Με μια “παραχώρηση” και μια “αιγίδα”

ανοίγουν όλες οι πόρτες

ακόμα κι αυτές που ήταν για δεκαετίες κλειστές – και εισπράττουν οι ιδιώτες, χρησιμοποιώντας γη δημόσια και έργα χρυσοπληρωμένα… #dwsemekaimenamparmpapouparagopolitismo – ticket 7 to 10 euros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπράβο, Θανάση… τα κατάφερες.

Επιτέλους ο χώρος που σου παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Δήμο μας για τα “Ολύμπια Εν Δίω” και τις άλλες ευαγείς προθέσεις σου (τις σχετικές με την “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” και κάποιο οργανισμό για την οδική ασφάλεια;;;) θα ανοίξει τις πύλες του να υποδεχτεί το κοινό.

Τον κόσμο.

Κατοίκους και επισκέπτες.

Περαστικούς ή μονιμότερους, επισκέπτες και μη.

Και τον βλέπω … είναι πανέτοιμος (ο χώρος).

Να καταγράψει την πρώτη χρήση του.

Κι είναι αυτό το γεγονός πολύ σημαντικό γιατί πάμπολλοι προσπάθησαν το ίδιο ακριβώς (ή σχεδόν ακριβώς*) τα τελευταία 10-15 χρόνια και ΔΕΝ το κατάφεραν.

Και δεν το κατάφεραν, κατά τα λεγόμενα των τότε κρατούντων, αυτοδιοικητικών και μη, γιατί ο χώρος ΔΕΝ μπορούσε να παραχωρηθεί, αφού ΔΕΝ προβλέπονται τέτοιες χρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή και καμία απαραίτητη υποδομή ΔΕΝ είχε και ΔΕΝ έχει ο χώρος.

Με λίγη καλή θέληση όμως (και πιθανώς τεχνικά μέσα και χρήμα), ΟΛΑ γίνονται. Μια γεννήτρια εδώ, μια χημική τουαλέτα εκεί, κάποια σήμανση για τα επικίνδυνα σημεία και … παραχωρείται ο χώρος… και το διαφημίζει το γεγονός και ο Δήμος (που ως τώρα ΔΕΝ παραχώρησε ποτέ τον χώρο και σε κανέναν).

Για φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Μονοήμερο, αλλά πολύωρο. Από τις 10 το βράδυ, ως τις 7 το ξημέρωμα. Θα είσαι εκεί φαντάζομαι και θα χαρώ πολύ εκεί να σε συναντήσω. Κι όπως θα ‘ναι οι ώρες πολλές και πιθανώς βαρεθούμε εμείς οι γηραιότεροι… μην νοιάζεσαι: άσε την μουσική να παίζει και μεις θα μαζέψουμε αρωματικά βότανα που είναι γεμάτος ο συγκεκριμένος τόπος. Άγρια και αγνότατα (βότανα).

Χαίρομαι που μ’ ένα φεστιβάλ -κι όχι κάτι άλλο- εγκαινιάζεται η χρήση του χώρου από το κοινό και μάλιστα ένα φεστιβάλ με θέμα τόσο κοντινό στον παραχωρησιολήπτη… ηλεκτρονικής μουσικής το ένα, αρχαίου δράματος το άλλο…

Και τελικά, αγαπητέ Θανάση… αποδεικνύεται ότι, ό,τι είναι αδύνατο να επιτευχθεί άνευ ενδιάμεσου και απουσία χρημάτων, επιτυγχάνεται εύκολα και άμεσα με έναν ενδιάμεσο, ειδικά αν είναι και “ομόσταυλος” με την δημαρχία και με την παρουσία χρήματος. Γιατί, αγαπητέ Θανάση, όλοι οι προηγούμενοι ζητούσαν παραχώρηση για μία ή μερικές μέρες και επιδιώξεις που ΔΕΝ είχαν εισιτήριο. Ενώ τώρα έχει εισιτήριο και πραγματικό και ηλεκτρονικό.

Δεν πιστεύω να λείψεις.

Θα είναι απώλεια και κενό ασυγχώρητο.

Θα ‘ναι κι ο δήμαρχος.
Ο πρόεδρος της κοινότητας.
Κι η αντιπεριφερειάρχης, φαντάζομαι.
Ίσως και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που μετέχουν σε ΟΛΑ αυτά.

Η περίσταση επιβάλλει -στην αρχή του φεστιβάλ, όπως σε όλα τα φεστιβάλ στην Πιερία- να εκφωνηθούν λόγοι σοφοί (απ’ όλους αυτούς) για το πως χώροι που ΔΕΝ παραχωρήθηκαν ποτέ και έμεναν για χρόνια ξεχασμένοι, κατεστραμμένοι και ακατάλληλοι, τώρα παραχωρούνται, ΧΩΡΙΣ να αλλάξουν τα δύο τελευταία απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά τους… (κατεστραμμένοι και ακατάλληλοι).

 

Μπράβο, Θανάση… (ξανά),

κυρίως γιατί, με μια παραχώρηση που σου έγινε και χωρίς τίποτε άλλο ν’ αλλάξει, μια αγνώστου ταυτότητος και γνωστού σκανδάλου 1.240.000 ευρώ ανάπλαση εξοφλημένου αμμορυχείου, μετατράπηκε αυτόματα και χωρίς καμία σχεδόν προσθήκη (πλην ελάχιστων κερκίδων και μιας πολύ μικρής υπό κατασκευή σκηνής) να μετατραπεί σε “Πολυθεματικό πάρκο πίσω από το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λιτόχωρο“!!!!!!

 

*οι ως τώρα αιτήσεις αφορούσαν εκδηλώσεις άνευ εισιτηρίου, τώρα … όπου ακούς “Όλυμπος”, σκέψου και εισιτήριο (αγαπητέ Θανάση).

 

 

ΥΓ: κάτι υπερασπιστές των δικαίων και των περιουσιών του λαού… που χαθήκανε, τώρα που οι ενδιάμεσοι λύνουν κάθε πρόβλημα και άρχισαν οι εισπράξεις (από την περιουσία του λαού);;; Φιλοσοφικά, ρωτάω. Πολιτικά, την ξέρω την απάντηση.-

 

 

Σημερινό update

 

Το αρχικό ρεπορτάζ της 7ης.8.2023 συνεχίστηκε σήμερα και κατέγραψε σημαντικές και αισιόδοξες εξελίξεις στο  “Πολυθεματικό πάρκο πίσω από το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λιτόχωρο”*, τον χώρο που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, το βράδυ του Σαββάτου, 12.8.2023.

 

Οι αλλαγές είναι εμφανείς και εγγυώνται ένα άψογο αποτέλεσμα. Η έκταση εκτός του “Πολυθεματικού Πάρκου” είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως άπλετο πάρκινγκ. Χωματουργικό μηχάνημα που έβαλε μερικές πολύ χρήσιμες καλλωπιστικές “πινελιές” στον παραχωρημένο στα “Ολύμπια εν Δίω” χώρο, αφαίρεσε -κάπως άγαρμπα- και την μισή ξύλινη πύλη, πιθανώς για να εισέλθουν τα πλήθη με μια κάποια σχετική άνεση. Ό,τι επιπλέον χρειάζεται και είναι απαραίτητο, θα συμπληρωθεί πιθανώς ως το Σάββατο και -για την επιτάχυνση της διαδικασίας- φαίνεται ότι τα “Ολύμπια εν Δίω” εξασφάλισαν την συνεργασία πολύπειρου ειδικού του τόπου μας στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου και ευτυχώς αυτός κυλά γοργά, οπότε δεν θα συνειδητοποιήσουμε για πότε θα ‘ρθει η ώρα να πάμε όλοι, μικροί-μεγάλοι, στο φεστιβάλ του Σαββάτου.

Το ρεπορτάζ της Ε τ Ο είναι πράγματι φτωχό και ανεπαρκές γιατί οι διοργανωτές του φεστιβάλ και ο φορέας του Δημοσίου υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το φεστιβάλ και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου/Κοινότητα Λιτοχώρου δεν της παρείχαν καμία ενημέρωση. Ο Δήμος μας δε επιμένει να απαντά ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό (ούτε για το πως η “ανάπλαση” έγινε “πολυθεματικό πάρκο” και αν πράγματι μπορεί ο χώρος να φιλοξενεί εκδηλώσεις), αν και το φεστιβάλ διαφημίζεται από τον Δήμο/Κοινότητα. Η Ε τ Ο είναι βέβαιη ότι όλα και όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις τηρούνται και πληρούνται και απλώς δεν είναι ακόμη γνωστά. Αυτό που προέχει είναι, έστω και τμήμα ενός χώρου που ως τώρα ήταν ξεχασμένος και εχθρικός, να υποδεχτεί το κοινό και να “αγιάσει”.

*έμπειρος, εν ενεργεία αυτοδιοικητικός απέδωσε τον τίτλο “Πολυθεματικό Πάρκο” στο γεγονός ότι το … Πάρκο έχει …. πολλά θέματα.-