Εκτροπές, συσκέψεις, ανακοινώσεις και …

παρηγοριά στον οδηγό μέχρι να ...

μέχρι να ολοκληρωθούν με μεγάλη καθυστέρηση τα έργα και ως να ξεκινήσουν τα επόμενα τα οποία θα ξεκινήσουν αμέσως αφού τα προηγούμενα ΘΑ ολοκληρωθούν με καθυστέρηση ετών ! ! !

 

 

 

 

Οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας και φορέων της τοπικής Οικονομίας με την διοίκηση της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” συνεχίζονται, ταυτόχρονα με την πολύμηνη ταλαιπωρία των οδηγών και όσων ταξιδεύουν στον βασικό οδικό άξονα της χώρας και μάλιστα χωρίς τίποτα να δημιουργεί ελπίδες για συντόμευση του μαρτυρίου…

Η κοινή επισήμανση όλων και συμπέρασμα κοινό των συσκέψεων αυτών, ότι δηλαδή επιβάλλεται διαβούλευση Πιερίας-”Αιγαίου” για να λυθούν προβλήματα που δεν έπρεπε καν να υπάρχουν και να έχουν υπάρξει, διαβεβαιώνουν -φυσικά- για την αξία της διαβούλευσης προ της πράξης, αλλά και την πιθανή πρόθεση των συσκεπτόμενων να μην εντοπιστούν οι πραγματικές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση στο πιερικό τμήμα της Εθνικής Οδού 1.

Ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα των συσκέψεων, η Αστυνομία ανακοίνωσε μία ακόμη εκτροπή της κυκλοφορίας, ενώ κανείς από την Πιερία δεν έκανε τον κόπο και να εξετάσει και να ελέγξει -και επιτόπου- την πορεία ΚΑΙ τον χρόνο των έργων που ταλαιπωρούν τους πάντες και ειδικά αυτό που βλέπουν καθημερινά όσοι κινούνται προς και από την Θεσσαλονίκη: εργοτάξια-φαντάσματα, στα οποία ένας ή δύο εργαζόμενοι εμφανίζονται σποραδικά κι όταν ο καιρός το επιτρέπει, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση των έργων να ξεπερνά κάθε λογική. Κι επειδή, οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν για μεγάλο διάστημα μεγάλο κίνδυνο ή και καταργούν κάθε ασφάλεια όσων ταξιδεύουν στην εθνική, ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα έπρεπε ήδη να τα εξετάζει Εισαγγελέας, καλώντας να προσφέρουν στοιχεία και οι μετέχοντες στις συσκέψεις με την “Αιγαίου”.

 

 

5.4.2023

Η. Τσιτλακίδης:
«Απαραίτητη η ενημέρωση και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία»

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»
είχαν οι πρόεδροι  της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας,
Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Τουριστικών Πρακτόρων
και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Πιερίας

 

Με εκπροσώπους της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, συναντήθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο Γ.Γ της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Νίκος Λαλούμης,  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας κ. Κωνσταντίνος  Σιμόπουλος και ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Πιερίας κ. Μόσχος Λεοντιάδης. Η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ως συνέπεια των αλλεπάλληλων επιστολών και οχλήσεων από πλευράς των φορέων του τουρισμού από το 2022, είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εργασιών που εκτελούνται στην Εθνική Οδό.

Επιτακτική η ανάγκη επικοινωνίας και διαβούλευσης

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ κ. Τσιτλακίδης ότι από τα 27 έργα που γίνονται στην εθνική οδό της οποίας την ευθύνη έχει η εταιρία, τα 13 εκτελούνται μέσα στα όρια της Π.Ε Πιερίας. Τόσο ο κ. Τσιτλακίδης όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες,  επεσήμαναν την ανάγκη επικοινωνίας και διαβούλευσης  με την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες, προκειμένου να υπάρχει ένας σωστός συντονισμός, σε έναν νομό που το 75% του τουρισμού οφείλεται στον οδικό τουρισμό.

Το χρονοδιάγραμμα των έργων

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, σαφώς και πρέπει να γίνουν τα έργα προκειμένου η Εθνική οδός και η σήραγγα της Κατερίνης να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια για τους χρήστες, ωστόσο η εύρυθμη λειτουργία του, είναι ζωτικής σημασίας  για την Πιερία.  Σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, σε ότι αφορά τις εργασίες στην περιοχή του Μακρυγιάλου αυτές θα ολοκληρωθούν τέλη Ιουνίου, ενώ κανονικά θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που αφορά στη γέφυρα Αιγινίου, και στη σήραγγα της Κατερίνης.

 

 

4.4.2023

Άμεση παρέμβαση Μπαραλιάκου

για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων στην Εθνική οδό

Σειρά πρωτοβουλιών έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος (όπως το έπραξε και πέρυσι άλλωστε) ώστε να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο τμήμα της Εθνικής οδού κατά μήκος της Πιερίας, μετά από την παρατεταμένη αργοπορία και τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις εκτέλεσης νέων έργων που δυσχεραίνουν πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, την ομαλή και άμεση διέλευση των επισκεπτών στο νομό.

Mε επιστολή του στις 10/3  προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή και τα μέλη του Δ.Σ της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο Βουλευτής Πιερίας κ.Φώντας Μπαραλιάκος αιτούνταν την γνωστοποίηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος  ολοκλήρωσης των έργων που πραγματοποιούνται στο τμήμα του Εθνικού Οδικού Άξονα που διέρχεται του Νομού Πιερίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαραλιάκος επεσήμανε  πως τα υπό εξέλιξη έργα, κυρίως στις άνω διαβάσεις πλησίον του  Α/Κ Μακρυγιάλου (γέφυρες Αλυκών Κίτρους και Μακρυγιάλου) έχουν προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις  στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Έργα που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά, σταμάτησαν κατά την θερινή περίοδο μετά από εντολή του Υπουργείου Υποδομών και έπρεπε, αν υπήρχε ο ανάλογος προγραμματισμός, να έχουν παραδοθεί πριν την άνοιξη της φετινής χρονιάς.

Σε συνέχεια της επιστολής του Βουλευτή Πιερίας, η Παραχωρησιούχος Εταιρεία στην σχετική της απάντηση διευκρίνισε πως η εκτιμώμενη ολοκλήρωση των δομικών και τεχνικών εργασιών επί των άνω διαβάσεων πλησίον του  Α/Κ Μακρυγιάλου (γέφυρες Αλυκών Κίτρους και Μακρυγιάλου) υπολογίζεται εντός του Ιουνίου του 2023.

Επιπλέον, στο απαντητικό της κείμενο σημειώνει πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στις γέφυρες 205-206 (Άνω διαβάσεις Αλυκών Κίτρους και Μακρυγιάλου) θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εργασίες στη γέφυρα 210 (Άνω Διάβαση στη Χ.Θ 458,3) με εκτιμώμενη ολοκλήρωση στα τέλη του 2023.

Είναι προφανές πως τόσο η υπολογιζόμενη αποπεράτωση των εργασιών επί των άνω διαβάσεων πλησίον του  Α/Κ Μακρυγιάλου (γέφυρες Αλυκών Κίτρους και Μακρυγιάλου) όσο και η έναρξη των εργασιών στη γέφυρα 210(Άνω Διάβαση στη Χ.Θ 458,3) και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς.

Απόρροια των παραπάνω ο κ.Μπαραλιάκος συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την Γ.Γ.του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κα.Γεράρδη και τον Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών κ.Καρνέση ώστε να τους μεταφέρει την δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη των έργων, που έπρεπε ήδη να έχουν τελειώσει από την παραχωρησιούχο εταιρεία και τον εργολάβο που το έχει αναλάβει, και να τους ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση. Επιπροσθέτως ο Βουλευτής Πιερίας συναντήθηκε και με τον νέο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεραπετρίτη ενημερώνοντάς  τον για τα προβλήματα που δημιουργούν στην διέλευση των επισκεπτών οι εργασίες επί της Εθνικής οδού και ζητώντας του να παρέμβει, έχοντας πάντα ως προμετωπίδα την ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών.

Ο Βουλευτής Πιερίας αντιλαμβανόμενος τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην τοπική οικονομία και στο τουριστικό προϊόν της Πιερίας οι καθυστερήσεις που δημιουργούν στον επισκέπτη του Νομού μας τα έργα στην Εθνική Οδό, ανέλαβε εγκαίρως άμεσες πρωτοβουλίες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ώστε να  εξασφαλιστεί κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις διέλευση των επισκεπτών του Νομού μας.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ                                                                                                         Κατερίνη, 04/04/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥΑ.Ε.»

 

Κατά την 21η Μαρτίου 2023, με την Ανοικτή Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, προς τη Διοίκηση της εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», κοινοποιηθείσα προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  διατυπώθηκαν με σαφήνεια τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα, που δημιουργούνται σε βάρος της ασφάλειας των χρηστών του τμήματος της ΠΑΘΕ, εντός των ορίων της Πιερίας, των χερσαίων μεταφορών, του τουρισμού και του εγχώριου και διεθνούς εμπορίου, εξαιτίας των υπερβολικά χρονοβόρων, απαραίτητων όμως, έργων συντήρησης των «γεφυρών άνω διαβάσεων» και της πυροπροστασίας της σήραγγας ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Αντιδρώντας άμεσα η εταιρεία και προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη ενημέρωση, για την πορεία των έργων, ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2023.

Η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τους κ. Μανδαλώζη Δημήτριο, υπεύθυνο κυκλοφορίας, κ. Καλογήρου Κων/νο, τεχνικό Διευθυντή και κ. Λιογκαρίδη Γρηγόριο, υπεύθυνο εταιρικής επικοινωνίας & ΕΚΕ.

Από πλευράς Επιμελητηρίου συμμετείχαν, ο Πρόεδρος, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Αθανάσιος Κόκκινος, ο Νομικός Σύμβουλος, κ. Στέφανος Βαρδάκας και ο Ειδικός Συνεργάτης του Προέδρου.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα κάτωθι.

Πρώτον: Η εταιρεία «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» είναι παραχωρησιούχος και υπεύθυνη λειτουργίας και συντήρησης του επίμαχου τμήματος της ΠΑΘΕ, το οποίο διασχίζει την Πιερία.

Δεύτερον: Για την εκτέλεση νέων έργων, όπως η «ενίσχυση στατικότητας παλαιών γεφυρών» και τα έργα πυροπροστασίας της υπόγειας σήραγγας ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τρίτον: Τα έργα ενίσχυσης των γεφυρών άνω διαβάσεων πρόκειται να ολοκληρωθούν, η μεν γέφυρα Μακρυγιάλου περί τα τέλη Ιουνίου 2023, η δε γέφυρα του Αλιάκμονα αναμένεται να δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία.

Τέταρτον: Τα έργα πυροπροστασίας της σήραγγας Κατερίνης, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δωδεκαμήνου.

Το Επιμελητήριο Πιερίας προκειμένου να μειωθούν τα χρονίζοντα κυκλοφοριακά προβλήματα επικοινώνησε, ήδη, με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, για θέματα Υποδομών και Δικτύων, κ. Πάρι Μπίλλια, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο πολύπαθος «κόμβος Ανδρομάχης» θα δοθεί στην κυκλοφορία περί τα μέσα Ιουνίου, γεγονός που θα καταστήσει εφικτή την εκτροπή των βαρέων οχημάτων προς τη Νέα Περιφερειακή Οδό, χωρίς αυτά να επιβαρύνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο της υπολειτουργούσας σήραγγας Κατερίνης.

Παράλληλα, προγραμματίζει παρέμβαση προς το Υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου οι εργασίες για την ενίσχυση της γέφυρας  άνω διάβασης, στο ύψος της Μεθώνης, να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, ώστε να μην αυξηθεί η ταλαιπωρία των μετακινουμένων, κατά τους θερινούς μήνες, οπότε βρίσκεται στην κορύφωσή του ο οδικός τουρισμός με προορισμό την Πιερία.

Το Επιμελητήριο Πιερίας δεσμεύεται να εντείνει τις προσπάθειές του, προς κάθε αρμόδια αρχή, προκειμένου να επισπευσθεί η ολοκλήρωση των εν λόγω έργων, προς όφελος της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ κα της ομαλής λειτουργίας της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ του τόπου.

Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2023

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία

 

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, θα πραγματοποιηθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην Πιερία, λόγω εργασιών διαγράμμισης.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρες 07.30 έως 19.30, ή νωρίτερα σε περίπτωση ολοκλήρωσης των εργασιών, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (471 χιλιόμετρο), έως τον ανισόπεδο κόμβο Αγαθούπολης (459 χιλιόμετρο), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, στην οποία τα οχήματα θα εισέρχονται με εκτροπή κυκλοφορίας, από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου της Εγνατίας Οδού.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.