Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά

που έκαιγε τρεις μέρες τα Πιέρια

κατόπιν ενεργειών, επαφών και ισχυρών παραπόνων – ήταν εμπρησμός?

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 1 Απριλίου 2024

Δήλωση της Υφυπουργού Ανάπτυξης κας Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου
για τη φωτιά στα Πιέρια Όρη

“Από χθες, που εκδηλώθηκε η φωτιά σε δύσβατο σημείο στα Πιέρια Όρη στη θέση Σαρακατσάνα, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ενημερώνομαι διαρκώς για την πορεία της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν εντατικά. Στην περιοχή μετέβησαν 25 οχήματα της Πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα και υψηλόβαθμα στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Από σήμερα το πρωί, επιχειρεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο, μεταφέροντας στο σημείο και δασοκομάντος, ενώ χθες συμμετείχε στις επιχειρήσεις και ένα καναντέρ.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο και επιχειρούν μέχρι να τεθεί σε πλήρη έλεγχο η φωτιά.

Η σκέψη μου είναι μαζί με τους πυροσβέστες μας, που δίνουν άλλη μία μάχη”.

 

Αθήνα, 2 Απριλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου / Υφυπουργός Ανάπτυξης

 

Σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
και τα στελέχη της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στα Πιέρια Όρη

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κα Μάνη, από την αρχή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει στο σημείο και συνεχίζουν να επιχειρούν στο πεδίο.

Συνολικά, επιχειρούν 9 ομάδες Δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ), 45 οχήματα με 150 πυροσβέστες, 7 μηχανήματα έργου D7, 3 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη Καναντέρ και ένα drone.

Επίσης, έχει ληφθεί, εξαρχής, μέριμνα για την εναλλαγή σε βάρδιες του προσωπικού που συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης είναι η καθοριστική συνεισφορά της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, των συνεταιρισμών, των τοπικών αρχών και εθελοντών της περιοχής.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη της κατάστασης και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμοδίους.

 

Τα Πιέρια όρη καίγονται για τρίτη ημέρα. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν, καθώς βλέπουν ότι υπάρχει αδυναμία διαχείρισης της πυρκαγιάς.

Αυτό που προέχει είναι ο άμεσος έλεγχος του πύρινου μετώπου, για να μην επεκταθεί ακόμη περισσότερο η καταστροφή.

Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αποτελεί μία από τις πιο παρθένες δασικές περιοχές που έχουν απομείνει στη χώρα.

Σε δεύτερη φάση θα αναζητηθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς και της δυσκολίας αντιμετώπισής της. Θα περιμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους.

Προκαλεί μεγάλη απορία και εγείρει πολλά ερωτηματικάη επιχείρηση την πρώτη κρίσιμη μέρα, ΜΟΝΟ ενός καναντέρ και τη δεύτερη μέρα, ΜΟΝΟ ενός ελικοπτέρου.

Το ΠΑΣΟΚ, με την άμεση παρέμβαση του τομεάρχη Πολιτικής Προστασίαςκ. Πουλά, συνέβαλε στην κινητοποίηση 4 εναέριων μέσων ( 2 καναντέρ και 2 ελικοπτέρων), που συνέβαλαν στην περιχαράκωση της πυρκαγιάς.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Πιερίας

 

 

 

Όταν καίγονται τα Πιέρια όρη… δεν καίγεται καρφί στην Κυβέρνηση της ΝΔ

Η Νέα Αριστερά Πιερίας εκφράζει την αμέριστη ανησυχία της και συμπαραστέκεται στους συμπολίτες της σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Πιέρια όρη, η οποία συνεχίζεται εδώ και τρεις ημέρες. Δυστυχώς η φωτιά ήδη έκαψε το «Λαπούσι» και μια από τις πρώην καταπράσινες κορυφές των Πιερίων σε υψόμετρο 2.005μ. αποτελεί πλέον παρανάλωμα του πυρός. Η φωτιά ξεκίνησε με ανεξιχνίαστη αιτία από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 31/03/2024 κι απλώθηκε πολύ γρήγορα, καίγοντας πολλά στρέμματα δάσους, ενώ τώρα κατευθύνεται προς την περιοχή της Κοζάνης.

 

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται με κατάφωρο τρόπο η απουσία κρατικής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους έκτακτων φαινομένων, καθώς κι η παντελής έλλειψη προληπτικής πολιτικής από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Πιερίας, η οποία ζει επαναπαυμένη «στις δάφνες της». Οι Βουλευτές του Νομού και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σ. Μαυρίδου αρκούνται στο να φωτογραφίζονται in situ, να στέλνουν τις ευχές τους και να κάνουν αναρτήσεις, χωρίς όμως να μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Αναρωτιέται ευλόγως ο καθένας από εμάς, το γιατί τα ΜΜΕ τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο αποσιωπούν αυτό το τραγικό γεγονός που συντελείται.

 

Οι πυροσβέστες, οι δασοφύλακες και οι κάτοικοι/εθελοντές της περιοχής είναι οι πραγματικοί ήρωες των ημερών και κάνουν το παν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όμως, δεν γίνονται θαύματα από λίγα άτομα, όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι τεράστιες, όταν δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών που να είναι εφαρμόσιμο και να πληροί τους κανόνες ασφαλείας, όταν οι αιρετοί θαυμάζουν από μακριά την φωτιά σαν τουρίστες. Αλήθεια, ως πότε θα γίνεται ανεκτή αυτή η Κυβέρνηση που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και γίνεται πλέον σαφώς επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών κι όταν αφήνει στο έλεος την Φυσική μας Κληρονομιά, όπως είναι εν προκειμένω τα μυθικά Πιέρια όρη;

 

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
02/04/2024

 

 

 

Η Ανικανότητα και Ανετοιμότητα της Κυβέρνησης…

Πέρασαν τέσσερις μέρες και η φωτιά στα Πιέρια Όρη μαίνεται ακόμη…

Ποτέ στην ιστορία του τόπου, τέτοια περίοδο (Μάρτιος μήνας) δεν υπήρξε πυρκαγιά στον χώρο αυτό.

Την Κυριακή που μας πέρασε, ξεκίνησε μία ‘’επιπόλαιά’’ έρπουσα πυρκαγιά.

Δεν ξέρουμε το πως και το γιατί…Οι πολίτες έχουν δικαίωμα, να σκέπτονται και να συζητούν διάφορα σενάρια, τα οποία δυστυχώς αιτιολογούνται…

Ο κρατικός μηχανισμός δεν  αντέδρασε άμεσα ως όφειλε, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεγαλύτερη καταστροφή.

Δεν είναι ευθύνη του.

Η μη έγκαιρη και έγκυρη αντίδραση, είχε σαν αποτέλεσμα, μεγάλη καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα, με πολύ υψηλότερο οικονομικό κόστος για τη καταστολή της πυρκαγιάς εξ αιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το κράτος μας και η Πολιτική μας Ηγεσία, είναι «ανίκανη και ανέτοιμη».

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν διδάχθηκε… ούτε από τα λάθη της, αλλά ούτε και από την Παγκόσμια Κλιματική Κρίση.

Επισημαίνουμε δυο πράγματα, το ένα η μη ετοιμότητα του όλου πυροσβεστικού μηχανισμού και η αύξηση χρονικά της αντιπυρικής περιόδου, παρόλο που το απαιτούν οι Κλιματικές Αλλαγές και οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ καθημερινά η πολιτική ηγεσία και οι αρμόδιοι διακηρύττουν το αντίθετο.

Η προφανής αδυναμία της πολιτειακής ηγεσίας δείχνει ξεκάθαρα, ότι η κυβέρνηση αυτή αποτελείται από ανίκανους πολιτικούς ηγέτες.

Εύχομαι οι κυβερνήτες μας, να γίνουν ορθολογιστές ή να σηκωθούν και να φύγουν.

Όλα πια ανήκουν στον αυτόματο κυβερνητικό πιλότο και η Κυβέρνηση να καμαρώνει ότι όλα τα πράττει σωστά…

Αθανάσιος Γκούνας
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

 

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας εκφράζει την βαθιά του ανησυχία
για την δασική πυρκαγιά στα Πιέρια

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για την δασική πυρκαγιά στα Πιέρια. Ο χρόνος που ξέσπασε η φωτιά, η έκταση που πήρε και η διαρκειά της, μας δημιουργεί προβληματισμούς. Το δάσος είναι πηγή ζωής και για τον μελισσοκόμο. Συμπαραστεκόμαστε σε όλους αυτούς που από την πρώτη στιγμή συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν για την κατάσβεσή της, εθελοντές, πυροσβέστες, Δασική Υπηρεσία, με την ευχή να είναι το τελευταίο δυσάρεστο γεγονός για τον τόπο μας.

 

 

Με μια κορυφή λιγότερη τα Πιέρια!
Η φωτιά έκαψε το «Λαπούσι» (2.005 μ.) και συνεχίζει … ανενόχλητη!!!

Μεγάλη η απογοήτευση από την έλλειψη ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για να ανταπεξέλθει επαρκώς στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που κατακαίει για δεύτερη μέρα και πάμε για τρίτη,  σχεδόν ανενόχλητη, το βουνό των Μουσών, τα Πιέρια! 

Ένα μεγάλο «εύγε!!!» σ όλους τους Ρητινιώτες  που από την πρώτη στιγμή είναι στην πρώτη γραμμή βοηθώντας την κατάσβεση.

Ένα μεγάλο «εύγε» στις γυναίκες της Ρητίνης που οργανώθηκαν μαγείρεψαν και εφοδίασαν όλους όσους παλεύουν με τη φωτιά (πυροσβέστες και εθελοντές) με ατομικά γεύματα, νερά κλπ!

Πέρασε η δεύτερη νύχτα καταστροφικής φωτιάς στα Πιέρια και η λαίλαπα δεν τιθασεύτηκε, δεν σταμάτησε να καίει φτάνοντας μέχρι την πρώτη κορυφή στα 2.005 μέτρα! Το «Λαπούσι» ήταν μια καταπράσινη κορυφή των Πιερίων. Τώρα είναι μια «μαύρη καλιακούδα» που σκοτεινιάζει τον ορίζοντα!

Η φωτιά που ξεκίνησε από ανεξιχνίαστη ακόμη αιτία και άγνωστο χέρι, το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου από την θέση «Μεσιά» απλώθηκε προς τα πάνω κατακαίοντας το πυκνό πευκοδάσος των Πιερίων χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει δυνατότητα και μέσα για να την σταματήσουν. Το δυσπρόσιτο της περιοχής, η απουσία – ή για να είμαστε ακριβείς, η πλημμελής παρουσία – εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά και η έλλειψη επαρκούς συντονισμού των επίγειων δυνάμεων, άφησαν χώρο στην φωτιά να προχωρήσει στο καταστροφικό της έργο, καίγοντας μέχρι τώρα χιλιάδες στρέμματα δάσους!

Η καταστροφή είναι τεράστια, σε ένα βουνό που – όπως μαρτυρείται τουλάχιστον – δεν έχει καεί τα 120 προηγούμενα χρόνια! Ένα βουνό που φημίζεται για την πλούσια και μοναδική του χλωρίδα, που είναι συνυφασμένο με το μύθο των Πιερίδων Μουσών, αλλά και άλλους μύθους, ιστορήματα και αφηγήσεις, καθώς και γεγονότα που το συνδέουν με την μακραίωνη ιστορία της Πιερίας, της Μακεδονίας και του Ελληνισμού!

Όλα αυτά γίνονται παρανάλωμα φωτιάς – διότι ακόμη καίει ανελέητα- χωρίς να φαίνεται πως ενοχλεί αυτό κάποιους που αποφασίζουν για την προτεραιότητες σ αυτή τη χώρα!

Δε κρίθηκε σημαντική απώλεια το δάσος των Πιερίων, γι αυτό και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης εμφανίστηκαν μόνο «για την φωτογραφία» λίγο πριν νυχτώσει το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου 2024, καθώς και την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, σποραδικά και χωρίς να βρίσκονται στο χώρο όταν υπήρχαν αναζωπυρώσεις και γρήγορες επεκτάσεις της φωτιάς!

Σ ότι αφορά τα επίγεια μέσα όλοι οι άνθρωποι έτρεχαν και τρέχουν να προλάβουν τη φωτιά, αλλά συνήθως αυτή είναι πιο δυνατή και νικάει!

Σε ένα βουνό που σε κάθε πλαγιά, σε κάθε στροφή του δρόμου υπάρχει τρεχούμενο νερό δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δεξαμενές ή υποδομές για να υπάρχει η αναγκαία ποσότητα νερού την κατάλληλη χρονική στιγμή στον κατάλληλο χώρο επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων!!

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων υπεράνθρωπη που γίνεται εξουθενωτική και επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν ο συντονισμός δυνάμεων, υλικών και εφοδιασμού χωλαίνει είτε από στιγμιαίες κακές συγκυρίες, είτε από έλλειψη πρόβλεψης, προγραμματισμού, άσκησης και γνώσης του πραγματικού πεδίου της κάθε επιχείρησης.

Σημαντική και καθοριστική πολλές φορές η παρουσία και η εθελοντική συνδρομή των κατοίκων της Ρητίνης που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν. Ήξεραν που ήταν το νερό, ποια ήταν η μορφολογία του εδάφους, που έφταναν και που σταματούσαν οι δασικοί δρόμοι και πολλά άλλα στοιχεία που έχουν το προνόμιο να τα γνωρίζουν διότι κινούνται και ζουν σ αυτό το βουνό!

Μια ακόμη ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τις γυναίκες του χωριού οι οποίες μόλις κλήθηκαν να προετοιμάσουν γεύματα για όσους παλεύουν με την φωτιά στο βουνό, μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, προετοίμασαν την πρώτη αποστολή και συνέχισαν μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας να προετοιμάζουν και να στέλνουν ότι ήταν απαραίτητο. Μια εθελοντική εφοδιαστική αλυσίδα πραγματικά αξιέπαινη!

Θα ήταν αλλιώς η κατάσταση αν και αυτοί που αποφασίζουν στο κέντρο και σε τοπικό επίπεδο έδειχναν την ίδια προθυμία αλληλεγγύης και αίσθηση καθήκοντος όπως οι Ρητινιώτες σ αυτή τη συμφορά ενέσκηψε στον τόπο τους!

Γράφει ο Γιώργος Κουκουλιάτας
Δημοσιογράφος ΕΣΕΤ
Πρόεδρος Χιονοδρομικού Αθλητικού Ορειβατικού Συλλόγου
(Χ.Α.Ο.Σ.) Πιερίων με έδρα τη Ρητίνη