Εφτά -7- υποψηφιότητες

κι εσύ επιμένεις στην ... όγδοη

γ ι α τ ί ? ? ?

 

 

 

 

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις… αλλά επτά -7- (τουλάχιστον) είναι οι υποψήφιοι Συμπαραστάτες του δημότη και της επιχείρησης του Δήμου Δίου-Ολύμπου και -παρά την πληθώρα υποψηφίων- η διοίκηση Γερολιόλιου επιμένει να θέλει να αναδειχτεί και πάλι στη θέση ο προηγούμενος -και πρώτος- Συμπαραστάτης μας και υποψήφιος με την ΣΥΝθεση ΙΙ του για δεύτερη θητεία δημάρχου μας.

Αν και οι υποψήφιοι Συμπαραστάτες δεν προκύπτουν από πρόταση των δημοτικών παρατάξεων, αλλά από την προσωπική τους επιλογή και βούληση, το τελευταίο διάστημα η διοικούσα παράταξη έχει αφιερωθεί σε έναν επίμονο αγώνα να επανεκλεγεί, με κάθε τρόπο, ο προηγούμενος εκλεκτός της, Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, παραβλέποντας το γεγονός ότι υπήρξε ήδη υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Βαγγέλη Γερολιόλιο, χωρίς να κατορθώσει την εκλογή. Και μπορεί αυτό να είναι ένα κώλυμα σε ηθικό/πολιτικό μόνο επίπεδο, αφού τα τυπικά προσόντα που επιβάλει ο νόμος να κατέχουν οι υποψήφιοι δεν προβλέπει και δεν επιβάλλει κάτι σχετικό. Μπορεί ο Συμπαραστάτης να μην είναι καν νομικός… και -δόξα τω θεώ- υπάρχουν και τέτοιοι υποψήφιοι. Η πλειοψηφία πάντως των υποψηφίων είναι δικηγόροι.

Η διοίκηση Γερολιόλιου διαθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο άνετη πλειοψηφία, αλλά όχι την απόλυτη (17 ψήφοι έναντι των 15 της διοίκησης). Ακόμη κι αν η επιλογή της διοίκησης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης (“Λαϊκή Συσπείρωση”) συμπέσουν, θα χρειαστεί μία ακόμη ψήφος για να αναδειχθεί Συμπαραστάτης μας. Κι αυτή η μία ψήφος δεν μπορεί παρά να προέλθει από την αξιωματική αντιπολίτευση του Πέτρου Κιάφα (εννιά -9- ψήφοι). Σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες είναι -μέχρι στιγμής- επτά και η υποψηφιότητα Παπαγιαννόπουλου, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει κατατεθεί και η υποβολή της θα κριθεί από το αν εκ των προτέρων εξασφαλιστεί η εκλογή του. Ως τώρα φαίνεται να μην έχει υπάρξει η μία πολύτιμη ψήφος που θα τον κάνει Συμπαραστάτη και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι επτά υποψηφιότητες είναι σχετικά ομοιογενείς και αφορούν δικηγόρους Κατερίνης, τέσσερις συνολικά, έναν αυτοκινητιστή, μια νοσηλεύτρια και έναν δικηγόρο Θεσσαλονίκης. Ήτοι:

Παρθενόπη Ιωάννου, Αναστάσιος Καραίσκος, Θωμάς Παπαθανασίου, Σταυρούλα Στούμπου,
ο Γιώργος Ζκάγιας, αυτοκινητιστής και πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Δίου-Ολύμπου,
η Πιτσιάβα Αικατερίνη, νοσηλεύτρια και
ο Στάθης Τσομίδης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης (με μακρινούς συγγενείς στο Λιτόχωρο).

Όλοι τους πληρούν τα τυπικά προσόντα που καθορίζει ο Νόμος (τα κωλύματα είναι σχεδόν ταυτόσημα μ’ αυτά της εκλογιμότητας αιρετών), ο οποίος δεν απαιτεί ο Συμπαραστάτης να είναι νομικός. O Παπαγιαννόπουλος (αν είναι τελικά υποψήφιος) ήταν και υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές και παραιτήθηκε μόλις στο χρονικό όριο που θέτει ο εκλογικός νόμος του 2023, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Μάλιστα, η επιλογή του πρώην Συμπαραστάτη μας να είναι υποψήφιος με τον τότε δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο, χωρίς ταυτόχρονα να παραιτηθεί από την θέση του, είχε καυτηριαστεί από τον Κιάφα που ζήτησε την παραίτησή του (είχε προηγηθεί και σχετικό δημοσίευμα της Ε τ Ο).  Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες είναι σχετικά ίδιες και σε ότι αφορά την επαγγελματική δράση των υποψηφίων. Εξαίρεση αποτελεί η υποψηφιότητα του δικηγόρου Στάθη Τσομίδη που -πέραν της επαγγελματικής του ιδιότητας- έχει σημαντική εμπειρία στην ενασχόληση με θέματα ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, όντας από τους πρωτεργάτες της “SOS Ρατσισμός” στην Ελλάδα, από την δεκαετία του 1980 ακόμα, και νομικός σύμβουλος ποντιακών και ομογενειακών οργανώσεων και μεμονωμένων υποθέσεων παραβίασης δικαιωμάτων και κρουσμάτων ρατσισμού.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα υπάρξει και επαναληπτική διαδικασία, αν αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκλέξει τον Συμπαραστάτη μας, αφού ο σχετικός νόμος ορίζει ότι αυτός πρέπει να εκλεγεί τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου και αρχής της νέας διοικητικής περιόδου. Οπότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα … να μην διαθέτουμε Συμπαραστάτη για τα επόμενα πέντε χρόνια, σοβαρή υποχώρηση για μια δημαρχία που προέβαλλε ότι πρώτη εξασφάλισε Συμπαραστάτη πριν από τους άλλους Δήμους της Πιερίας. Ταυτόχρονα όμως, η δημαρχία αυτή επιμένει, στο παρασκήνιο, στην εκλογή Παπαγιαννόπουλου, αποδεικνύοντας ότι τα καθήκοντα του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης είναι ζωτικά και για την διοίκηση, ειδικά αν αυτός που αναλαμβάνει να τα εκπληρώσει είναι και φίλος της διοίκησης -ως του σημείου να είναι υποψήφιός της- και να απέδωσε ελάχιστα, δηλαδή να δημοσίευσε μόνο μία ετήσια έκθεση, αντί τεσσάρων…

Τα σπουδαία, ες αύριον. Με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μας που αρχίζει στις 7μμ.

 

 

 

7η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

Παραιτήσου (έστω και τώρα)

 

 

Νόμιμο μεν…