Τι απαντά το αρμόδιο Υπουργείο

μόνο στην Ε τ Ο

το ερώτημα το θέσαμε όλοι κι έπρεπε κάποιος να το απαντήσει – η Ε τ Ο το έθεσε στον αρμόδιο και υπεύθυνο και πήρε άμεσα την απάντηση – διαβάστε την

 

 

Το γνωρίζουμε όλοι ότι χθες, το πολυδιαφημισμένο ως σωτήριο 112, ΔΕΝ λειοτύργησε και πρώτος διατύπωσε το ερώτημα, δημόσια, ο ίδιος ο δήμαρχός μας, Βαγγέλης Γερολιόλιος.

Πιθανώς, δεν έπραξε κάτι περισσότερο από το να το διατυπώσει, δεν επέμεινε στο να λάβει απάντηση, όντας σοβαρά απασχολημένος με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής.

Της καταστροφής που μας βρήκε απροετοίμαστους, αφού -όπως προκύπτει απ’ την πλέον έγκυρη ενημέρωση του αρμόδιου για την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας- το μέγεθος της κακοκαιρίας προβλεπόταν σημαντικά μικρότερο.

Αλλά τελικά, ΔΕΝ ήταν.

Κι αφού καίριο ρόλο στην αστοχία αυτή έπαιξαν τα στοιχεία της ΕΜΥ… μήπως πρέπει να το ξαναδούνε και να το ξαναδούμε το θέμα;;;

Μαζί με την “φάμπρικα” των ανακοινώσεων περί “επικίνδυνων καιρικών φαινομένων”… πχ στο Ιόνιο που ανακοινώνονται όμως και στην Πιερία κι έχουν μόνο ένα αποτέλεσμα: να μειώνουν την αξία και την σημασία των προειδοποιήσεων. Όπως στην ιστορία με το βοσκόπουλο που διασκέδαζε να πανικοβάλει το χωριό του κραυγάζοντας “Λύκος στο κοπάδι”…

 

Το ερώτημα

Κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί και για την οποία εκδόθηκαν πολλές προειδποιήσεις έπληξε χθες με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Πιερία, κυρίως τους Δήμους Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου. Πέραν από τις σοβαρές καταστροφές σε όλα, προκάλεσε και κίνδυνο ζωής για τουλάχιστον οκτώ -8- πολίτες, όπως επιβεβαίωσαν και αιρετοί της περιοχής.

Επίσης διαπιστώθηκε απ’ όλους ότι δεν υπήρξε, πριν και κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας -που συνεχίζεται-, το καθιερωμένο ενημερωτικό μήνυμα του 112, με αποτέλεσμα και πολλοί εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας να μην είναι σε ετοιμότητα.

Γιατί δεν λειτούργησε το 112;

Αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, τώρα λειτουργεί;

Αν δεν μπορεί να λειτουργήσει, θα υπάρξει άλλος τρόπος ενημέρωσης του κοινού;

Παρακαλώ για την άμεση απάντηση στα παραπάνω, αφού η κακοκαιρία συνεχίζεται.
Ευχαριστώ για τον χρόνο και την προσοχή σας.

 

… και η απάντηση

 

 

   Αξιότιμε κύριε Τσίρο,

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, τα αντικειμενικά στοιχεία από την ΕΜΥ δεν συνηγορούσαν για την έκδοση Έκτακτου Δελτίου Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, πολύ δε περισσότερο για την αποστολή «112». Αυτό επαληθεύεται και από το γεγονός ότι στο δίκτυο σταθμών που λειτουργούν στην περιοχή της Πιερίας δεν κατεγράφη ύψος βροχής μεγαλύτερο των 43 χιλιοστών.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ