202η επέτειος

της Ελληνικής Επανάστασης για την Ελευθερία

τα μηνύματα

 

 

 

Μήνυμα Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου
για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 αποτελεί την ελάχιστη έκφραση τιμής προς εκείνους που θυσιάστηκαν για να έχουμε εμείς σήμερα το προνόμιο να ζούμε ελεύθεροι.

Μας διδάσκει το δρόμο της ενότητας και του αγώνα.

Με πίστη στις δικές μας δυνάμεις, με οδηγό τα οικουμενικά διδάγματα της Επανάστασης του ’21 προχωράμε μπροστά!

Χρόνια πολλά Πατρίδα!
Χρόνια πολλά σε όλους!

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

Δελτίο Τύπου

Διπλή γιορτή αύριο για τον ελληνισμό. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου σηματοδοτεί, για όσους φυσικά ασπάζονται τον χριστιανισμό, την απελευθέρωση του ανθρώπου από τον σκοταδισμό, την πίστη σε ένα καλύτερο κόσμο, την απελευθέρωση του από τον φόβο του θανάτου.

Για εμάς τους Έλληνες, ωστόσο, η ίδια μέρα σηματοδοτεί την απελευθέρωση μας από τον τουρκικό ζυγό.

Αυτή τη μέρα, όμως, που συλλογιζόμαστε τον αγώνα των προγόνων, να ανανεώνουμε την πίστη μας στα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν και να προσπαθούμε να τα κάνουμε πράξη. Να συνεχίσουμε να παλεύουμε για αξίες εθνικές αλλά και πανανθρώπινες: ελευθερία, αλληλεγγύη στους αδικημένους, δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοκρατία, διαρκής αγώνας για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Πέτρος Κιάφας
Επικεφαλής του Συνδυασμού
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη

Μήνυμα Βουλευτή Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκου για την 25η Μαρτίου

H Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένας σταθμός ευθύνης, απόφασης και δράσης στην ελληνική ιστορία. Οι πρόγονοί μας ανέλαβαν την ευθύνη να διεκδικήσουν την ελευθερία τους,  έλαβαν την απόφαση να ανασυνταχθούνε πολεμικά και ρίχτηκαν στη δράση με ό,τι δυνάμεις και όπλα διέθεταν, σε μία εξέγερση που έμοιαζε να είναι όλα εναντίον τους. Είχαν όμως την πίστη στο δίκαιο του αγώνα για αυτοδιάθεση.

Φέτος, όσο ποτέ, η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας υπενθυμίζει ότι η πορεία ενός Έθνους συνιστά πάντα πορεία ευθύνης, αποφάσεων και δράσης. Το δυστύχημα στα Τέμπη έφερε στο φως διαχρονικές και πολυπαραγοντικές κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους, οι οποίες απαιτούν ενότητα, ομόνοια και συνεργασία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Διατηρούμε την ελπίδα, διατηρούμε την πίστη μας ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Με αυτοκριτική, περισυλλογή και σύνεση θα χαράξουμε ασφαλή πορεία, θα θέσουμε ασφαλείς βάσεις. Οφείλουμε στους νέους και τα παιδιά μας, να ανασηκώσουμε μανίκια και να τους διασφαλίσουμε την Ελλάδα που αξίζουν.

Χρόνια πολλά πατρίδα!

Χρόνια πολλά και ελεύθερα Έλληνες!

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

25η του Μάρτη. Μια γιορτή με διπλή σημασία. Θρησκευτική και εθνική.

Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, απανταχού της Γης, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της Επανάστασης του 1821 κατά του Τουρκικού ζυγού.
Με αφορμή τα διακόσια δύο χρόνια και στη σκιά της ημέρας αυτής αποτίουμε φόρο τιμής στους αθάνατους αγωνιστές μας.
Στους ήρωες που με πίστη, θάρρος και αυταπάρνηση, αψηφώντας ακόμη και τον θάνατο, πολέμησαν για το πολυτιμότερο αγαθό!
Την Ελευθερία.
Σε όλους αυτούς που με τον αγώνα τους κέρδισαν την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία, για αυτούς αλλά και τις μελλοντικές γενιές!

Χρέος όλων μας να σταθούμε αντάξιοί τους.
Δεν λησμονούμε τον ηρωισμό και τη θυσία τους.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Χρόνια Πολλά Έλληνες!

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ νομού Πιερίας

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου, αποτελεί αφενός αποτελεί ημέρα εθνικής μνήμης και επέτειο αναγέννησης του Ελληνισμού αφετέρου ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης για τον ορθόδοξο εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τιμούμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, τιµούµε και µνηµονεύουµε όλα τα ηρωικά παλικάρια της Ελλάδας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελληνική ελευθερία.

Οι αγώνες κατά την Ελληνική Επανάσταση αποδεικνύουν αυτό που θεωρούμε όλοι αυτονόητο: την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Ελληνικού Έθνους στην βάση της χριστιανικής θρησκείας και της ανάμνησης της κοινής Βυζαντινής κληρονομιάς, που δεν υπονόμευσε ούτε το σκοτάδι των τεσσάρων αιώνων Οθωμανικής σκλαβιάς.

Στον αγώνα των Ελλήνων κατά της Τουρκοκρατίας συναντούμε μέσα από την ιστορία πρόσωπα που έδρασαν για την Απελευθέρωση και τα οποία οφείλουμε στη σημερινή εποχή να τα προβάλλουμε ως πρότυπα για τους Νεοέλληνες. Αγωνιστές που εμφορήθηκαν από υψηλές αξίες, ιδέες και ιδανικά, ήτοι από την Ελευθερία, την Αλληλεγγύη, την Ενότητα και την Ομόνοια, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.

Τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικά και δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και τις νέες μας.

Και αν η απόκτηση της λευτεριάς -κατά τον ποιητή Ανδρέα Κάλβο- ήθελε «αρετήν και τόλμην», η διατήρησή της χρειάζεται σοφία και σύνεση και οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι να τη διαφυλάξουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες  και με υπερηφάνεια, σεβασμό και συγκίνηση να υψώσουμε τη γαλανόλευκη, αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες του 1821 διότι ό,τι είμαστε σήμερα το χρωστάμε σε αυτούς.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου

Μήνυμα του δημάρχου Κατερίνης για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου

 

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλής γιορτής για τους Έλληνες της οικουμένης. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που σηματοδοτεί τη γέννηση του Θεανθρώπου και η απαρχή της Ελευθερίας για την Ελλάδα.

Με συνεκτικό κρίκο των Ελλήνων την Ορθοδοξία, η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε αναμφισβήτητα, κορυφαία έκφραση της επιθυμίας τους, για Ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Η πίστη στα μεγάλα ιδανικά και ο διαρκής αγώνας για την επίτευξή τους είναι το διαχρονικό μήνυμα. Για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτείται, θυσία, ηρωισμός, ομόνοια και σύμπνοια.

202 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Η τιμή στους ήρωες του ’21 είναι δεδομένη και αποκτά νόημα όσο παραμένουμε συνεπείς στον αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και των προϋποθέσεων που διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Κώστας Κουκοδήμος
Δήμαρχος Κατερίνης

 

Μήνυμα προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής, εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό και ημέρα κατάνυξης για την Ορθοδοξία.

Τιμούμε όλοι τον αγώνα και τη θυσία των ηρώων του ΄21, που ύψωσαν τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης διεκδικώντας την ελευθερία τους και την εθνική ανεξαρτησία και το κατάφεραν με ενότητα, αυταπάρνηση και πίστη.

Ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, μας εμπνέει και ταυτόχρονα μας διδάσκει. Ας εμπνευστούμε από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας και ενωμένοι να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση, να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία, από τις πολλές που πλήττουν όλους μας, ευελπιστώντας να χτίσουμε και να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδας μας και τα παιδιά μας.

Ας γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα με περηφάνια και σεβασμό, όπως αξίζει στους προγόνους μας, με υψηλό φρόνημα στις καρδιές μας και με υψωμένες τις σημαίες μας στα μπαλκόνια μας.

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!

 

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας

Μήνυμα
του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,
για  την 25η Μαρτίου:

Το χρέος μας προς τους αγωνιστές του 1821, τους θεμελιωτές της ανεξάρτητης Ελλάδας, είναι να ανεβάζουμε την Πατρίδα κάθε χρόνο ένα σκαλί ψηλότερα, ώστε να την φτάσουμε εκεί που εκείνοι είχαν οραματιστεί.

 

Αλ. Τσίπρας:
Ημέρα περηφάνιας και περισυλλογής – Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα

Από την Τήλο, στην οποία βρίσκεται για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

“Σήμερα είναι μια μέρα περηφάνιας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης. Από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα σήμερα γιορτάζουμε περήφανοι.

Είναι όμως και μια μέρα περισυλλογής, μια μέρα για να σκεφτούμε για την πατρίδα που θέλουμε και μας αξίζει.

Μας αξίζει μια καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να τη διεκδικήσουμε. Με περισσότερη δημοκρατία και ισότητα, με περισσότερη αλήθεια και δικαιοσύνη. Με ένα κράτος αξιοκρατικό που θα προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη.

Αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει είναι μια Ελλάδα που μπορούμε να την πετύχουμε αν όλοι οι Έλληνες μαζί αναλογιστούμε σε πόσες δύσκολες στιγμές οι πρόγονοι μας πέτυχαν το ακατόρθωτο.

Και εμείς μπορούμε να πετύχουμε αυτό που μας πρέπει. Για μια καλύτερη πατρίδα για μια καλύτερη Ελλάδα.”