Ρωτάνε για το νερό (που δεν έχουν),

τον Δήμο, την ΔΕΥΑΔΟΛ και την Κοινότητα

Γκούνας και Μίχου για τον οικισμό που είχε νερό από ιδιωτική γεώτρηση και τώρα ΔΕΝ έχει και το τι -δεν- κάνει ο Δήμος και η δημοτική επιχείρηση

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΚΟΥΝΑΣ ΣΑΚΗΣ
Υπ. Βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Νέα γενιά, νέες ιδέες
Για την Ελλάδα, για την Πιερία

Κατερίνη  29-3-2023

 

Δήλωση του Σάκη Γκούνα,
για την πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος ύδρευσης σε οικισμό στη Λεπτοκαρυά.

«Πρόσφατα έδωσα στη δημοσιότητα τις προτάσεις μου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Πιερία καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε ρεαλιστικές πρωτοβουλίες.

Οι 8 προτάσεις μου, καλύπτουν όλο το εύρος των προβλημάτων ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υπάρχοντα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νομού αλλά και αυτά για τα οποία η διεθνής κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο άμεσο μέλλον, με την κλιματική αλλαγή.

 Παράλληλα με το θέμα «νερό»,  ( λόγω της παγκόσμιας ημέρας νερού και του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης), ήρθε στην επικαιρότητα το πρόβλημα ύδρευσης των οικιών κατοίκων της Λεπτοκαρυάς στην περιοχή που εκτίνεται,  από την εθνική οδό και δυτικά προς τον Όλυμπο.

Η εν λόγω περιοχή έχει αναπτυχθεί οικιστικά από ανθρώπους των γειτονικών νομών που γοητεύτηκαν από την ομορφιά του τοπίου και αποφάσισαν να «επενδύσουν» στον τόπο μας, χτίζοντας οικίες, εξοχικά,  που έγιναν για πολλούς η μόνιμη κατοικία τους. Είκοσι χρόνια τώρα, παραμένει άλυτο το πρόβλημα της ύδρευσης το οποίο αντιμετωπίστηκε με προσωρινές λύσεις που δόθηκαν κατά καιρούς, μέχρι σήμερα που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο  προκαλώντας την αγανάκτηση και την αντίδραση των ιδιοκτητών.

Τα προβλήματα δε λύνονται, μόνο αν τα αγνοούμε.

Δε μπορούμε να αγνοήσουμε το πρόβλημα 100 και πλέον πολιτών. Θέλω να πιστεύω, ότι υπάρχει λύση και θα βρεθεί.

Διαβεβαίωσα κατοίκους  του οικισμού της Λεπτοκαρυάς ότι,  σε επικείμενη συνάντηση με τον δήμαρχο  Δίου Ολύμπου, κ. Γερολιόλιο, θα συζητήσω το θέμα, με την πίστη ότι ο δήμαρχος θα επιληφθεί του θέματος και θα δοθεί οριστική λύση.

Τίθεται σοβαρό θέμα υγιεινής, για την υγεία, των ιδιοκτητών οικιών –εξοχικών, με τη χρήση νερού άρδευσης.

Η Πιερία στερείται υποδομών και αναπτυξιακών έργων, που θα λύσουν την πλειοψηφία των προβλημάτων του νομού.

Θα διεκδικήσουμε λύσεις με νέα πολιτική, με νέες ιδέες, μαζί με τους πολίτες της Πιερίας. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Πιερία στη θέση που της αξίζει».

 

Νέα γενιά, νέες ιδέες
Για την Ελλάδα, για την Πιερία
ΓΚΟΥΝΑΣ ΣΑΚΗΣ
Υποψήφιος βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.
Λέκτορας Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

(Από το Γραφείο Τύπου)

 

 

Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΕΙ
ΤΗ ΜΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

 

Επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ το θέμα του νερού, του κυριότερου αγαθού του ανθρώπου. Και όμως υπάρχουν συμπολίτες μας που το στερούνται, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρολύμπια περιοχή με τον πλουσιοπάροχο υδάτινο ορίζοντα.

Πληροφορήθηκα μέσω σχετικής επιστολής για την αγωνία πολιτών της Λεπτοκαρυάς Πιερίας που αιτούνται υδροδότησης και δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την αντίστοιχη επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Αφορά την περιοχή δυτικά του δημοτικού διαμερίσματος της Λεπτοκαρυάς. Όπως επισημαίνεται, οι δεκάδες πολίτες που προέρχονται από τους όμορους νομούς και διαβιούν σε μια περιοχή την οποία χαρακτηρίζουν ως  τοπίο μοναδικής ομορφιάς λόγω του συνδυασμού βουνού και θάλασσας, εδώ και δύο περίπου δεκαετίες προμηθεύονταν δυστυχώς νερό από ιδιώτη.

Η ιδιωτική γεώτρηση τελευταία αδρανοποιήθηκε και εκ των πραγμάτων πλέον οι πολίτες στερούνται το πολυτιμότερο αγαθό.

Παραθέτω μέρος της επιστολής που δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονικό τύπο (Pierianews) και εκφράζει το δίκαιο αίτημα αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει  και την αδιαφορία της τοπικής δημοτικής αρχής.

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

«Απευθυνθήκαμε στην ΔΕΥΑ η οποία μας ζήτησε να καταθέσουμε αίτηση σε αυτή για να μετρήσει πόσοι είμαστε. Γνωρίζαμε κύριοι αλλά ελπίζαμε ότι θα ενδιαφερόσασταν 20 χρόνια και για εμάς που έχουμε κάνει τη Λεπτοκαρυά δεύτερο σπίτι μας, πολλοί δε μένουν μόνιμα πλέον. Πληρώνουμε τέλη, ενισχύουμε την τοπική αγορά αλλά πάντα είμαστε ξένοι.

Απαντήστε μας, τουλάχιστον, επίσημα τι προτίθεστε να κάνετε να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε. Πλήρης απαξίωση και εμπαιγμός.

Στη Χαλκιδική που υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις οι δήμοι, στην επικράτεια των οποίων υπήρχαν οι ιδιωτικές γεωτρήσεις και προέκυψαν προβλήματα ανέλαβαν την ευθύνη να υδροδοτήσουν τις περιοχές. Η διαφορά νοοτροπίας είναι αυτή που κρατά την Πιερία πάντοτε πίσω από την Χαλκιδική.

Δε ζητάμε κάτι παράλογο, νερό ζητάμε για να παραμείνουμε στη Λεπτοκαρυά. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι οι σύμβουλοι του χωριού έχουν δείξει πλήρη αδιαφορία.»

ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Δήμος Δίου-Ολύμπου καθώς και η αντίστοιχη επιχείρηση, πότε και πώς θα δικαιωθεί το αίτημα των κατοίκων. Γιατί τέτοια εγκατάλειψη και  αδιαφορία; Είναι κατανοητό ότι είναι μεγάλο και δαπανηρό εγχείρημα να αναλάβει ο δήμος την ευθύνη ύδρευσης και άρδευσης της εν λόγω περιοχής.

Οι δήμοι, όμως και οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν αποβλέπουν στο κέρδος αλλά έχοντας κοινωφελή χαρακτήρα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Επιπλέον, αν κάτι ξεκίνησε λανθασμένα δεν πρέπει να διορθωθεί; Αν δεν διορθωθεί από επίσημους φορείς τότε από ποιόν;

Ελπίζω η αδιαφορία του Δήμου να μην συνάδει με την γενικότερη διάθεση να παραχωρηθεί το νερό στην κερδοφορία των καιροσκόπων. Αποτελεί όνειδος η στέρηση του  αγαθού που τόσο απλόχερα μας προσφέρει ο Όλυμπος και όχι μόνο.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
Πρώην Βουλευτής Πιερίας και εκ νέου υποψήφια στις προσεχείς εκλογές
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ