Επίσημη πρώτη και εναρκτήρια

της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης

της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου (του ΟΦΥΠΕΚΑ)

 

 

 

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΗΣ ΜΔ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Με σκοπό να παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση, προστασία και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητάς της, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας, η εναρκτήρια συνεδρίαση της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης.
Στη συνεδρίαση, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε συνάντηση γνωριμίας και συντονίστηκε από τον Γεώργιο Μαλλίνη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν οι κκ:
Σοφία Μαυρίδου, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Απόστολος Τζόβας, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (αναπληρωτής της
κας Μαυρίδου)
Δημήτριος Πατσιαρίκας, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Κωνσταντίνος Κιτιξής, ως εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Στέφανος Στεφανίδης, ως εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Δημήτριος Κουσκουρίδης, ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
(αναπληρωτής του κ. Κουσκουρίδη)
Δημήτριος Ντινόκας, ως εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
Μιχάλης Στύλλας, ως εκπρόσωπος των Διαχειριστών Ορειβατικών Καταφυγίων Ολύμπου
Βασίλειος Μαμούρης, ως εκπρόσωπος των Ορειβατικών/Φυσιολατρικών Συλλόγων Ν.
Πιερίας.
Επίσης, στη συνεδρίαση συμμετείχε ο κ. Ιωάννης Μητσόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ τόνισε την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχουν οι τοπικοί φορείς στη διαμόρφωση και στη συναίνεση των προτεινόμενων διαχειριστικών μέτρων και δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την υποστήριξη του έργου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, ενώ ο κ. Μαλλίνης επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της εκπροσώπησης διαφορετικών υπηρεσιών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή με σκοπό την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου.
Η κα Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας δήλωσε: «O Όλυμπος αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολυσήμαντης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και έναν από τους πολυτιμότερους παράδεισους χλωρίδας και πανίδας της Ευρώπης. Είναι κάτι παραπάνω από ένα βουνό. Είναι η κληρονομιά της Πιερίας που θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να την αναδείξουμε».
Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Πατσιαρίκας, από τη πλευρά του τόνισε: «Είναι τιμή μου που συμμετέχω εκ μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Δήμου Δίου-Ολύμπου στην Τοπική Επιτροπή Διαχείρισης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), παρουσία του Γενικού Διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, κ. Ιωάννη Μητσόπουλου. Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή αποτελεί το θεμέλιο για την έναρξη μίας καλής συνεργασίας και ενός άρτιου συντονισμού των θεμάτων που αφορούν στον Όλυμπο και την προστασία αυτού του εμβληματικού βουνού».
Κατά τη συνεδρίαση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αναγνωρίστηκε η σημασία της λειτουργίας της Επιτροπής, αναφέρθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους εκπροσωπούμενους φορείς και τέθηκαν τα τρέχοντα θέματα τα οποία θα αποτελέσουν το αντικείμενο των επόμενων συνεδριάσεων.