στην τουριστική προβολή του Δήμου. Θερμές ευχαριστίες επίσης προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου για την συνεχή και έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου σε ζητήματα τουριστικής προβολής, καθώς και στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρο Θάνο για την υποστήριξη αντίστοιχων δράσεων των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Λεζάντες:
Φωτό 1: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με εκπροσώπους της βρετανικής εταιρείας Jet2Holidays.
Φωτό 2: Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κατερίνης Μαρία Τερζίδου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Τουρισμού Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα
Φωτό 3: Η Διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ Γερμανίας Νικολέτα Λεκανίδη, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, η επιχειρηματίας τουρισμού-ξενοδόχος Ευαγγελία Ξυπτερά και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κατερίνης Μαρία Τερζίδου
Φωτό 4: Η Διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ Γερμανίας Νικολέτα Λεκανίδη και η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα
Φωτό 5: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Αντιδημάρχου Παιδείας και Τουρισμού Δίου-Ολύμπου Σοφίας Ζουρζούρα με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Κατερίνης Μαρία Τερζίδου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου Παναγιώτη Ματλή.
Φωτό 6: Η επιχειρηματίας τουρισμού-ξενοδόχος Ευαγγελία Ξυπτερά, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κατερίνης Μαρία Τερζίδου και η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα
Φωτό 7: Visit Dion-Olympus | Experience Katerini | Visit Central Macedonia
Φωτό 8: Κτίριο Διεθνούς Έκθεσης Βερολίνου © Ralf Günther. Messe Berlin GmbH
Φωτό 9: Visit Dion-Olympus

 

 

 

Ο Δήμος Κατερίνης στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITBBerlin

Μαρία Τερζίδου: «Εξαιρετικές προοπτικές για την προσέλκυση επισκεπτών στον τουριστικό προορισμό μας»

Στο Βερολίνο, βρέθηκε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου, προκειμένου να εκπροσωπήσει τον τουριστικό προορισμό του δήμου Κατερίνης στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση Τουρισμού ITBBerlin, 7-9 Μαρτίου 2023. Παράλληλα, να πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της δημιουργικής βιομηχανίας της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς και με εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού.

Η Αντιδημαρχία Τουρισμού πλαισιώνοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΕΟΤ, διέθεσεστους επισκέπτες της διεθνούς έκθεσης έντυπο υλικό τουριστικής προβολής του Δήμου Κατερίνης,  ενώ η κα Τερζίδουπραγματοποίησε συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του εξωτερικού, καθώς και θεσμικούς φορείς.

Εξαιρετικής σημασίας υπήρξε η διευρυμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Jet2 όπως και με συνεργάτες της εταιρείας στην Ελλάδα, τους οποίους η αντιδήμαρχος είχε συναντήσει αρχικά το 2021 στη Θεσσαλονίκη,καθώς και σε προγραμματισμένο ραντεβού τον Νοέμβριο του 2022 στη διεθνή έκθεση τουρισμού WTM στο Λονδίνο. Και στις δύο συναντήσεις είχαν συζητηθεί οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές ανοίγματος από τα διευθυντικά στελέχη της Jet2 της αγοράς OlympusRiviera με αποτέλεσμα τώρα να επέλθει η ωρίμανση και η εταιρεία να ανακοινώνει την πρώτη αναγνωριστική της επίσκεψη στην περιοχή τον Ιούνιο του 2023. Στόχος να αποσαφηνισθούν οι δυνατότητες και να συντονισθεί η συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίεςτου τουρισμού το καλοκαίρι του 2024.

Μαρία Τερζίδου

Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος Μαρία Τερζίδου:«Στην συνάντησή μας με την Jet2 ο τουριστικός προορισμός της Πιερίας απεδείχθη σύσσωμος ενώ η διαβούλευση ισχυροποιήθηκε από την παρουσία της κας Β. Πατουλίδου, ΑντιπεριφερειάρχηΠ.Ε. Θεσσαλονίκης, της κας Μ. Καραγιάννη, Αντιδημάρχου Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ταυτόχρονη παρουσία στο τραπέζι των συζητήσεων των Αντιδημάρχων Τουρισμού Δήμου Κατερίνης και  Δήμου Δίου-Ολύμπου, του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας αλλά και της πρώην Προέδρου του ίδιου φορέα διαμόρφωσε μία ιδιαίτερη δυναμική διεκδίκησης για τον τουριστικό προορισμό της Πιερίας. Στην αλυσίδα τόσο σημαντικών διεκδικήσεων κάθε κρίκος είναι σημαντικός. Από πλευράς μας ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τουριστικού προορισμού υπερασπισθήκαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και  αποσαφηνίσαμε την στήριξή μας σε μία τέτοια συμφωνία που τη βάση της ορίζουν επιμέρους συμφωνίες και αποφάσεις του τοπικού επιχειρηματικού τουριστικού κλάδου της Πιερίας.»

Επίσης και μεταξύ άλλων, η αντιδήμαρχος συνάντησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Βερολίνο, κ. Παναγιώτη Ματλή, και συζήτησε σχετικά με τις στοχεύσεις ανάπτυξης δράσεων τουριστικής προβολής του προορισμού με επίκεντρο τον Απόδημο Ελληνισμό. Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Τερζίδου, η Ελληνική Κοινότητα στο Βερολίνο είναι εξαιρετικά δραστήρια, εξωστρεφής και με πλήθος μελών Ελλήνων αλλά και πολλών Κατερινιωτών. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν έναν ακόμη κρίκο διασύνδεσης με την γερμανική αγορά και η κουβέντα μας με τον κ. Ματλή υπήρξε ουσιώδης μιας και συζητήθηκαν δράσεις που θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε από κοινού τόσο στην Κατερίνη όσο και στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Βερολίνο η κα Τερζίδου παραβρέθηκε με τον εντεταλμένο Περιφερικό Σύμβουλο Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής κ. ΘόδωροΚουτσογιαννόπουλο, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. ΣοφίαΖουρζούρα και την επιχειρηματία των Mediterranean και πρώην Πρόεδρο της Ε.Ξ.Π. κ. Ευαγγελία Ξυπτερά, στο Ελληνικό Προξενείο και στην εκδήλωση προς τιμήν της Ελευσίνας, της ελληνικής πόλης που φέτος φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023. Τέλος, πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους της δημιουργικής βιομηχανίας του Βερολίνου με κεντρικό θέμα την θεματική ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού που βρίσκεται υπό το φως του Ολύμπου.

Όπως ανέφερε η κα Τερζίδου: «Μετά από δύο χρόνια διάδρασης με το Βερολίνο μπορούμε να δηλώσουμε πως οι δρόμοι συνεργασίας είναι πλέον ανοικτοί και με εξαιρετικές προοπτικές για την προσέλκυση επισκεπτών στον τουριστικό προορισμό μας. Το Βερολίνο πλέον γνωρίζει καλά την Κατερίνη και την Πιερία. Συζητά έντονα τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη και αναζητά επιπλέον πληροφορίες για τον εναλλακτικό τουρισμό που προσφέρει η περιοχή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην γαστρονομία, στον προσβάσιμο τουρισμό στα παράλια και τις περιπατητικές διαδρομές. Αυτή τη φορά εμπλουτίσαμε το portfolio δικτύωσής μας με το Βερολίνο ενώ κάθε συζήτηση μπήκε πλέον στη βάση ημερολογιακού προγραμματισμού. Το εγγύς μέλλον θα αποδείξει τα αποτελέσματα των διπλωματικών σχέσεων που έχουμε μεθοδικά αναπτύξει καθώς και την ικανότητά μας να αφομοιώσουμε και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που μας προσφέρουν συντελεστές της γερμανικής δημιουργικής βιομηχανίας.

Οι συναντήσεις μας τόσο με την προϊσταμένη του γραφείου ΕΟΤ στο Βερολίνο, κ. Νικολέτα Λεκανίδη, όσο και με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Γερμανία, κ. Μάρα Μαρινάκη, υπήρξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επί θεμάτων προβολής του τουριστικού προορισμού μας.

Σε μία άκρως βερολινέζικη ατμόσφαιρα, στον χώρο του Holzmarkt 25, όπου είχαμε παρουσιάσει τον τουριστικό προορισμό του Δήμου Κατερίνης τον Δεκέμβριο του 2022, συναντήσαμε επιπλέον, μέλη της δημιουργικής βιομηχανίας του Βερολίνου, τον ιδιοκτήτη του Tresor και των HappyLocals, και συζητήσαμε επί του πρακτέου κάθε προοπτική ανάπτυξης εναλλακτικών δράσεων στην μοναδική περιοχή μας, που βρίσκεται υπό το φως του Ολύμπου και πρέπει να κάνει το «άνοιγμα» στα «θέλω» νέων επισκεπτών διατηρώντας την εξαιρετική κουλτούρα της.

Ανανεώσαμε πολλά ραντεβού στην ITB του Βερολίνου αλλά και εκτός αυτής. Αυτό που προσωπικά εκτίμησα πέραν του δέοντος ήταν η κοινή εκπροσώπηση του προορισμού μας στις περισσότερες συναντήσεις που ολοκληρώσαμε με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου, κ. Σοφία Ζουρζούρα, την οποία και ευχαριστώ. Οι δυνητικοί επισκέπτες δεν διακρίνουν αυτοδιοικητικά σύνορα. Κι εμείς αυτή τη φορά αποδείξαμε πως όλοι ανήκουμε στην γη του Ολύμπου και την εκπροσωπούμε με δυναμισμό και αγάπη για τον τόπο.

Όποιος γνωρίζει τον τόπο μας μία φορά δεν τον ξεχνά. Επιθυμεί να τον γνωρίσει καλύτερα.

Ακολουθώντας την εξωστρεφή στρατηγική του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε εντός του 2023 κι άλλες σχέσεις διπλωματικής δικτύωσης αλλά και να υποδεχθούμε σε πρωτότυπες δράσεις μας όλους εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν τον τουριστικό προορισμό μας.

Τέλος, απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Αλέξανδρο Θάνο, που είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες προβολής των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.»

 

 

Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρ. ΕΞΕΠ: «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας»

Σειρά συμμετοχών και δράσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας στο εξωτερικό

 

Με μια σειρά συμμετοχών και δράσεων για την προώθηση του τουρισμού της Πιερίας, των εναλλακτικών μορφών που διαθέτει, αλλά και του ολοένα αναπτυσσόμενο ημιορεινού και ορεινού  τουρισμού, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ο πρόεδρος κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης και μέλη της Ένωσης, εκπροσωπώντας και τον  Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής προβολής, και Ανάπτυξης,  «ανοίγουν» νέους δρόμους συνεργασίας και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, εντάσσοντας σε αυτό επισκέπτες που μέχρι πρότινος για διάφορους λόγους η Πιερία δεν είναι στον προγραμματισμό τους.

Άνοιγμα στην Αγγλία, συνάντηση με εκπροσώπους της Jet2

Μια τέτοια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση και καταρχήν συμφωνία, έγινε   με τους εκπροσώπους της Jet2  που αποτελούν από τους ισχυρότερους tour operator,  καθορίζοντας  τον οδικό χάρτη ώστε το 2024 η Πιερία να δεχθεί  Άγγλους τουρίστες. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς θα αλλάξει συνταρακτικά τα τουριστικά  δεδομένα στην περιοχή μας, επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο και αναβαθμίζοντας το προφίλ των επισκεπτών», σημειώνει εμφανώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και πρόεδρος του ΠΟΤΑΠ κ. Τσιτλακίδης.

Η «άλλη Ελλάδα» στο Βερολίνο

Η συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας σε μια από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως στο Βερολίνο, την  ITB Berlin, μόνο θετικούς καρπούς απέφερε, καθώς πέρα από την συνάντηση με τους εκπροσώπους της Jet2, πραγματοποιήθηκε  μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων της οποίας μέλος του Δ.Σ είναι ο κ. Τσιτλακίδης σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, η παρουσίαση της «άλλης Ελλάδας», δίνοντας το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι το τουριστικό αφήγημα έχει τέσσερις εποχές και όχι μόνο μια!

Η Διεθνή Τουριστική Έκθεση «TTR Bucharest 2023»

 Λίγες μέρες νωρίτερα, στην τουριστική έκθεση TTR Bucharest 2023 ο στόχος για την δυνατή ανάδειξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας, πραγματοποιήθηκε μέσα από πλήθος συναντήσεων τόσο με επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, τουριστικούς πράκτορες, εξειδικευμένους δημοσιογράφους, αλλά και με Influencer, φορείς και σωματεία, όπως η Ένωση Αστυνομικών που αριθμεί 90 χιλιάδες μέλη, με τη συνδρομή του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας κ. Γιώργου Σταφυλάκη.

Fam trip από Ρουμάνους δημοσιογράφους στην Πιερία

Τέλος,  με στόχευση στο ορεινό εναλλακτικό τουρισμό σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Ρουμανίας και την Περιφερειακή ενότητα Πιεριας, η  Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας διοργάνώθηκε και υλοποιήθηκε Fam trip (ταξίδι εξοικίωσης), από Ρουμάνους δημοσιογράφους.

 

15/03/ 2023

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση τουρισμού “ITB 2023” στο Βερολίνο

Στη διεθνή έκθεση τουρισμού  “ITB 2023”, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2023 στο Βερολίνο,  συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συνεχούς και στοχευμένης  προσπάθειας προώθησης του τουριστικού της προϊόντος.

Στη φετινή διοργάνωση “ITB” παρουσιάστηκαν όλες οι προσφερόμενες θεματικές μορφές τουρισμού, μέσα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις (B2B) με επιλεγμένους τουριστικούς πράκτορες και tour operators της γερμανικής αγοράς.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην “ITB 2023” φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι πολλών τουριστικών γραφείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της συνεργασίας των τουριστικών πρακτόρων και των αεροπορικών εταιρειών με τις ξενοδοχειακές μονάδες της ΠΚΜ, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  των Δήμων της Π.Ε. Πιερίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και άλλων τουριστικών φορέων συναντήθηκαν με στελέχη της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας “Jet2Holidays”. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγουμένων συναντήσεων και σημείωσε απόλυτη επιτυχία, καθώς οριστικοποιήθηκε το πλάνο των απαραίτητων ενεργειών για την ενεργοποίηση της συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ  Αλέξανδρος Θάνος τόνισε:  «Στην έκθεση ΙΤΒ της Γερμανίας διαπιστώθηκε το σταθερό αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής αγοράς για την περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όχι μόνο λόγω των γεωγραφικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της, αλλά και λόγω της πολυμορφίας των αναβαθμισμένων προσφερόμενων υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις του τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, προς όφελος της οικονομίας της περιοχής».

16/03/2023

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού
στη βόρεια Ευρώπη και στα Βαλκάνια

 

Σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και των Βαλκανίων συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το περασμένο χρονικό διάστημα συνεχίζοντας τη στοχευμένη προσπάθειά της για την προβολή και την ανάδειξη της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή τουριστική έκθεση “FERIE FOR ALLE 2023”, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στο Χέρνινγκ της Δανίας, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στη σκανδιναβική τουριστική αγορά.

Ο πολιτιστικός πλούτος, ο ήλιος και η θάλασσα, το ιδιαίτερο φυσικό και γεωγραφικό ανάγλυφο και η εξαιρετική γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας κέντρισαν το ενδιαφέρον των Δανών οι οποίοι προσανατολίζονται σε αυθεντικές εμπειρίες και τείνουν ολοένα και περισσότερο να απομακρύνονται από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Το περίπτερο της ΠΚΜ επισκέφτηκε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Δανία ενώ η επισκεψιμότητα της διοργάνωσης ξεπέρασε τους 55 χιλιάδες επισκέπτες.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε  και στη διεθνή έκθεση τουρισμού Targul de Turism (TTR) 2023”, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και αποτελεί μία από τις κορυφαίες  διεθνείς εκθέσεις τουρισμού των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο της ‘TTR 2023”, φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενήθηκαν στο διπλό stand της Περιφέρειας και πραγματοποίησαν επαγγελματικές συναντήσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, επιδιώκοντας μελλοντικές συνεργασίες με εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων της Ρουμανίας. Οι Ρουμάνοι επισκέπτες του περιπτέρου της ΠΚΜ ενημερώθηκαν από τα στελέχη της Περιφέρειας σχετικά με τον τουριστικό πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία ως δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακάλυψη νέων εμπειριών και στον προγραμματισμό των ταξιδιών κάθε εποχή του χρόνου. Πέραν των κλασικών προτιμήσεων των Ρουμάνων για παραθέριση στις παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας, τα ειδικά ενδιαφέροντά τους, κυρίως των νέων, εστιάστηκαν στον πολιτιστικό και περιηγητικό τουρισμό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης,  οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 20.000 ενώ η βόρεια Ελλάδα ήταν από τους πρώτες αναζητήσεις στο αντίστοιχο hashtag #TTR2023.

Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τουρισμού “TRAVEL-UTAZAS BUDAPEST 2023” που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Η Ελλάδα είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός για τους Ούγγρους, καθώς το 2022 επισκέφθηκαν περίπου 280.000 τουρίστες από την Ουγγαρία οργανωμένα τη χώρα μας, ενώ στο σύνολο επισκέφτηκαν την Ελλάδα πάνω από 400.000 τουρίστες.  Κατά τη διάρκεια της έκθεσης “TRAVEL-UTAZAS BUDAPEST 2023”, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 εκθέτες από όλον τον κόσμο, διαπιστώθηκε μεγάλη αναγνωρισιμότητα της Χαλκιδικής και της Πιερίας από πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν ξανά τις όμορφες ακτές τους, καθώς οι Ούγγροι τουρίστες αναζητούν κυρίως το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» για τις διακοπές τους. Μεγάλο ενδιαφέρον οι επισκέπτες της έκθεσης έδειξαν και για τη Θεσσαλονίκη, η οποία τους συστήθηκε ως μία ζεστή και φιλόξενη πόλη όπου μπορούν να πραγματοποιήσουν ποικίλες δραστηριότητες, ενώ έντονο ήταν και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ιστορία της Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι οι Ούγγροι τουρίστες προτιμούν τον οδικό τουρισμό με αυτοκίνητα αλλά και μηχανές, είναι λάτρεις του κάμπινγκ και πραγματοποιούν οικογενειακές διακοπές, αλλά και διακοπές σε ζευγάρια ή μεμονωμένα, κυρίως τους υψηλούς μήνες Ιούνιο-Αύγουστο, για περισσότερες από 4 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο, ενώ ξοδεύουν περίπου 600€ ανά ταξίδι. Ταξιδεύουν, όμως, και αεροπορικώς στην Κεντρική Μακεδονία και σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις Βουδαπέστη-Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε και στη διεθνή έκθεση τουρισμού “INTERNATIONAL FAIR OF TOURISM (IFT) 2023” που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό και για τους  Σέρβους, οι οποίοι σταθερά είναι από τους σημαντικότερους οδικούς επισκέπτες της περιοχής. Για μια ακόμη φορά, το ενδιαφέρον των Σέρβων, που επισκέφθηκαν το stand της ΠΚΜ και επικοινώνησαν με τους εκπροσώπους των φορέων και των επαγγελματιών τουρισμού κατά τη διάρκεια της “IFT 2023”, επικεντρώθηκε κυρίως στις παράκτιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, τις οποίες γνωρίζουν καλά και συνεχίζουν να τις επισκέπτονται. Οι Σέρβοι τουρίστες ταυτόχρονα εξερευνούν νέους προορισμούς αλλά και τόπους ιδιαίτερου θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις του σχετικά με την παρουσία της ΠΚΜ στις παραπάνω εκθέσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος    σημείωσε ότι «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιμένει στην   προσέγγιση νέων αγορών-στόχων της Ευρώπης με επισκέπτες που    ενδιαφέρονται να συνδυάσουν πολλές μορφές τουρισμού και διαθέτουν υψηλό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια των πολυήμερων διακοπών τους, αλλά συνεχίζει την προβολή της και στην αγορά των Βαλκανίων, που αποτελεί μία σταθερά για την Κεντρική Μακεδονία και μία δυναμική αγορά για προσέλευση τουριστών 365 μέρες τον χρόνο, στοχεύοντας τόσο στην αναβάθμιση των επισκεπτών της περιοχής μας όσο και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενδυνάμωση του οδικού τουρισμού».