Μετά την καταστροφή

οι ανακοινώσεις-διαπιστώσεις-διαβεβαιώσεις-δεσμεύσεις κι οι δικαιολογίες

ως συνήθως, μετά την πραγματική, έρχεται η επικοινωνιακή καταιγίδα – αλλά οι πραγματικές (καταιγίδες) συνεχίζουν πραγματικά να καταστρέφουν

 

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου // με την ευγενική παράκληση να δημοσιευτεί

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Πολύ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε Άγιο Σπυρίδωνα, Βροντού και Κονταριώτισσα – Συνεργεία του Δήμου επιχειρούν στα σημεία που χρήζουν άμεσης διαχείρισης

Μεγάλες οι καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία που έπληξε το βόρειο τμήμα του Δήμου Δίου-Ολύμπου το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη (4-5 Μαρτίου 2024).

Ιδιαίτερα στις δημοτικές κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνα, Βροντούς και Κονταριώτισσας στη διάρκεια της νύχτας έγιναν απεγκλωβισμοί οκτώ τουλάχιστον ατόμων, ενώ παράλληλα επιχειρούσαν έξι μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, ήταν στις κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Δίου από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας, ενώ από νωρίς σήμερα επιχειρούν το προσωπικό και τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου στα σημεία που χρήζουν άμεσης διαχείρισης.

 

Η ένταση της βροχόπτωσης και της χαλαζόπτωσης ήταν πολύ μεγάλη. Συνιστούμε στους πολίτες και συνδημότες μας να περιορίσουν σήμερα τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

 

 

Αθήνα, 5Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου / Υφυπουργός Ανάπτυξης

Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση ζημιών στην Πιερία

 

Μετά την εκ νέου επικοινωνία της Υφυπουργού Ανάπτυξης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, και τον Δήμαρχο Δίου-Ολυμπίου, κ. Βαγγέλη Γερολιόλιο, συζητήθηκαν οι πρώτες ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής λόγω της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας.

Από την Πέμπτη και μετά, και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ομάδες εκτιμητών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ θα μεταβούν στην πληγείσα περιοχή με στόχο την οριοθέτησή της, την ακριβή διαπίστωση των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημίες και την αρχική εκτίμηση.

Σε επόμενο στάδιο, θα πραγματοποιηθούν εξατομικευμένες εκτιμήσεις για την ακριβή καταγραφή τους, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και δίκαιη στήριξη των πληγέντων αγροτών.

Η κυρία Μάνη δήλωσε:

«Η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι φορείς εργαζόμαστε συντονισμένα για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών, διασφαλίζοντας τη στήριξη της αγροτικής κοινότητας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

 

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου / Υφυπουργός Ανάπτυξης

 Επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη για τις καταστροφές στην Πιερία από την κακοκαιρία

 

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης προέβη σε άμεση επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Πιερίας, ως επί το πλείστον του Δήμου Δίου-Ολύμπου, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και σε καλλιέργειες.

Υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμένη δράση και επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των περιοχών και καλλιεργειών που επλήγησαν.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεσμεύθηκαν για την άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

 

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

 ‘’ Άμεση παρέμβαση του Σπύρου Κουλκουδίνα για τις πλημμύρες

Τα 5 μέτρα άμεσης κρατικής αρωγής που ζητά να ενεργοποιηθούν’’

 

Άμεση ήταν η παρέμβαση και η ενεργοποίηση του Βουλευτή Πιερίας κ. Σπύρου Κουλκουδίνα προκειμένου να υπάρξει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως η ενεργοποίηση του μηχανισμού πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Ο κ. Κουλκουδίνας με παρέμβαση του με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο και τέσσερις ακόμα Υπουργούς, ζήτησε:

1ον – Να ενεργοποιηθεί το  ειδικό σχήμα κάλυψης των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο για τις αγροτικές  εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν ζημιές, με την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ.

2ον – Να χορηγηθεί προκαταβολή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή.

3ον – Να ενεργοποιηθεί η  κρατική αρωγή στις επιχειρήσεις  που έχουν υποστεί ζημιές και στους φορείς. Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να εξετάσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου, που τα δίκτυα και οι υποδομές τους έχουν υποστεί ζημιές.

4ον – Να επιταχυνθεί η διαδικασία πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής  για νοικοκυριά και κατοικίες που υπέστησαν ζημιές αλλά και η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.

5ον – Το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στη σχετική προεργασία για την λήψη μέτρων για τους πληγέντες όπως η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και η αναστολή κατασχέσεων.

 

 

Κατερίνη, 05 . 03 . 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αποστέλλει τεχνικά συνεργεία υπαλλήλων
για αυτοψίες και καταγραφή ζημιών.

 ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

Η Περιφερειακή Ενότητα πάντα κοντά στους πολίτες και στους επιχειρηματίες της Πιερίας καταγράφει άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκαν από το έντονο καιρικό φαινόμενο που έπληξε χθες την περιοχή.

 

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΠΕ Πιερίας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), βρίσκεται στο πεδίο για την καταγραφή των ζημιών και την έναρξη της διαδικασίας αποζημίωσής τους.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για όλους τους πληγέντες (κτιριακά, εξοπλισμός φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο) γίνεται με αίτηση της κάθε επιχείρησης στον οικείο Δήμο.

Προληπτικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

 

 

 

 

Κατερίνη  05  Μαρτίου 2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ,
ΤΟΜΕΑΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταστροφές εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων
στην Νότια και Δυτική Πιερία

Τη νύκτα της 4ης προς 5η Μαρτίου οι έντονες βροχόπτωση και χαλαζόπτωση προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, που έπληξαν τα χωριά Λόφο, Ράχη, Νεοκαισάρεια και ιδιαίτερα αυτά της Βροντούς, της Κονταριώτισσα και της Καρίτσας.

Η βροχόπτωση κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών και προκάλεσε ζημίες σε κτηνοτροφικές μονάδες. Η χαλαζόπτωση αποτελείωσε χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα, τα οποία είχαν σχεδόν ανθήσει αυτή την  περίοδο.

Δυστυχώς στον ΕΛΓΑ δεν προβλέπουν αποζημίωση των πληγέντων από ζημίες εξαιτίας καιρικών φαινομένων έως την 25η Μαρτίου.

Η «μεταρρυθμιστική» πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν περιέλαβε τις περιπτώσεις αυτές.

Το ερώτημα είναι πώς θα επιβιώσουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι μετά από τέτοια καταστροφή χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουμε στην κυβέρνηση ότι επείγει να περιλάβει/διευρύνει τον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και για τις περιπτώσεις αυτές. Αναμένουμε την απάντησή της.

Επισημαίνουμε και τα εξής:

α) το 112 της Πολιτικής Προστασίας δεν ενεργοποιήθηκε και δεν προειδοποίησε τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν. Γιατί άραγε;

β) η Τοπική Αυτοδιοίκηση (πρώτου και δευτέρου βαθμού) επί δεκαετίες δεν λαμβάνει ΣΟΒΑΡΑ μέτρα για την αντιμετώπιση των, πολύ συχνών πλέον, καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Επιδεικνύει αδράνεια και αδιαφορία για κατασκευή αντιπλημμυρικών υποδομών και έργων. Ως πότε άραγε;

 

 

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ,
για την έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού

 

Για άλλη μια φορά ο λαός της Πιερίας βρέθηκε απροστάτευτος απεναντι στα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό, το βράδυ της Δευτέρας 4 Μάρτη.

Η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και η έντονη χαλαζόπτωση αποδείχθηκαν οι κύριες αιτίες των καταστροφών που υπέστησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και κάτοικοι πολλών χωριών, ιδιαίτερα στους δήμους Κατερίνης και Δίου–Ολύμπου. Πιο συγκεκριμένα στο δήμο Κατερίνης, τα χωριά Σβορωνος, Μοσχοχωρι, Νεοκαισάρεια, Τρίλοφος, Εξοχή και Λόφος, υπέστησαν τις πιο σοβαρές ζημιές ενώ στο δήμο Δίου–Ολύμπου σοβαρές ζημίες υπέστησαν τα χωριά της Δ.Ε. Δίου και ιδιαίτερα η Κονταριώτισσα, ο Αγ. Σπυρίδωνα και η Βροντού.

Κλιμάκιο της Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ με την παρουσία του δημοτικού συμβούλου Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκου Τσουπέη, βρέθηκε σε χωριά του νομού,  συνομίλησε με κατοίκους και ανέδειξε τις αιτίες των προβλημάτων.

Στο Σβορώνο, η έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού των καναλιών, σε συνδυασμό με την απουσία ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού δικτύου, οδήγησε σε ζημιές αγροτών και κτηνοτρόφων, στην καταστροφή μεγάλου μέρους του γηπέδου του Σβορώνου αλλά και σε πλημμύρες λαϊκών κατοικιών. Στη Δ.Ε. Δίου, η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων είχε ως συνέπεια να μετατραπούν δρόμοι σε ποτάμια, σπίτια, μαγαζιά και χωράφια να πλημμυρίσουν, να μπει σε κίνδυνο η ζωή του λαού.

Η Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να γυρίσει την πλάτη σε όλους εκείνους που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, να διεκδικήσει αντιπλημμυρικά έργα και αποζημίωση στο 100% της ζημίας που έχει υποστεί. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και να παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, γιατί δε φταίει η κακή μας η μοίρα που καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι και πνιγόμαστε κάθε φορά που βρέχει. Καλούμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης όπου στο επίκεντρο δεν θα βρίσκονται τα κέρδη των λίγων αλλά η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας.

 

 

Δήμος Κατερίνης
Τμήμα Επικοινωνίας–Τύπου
05-03-2024

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από τον Δήμο Κατερίνης/Τμήμα Πολιτικής Προστασίας γνωστοποιείται ότι: βάσει του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού και επειδή τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε πλήρη εξέλιξη, αύριο Τετάρτη 06/03, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση, στην οποία θα επισημαίνονται αναλυτικά οι προθεσμίες και οι διαδικασίες χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών που έχουν πληγεί από τη φυσική καταστροφή.

 

Κατερίνη 5 Μαρτίου 2024

Άφαντη η διοίκηση. Στο έλεος της κακοκαιρίας ο Δήμος Κατερίνης

Με τις αγανακτισμένες φωνές των κατοίκων ξημέρωσε η επόμενη μέρα στην Κατερίνη.

Στο έλεος της κακοκαιρίας και χωρίς βοήθεια   βρέθηκαν κτηνοτρόφοι και παραγωγοί που μετρούν τις πληγές τους.

Ας μας πει η νέα διοίκηση σε ποιες περιοχές επιχειρούσαν τα μηχανήματα του Δήμου και γιατί χάθηκαν περιουσίες, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν πως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ούτε ένα συνεργείο δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τους.

Χάθηκε μεγάλος αριθμός ζωικού κεφαλαίου στο Σβορώνο, πλημμύρισαν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες.

Δήμος «απών».

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ –  ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ