Ρωτήσαμε ΚΑΙ μάθαμε

(ΤΙΠΟΤΑ καινούριο, όσα ξέραμε)

88 μέρες μετά την επικίνδυνη και ανεξήγητη πτήση ελικοπτέρου πάνω από τον Πλαταμώνα και τους Νέους Πόρους

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Δύο μήνες και 27 μέρες ή 88 μέρες μετά την επικίνδυνη και αδικαιολόγητη πτήση ελικοπτέρου του Λιμενικού Σώματος, σε απαγορευτικά χαμηλό ύψος πάνω από την παραλία του Πλαταμώνα και των Νέων Πόρων, το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημέρωσε και διαβεβαίωσε σήμερα ότι πράγματι, διενεργείται ΕΔΕ για το περιστατικό… δηλαδή επανέλαβε αυτό που είναι γνωστό από την επομένη του συμβάντος και άγνωστο παραμένει αν ποτέ η ΕΔΕ ολοκληρωθεί και με κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η σημερινή απάντηση δόθηκε μετά από σχετικό ερώτημα της Ε τ Ο -στις 15 Ιανουαρίου 2024- και με την ελπίδα ότι θα έχει υπάρξει ήδη το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, οπότε θα μπορούσαν όλοι να ενημερωθούν για τον λόγο που ένα ελικόπτερο σώματος ασφαλείας πέταξε με τον πλέον ανασφαλή τρόπο και χωρίς καμία λογική εξήγηση, αφού το ελικόπτερο δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα που θα επέβαλλε στο πλήρωμά του μια τόσο επικίνδυνη επιλογή. Πιθανώς, το συγκεκριμένο ελικόπτερο ολοκλήρωσε την σχεδιασμένη πτήση χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, αφού ποτέ δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για σχετικό θέμα, στα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου 2023. Η σημερινή απάντηση δημιουργεί και πολλά επιπλέον ερωτηματικά για τον χρόνο που απαιτείται να ολοκληρωθεί με τέτοια έρευνα και για το αν στο ελικόπτερο επέβαινε πολιτικό πρόσωπο, αφού η πτήση έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 28.10.2023, μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως έγινε ευρέως γνωστό τότε, η ανεπίτρεπτα χαμηλή πτήση του ελικοπτέρου του ΛΣ/ΕΑ προκάλεσε, όχι μόνο την αγανάκτηση όσων στον Πλαταμώνα και τους Νέους Πόρους είδαν ξαφνικά ένα ελικόπτερο να περνά μερικές δεκάδες μέτρα πάνω απ’ τα κεφάλια τους, να παρασύρει τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και άλλα αντικείμενα και να τραυματίζει –ευτυχώς ελαφρά– ένα τουλάχιστον άτομο. Πριν διαταχτεί ΕΔΕ από τον τότε αρμόδιο υπουργό, προανάκριση για το περιστατικό έκανε και το ΑΤ Δίου-Ολύμπου που αφορά και σωματική βλάβη από αμέλεια.

Σήμερα απάντηση δεν υπήρξε, παρά μόνο η επανα-διαβεβαίωση ότι διενεργείται ΕΔΕ. Η Ε τ Ο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει όταν υπάρξει και αποτέλεσμα της ΕΔΕ και ενημέρωση. Παρά την απογοήτευση που δημιουργεί η -αφύσικη- αναμονή 88 ημερών, η Ε τ Ο είναι βέβαιη ότι πολιτική και φυσική ηγεσία του ΛΣ/ΕΑ έχουν πραγματικά την διάθεση να διαλευκάνουν το περιστατικό και γρήγορα θα ενημερωθούμε και για τους λόγους της επικίνδυνης πτήσης.

Το ερώτημα της Ε τ Ο

Στις 28 Οκτωβρίου 2023, υπήρξε μια πραγματικά χαμηλή πτήση ελικοπτέρου του Λιμενικού Σώματος στην παραλία του Πλαταμώνα Πιερίας που προκάλεσε πανικό, ανησυχία, ερωτηματικά και τον -ευτυχώς- ελαφρύ τραυματισμό μιας αλλοδαπής.
Έκτοτε, οι λόγοι που επέβαλλαν μια τέτοια πτήση στην συγκεκριμένη τοποθεσία παραμένουν άγνωστοι, αν και έγινε γνωστό ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί με ΕΔΕ.

Παρακαλώ ενημερώστε με για τα αποτελέσματά της, προκειμένου με την σειρά μου να ενημερώσω τους αναγνώστες της εφημερίδας μου και κατοίκους της περιοχής.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γιάννης Τσίρος
δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ, EFJ/IFJ
www.e-t-o.gr
6946286276

… και η σημερινή απάντηση

 

Απάντηση σε ερώτημα κ_ ΤΣΙΡΟ Γιάννη 24-01-2024_signed

 

Πλαταμώνας: Τραυματισμός 42χρονης από χαμηλή πτήση ελικοπτέρου του Λιμενικού

Ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος