Στα 85 του

"έφυγε" ο Θεόδωρος Πάγκαλος

εμβληματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών σε εξαιρετικά κρίσιμες συγκυρίες, γνωστός για τις προσωπικές του απόψεις και το πηγαίο χιούμορ – και μια συνέντευξη με τον γράφοντα

 

 

 

Θεόδωρος Πάγκαλος

17 Αυγούστου 1938 – 31 Μαΐου 2023

 

 

Επί προσωπικού

Ο Θόδωρος Πάγκαλος άφησε σήμερα αυτόν εδώ τον μάταιο κόσμο, πλήρης ημερών, ως άνθρωπος και ως πολιτικός. Ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Νύχτας των Ιμίων, της σύλληψης Οτσαλάν και πολλών άλλων που -ευτυχώς ή δυστυχώς- δεν θα μνημονεύονται όσο αυτά τα δύο. Προσωπικά, τον θυμάμαι για πολλά, τα περισσότερα …παραπολιτικά, από τις μέρες που βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση ή για τα κομματικά του ΠΑΣΟΚ και κυρίως για μια συνέντευξη που είχα την τιμή να μου δώσει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή της Κύπρου και όλων των εμπλεκομένων στο Κυπριακό: πέντε μέρες πριν το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι του Σχεδίου Ανάν για την Λύση του Κυπριακού. Το τι πρόλαβε να πει ο Θόδωρος Πάγκαλος για το θέμα σε δέκα μόλις λεπτά της ώρας, χωρίς περιστροφές, με πάμπολλα πρωτότυπα που δεν ήταν άποψη κανενός άλλου, έχει σωθεί και μπορείτε να το ακούσετε. Μεταξύ άλλων, είπε ότι

– οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να σκεφτούν στην απόφασή τους και την Ελλάδα,

– να προβληματιστούν με το ποιο μήνυμα θα λάβει η διεθνής κοινότητα αν απορριφθεί το Σχέδιο και επικρατήσει η διχοτόμηση του νησιού, από την κοινότητα που επιμένει ότι μονίμως επιθυμεί την ένωση και την ομοσπονδία και

– να απομονωθούν -σε Ελλάδα και Κύπρο- όσοι παραπλανούν, διαβεβαιώνοντας  ότι η ΕΕ και ο πλανήτης θα ασχοληθούν ξανά με το Κυπριακό αν δεν γίνει αποδεκτό το Σχέδιο του τότε ΓΓ των ΗΕ.

Η πιο ήπια κριτική για την συνέντευξη αυτή, ήταν τότε το γνωστό “έδωσε μια κι έχυσε την καρδάρα”… αλλά ο Πάγκαλος δεν είχε ποτέ δισταγμό να έχει μόνο αυτός την δική του άποψη και τα επιχειρήματα να την στηρίζει. Αργότερα, έπεσε κατηγορία με το γνωστό “Μαζί τα φάγαμε”. Η Ε τ Ο τον αποχαιρετά με σεβασμό γιατί είχε ορμή ανάλογη του πολιτικού του πλούτου και θάρρος αρκετό να τα εκφράζει όλα αυτά, κόντρα στον εκπτωτικό λόγο και τον προβληματισμό καφενείου που προέκριναν ήδη με κάθε τρόπο οι συνάδελφοί του πολιτικοί. 

 

 

 

 

 

Γιώργος Παπαθανασίου, πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου και Δίου-Ολύμπου

“Ήταν ιδιαίτερα ευφυής, εξαιρετικά μορφωμένος και καλλιεργημένος, είχε μυαλό πολιτικό και δημιουργικό, είχε θάρρος και δεν γνώριζε πολιτικό κόστος και -περισσότερο από όλους τους άλλους- είχε ανεπανάληπτο χιούμορ… προφανώς, αποτέλεσμα της ευφυίας, του προσωπικού πλούτου και του ακομπλεξάριστου χαρακτήρα του. Μία από τις φορές που βρέθηκε στο Λιτόχωρο, βρέθηκε εδώ και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, για μια εκδήλωση-συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση. Κι ήταν μέρες σαν αυτές που περνάμε τώρα, προεκλογικές. Το βράδυ τους παραθέσαμε γεύμα. Παραγγείλαμε εμείς… τα αναμενόμενα, παρήγγειλε κι ο Ανδριανόπουλος … μαρούλι και γιαούρτι. Το είδε ο Πάγκαλος και “δαγκωνόταν” να μην το σχολιάσει. Άντεξε αρκετά, αλλά όταν ο Ανδριανόπουλος το παράκανε με την προβολή της χορτοφαγίας του, ο Πάγκαλος γύρισε και του πέταξε ένα “Ανδρέα, άμα περιμένεις να κερδίσετε εκλογές με μαρούλι και γιαούρτι, φάε και δεύτερη μερίδα…” και τον “ξέρανε”…

 

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ

Μία προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή δεν βρίσκεται, πια, ανάμεσά μας. Για παραπάνω από μισό αιώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του. Ως στέλεχος της Αριστεράς προδικτατορικά, αλλά και ως υπουργός, αργότερα, πολλών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σε μία πολυκύμαντη διαδρομή, από την οποία θα ξεχώριζα τη συμβολή του στην εθνική υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ίδιος έλεγε πάντα ότι χαιρόταν «να χύνει την καρδάρα με το γάλα». Να ταράζει, δηλαδή, τις κατεστημένες θέσεις με τις δικές του ριζοσπαστικές προσεγγίσεις και τον θυελλώδη χαρακτήρα του. Με όπλο την ευφυΐα, τον κοσμοπολιτισμό, το χιούμορ και την τόλμη του. Το γεγονός ότι για χρόνια βρεθήκαμε σε αντίπαλες παρατάξεις δεν με εμποδίζει να διακρίνω την σφραγίδα του Θόδωρου στην πολιτική ζωή της χώρας. Με πρώτο χαρακτηριστικό της, την πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
Στην οικογένεια και τους φίλους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

 

31/5/2023

 Ανακοίνωση
του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου

 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια υπουργός, που συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ήταν ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε την κρίση των Ιμίων και την υπόθεση Οτσαλάν.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη δημοκρατία. Ήταν από τις ηγετικές μορφές του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, μέσα από τη δράση του στη Νεολαία Λαμπράκη, στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) και στην παραδοσιακή Αριστερά. Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας διαδραμάτισε, πάντα στην πρώτη γραμμή, καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της χούντας, με αναφορά τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στρατεύτηκε στο Πατριωτικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με καθοδηγητή τον Μίκη Θεοδωράκη και συνεργάστηκε με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1974, μετά τη Μεταπολίτευση και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, στους αγώνες του Κινήματος και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε ισχυρό ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Ο Θ. Πάγκαλος, από το 1981 ως το 2012, εκλεγόταν πάντα πρώτος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα, την πόλη που αγαπούσε και είχε ταυτιστεί. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο προσέφερε με σθένος, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες του από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και είχε ξεχωριστή συμβολή στην ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του.