Οι απολογισμοί απ’ τα μαλλιά τους πιάνονται,

αν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης

και ειδικά σε επέτειο, γενέθλια και λοιπές πολιτικές συγκυρίες

 

 

 

 

Την μέρα του πρώτου δημόσιου -ετήσιου- απολογισμού της δημαρχίας του Βαγγέλη Γερολιόλιου, επέλεξε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Δημόπουλος, να “επιτεθεί” με αφορμή τους ναυαγοσώστες της θερινής περιόδου και τις σχετικές επιδόσεις της νέας διοίκησης.

Με ένα δελτίο Τύπου στο οποίο κατηγορεί τον διάδοχό του στην διοίκηση ότι προσέλαβε έναν ναυαγοσώστη και μάλιστα τον Σεπτέμβριο, βάλλει όχι μόνο κατά του δημάρχου, αλλά και κατά της ειδικής συνεργάτιδας του σε θέματα Τουρισμού, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελίας Ξυπτερά-Λάμπρου. Αν και ο ίδιος απώλεσε όλες τις Γαλάζιες Σημαίες των ακτών στην διάρκεια της πενταετούς θητείας του, δεν διστάζει να θίξει το θέμα, αλλά και να κάνει νύξη και για τους κάδους απορριμμάτων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου παραδέχτηκε πλαγίως ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην εξασφάλιση ναυαγοσωστών (…σήμερα ο Δήμος μας έχει ναυαγοσωστική κάλυψη σε πέντε (5) πολυσύχναστες παραλίες …) και αποδίδει την “επίθεση” Δημόπουλου στην λανθασμένη ενημέρωση ή την άγνοια, αποτέλεσμα -κατά τον δήμαρχο- της πολύμηνης απουσίας του Δημόπουλου από τον Δήμο. Τέλος, κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση της συνολικής εικόνας των παραλιών μας, χωρίς την συνηθισμένη πια επωδό, της σημαντικά μικρότερης τουριστικής κίνησης, λόγω της πανδημίας.

Η άποψη της ΕτΟ

Στο εγγύς μέλλον θα αποδειχτεί αν η σημερινή οξεία κριτική και χρονικά στοχευμένη επίθεση Δημόπουλου κατά Γερολιόλιου, είναι “για το πάπλωμα” ή για ό,τι μπορεί αμφότεροι να επιλέξουν να εμφανίσουν στο μέλλον, ως λόγο και αφορμή της σφοδρής σημερινής αντιδικίας. Γεγονός είναι ότι -μέχρι στιγμής- και οι δύο επέλεξαν την αποφυγή πραγματικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η πρώτη όμως χρονιά ήδη παρήλθε και η σημερινή διοίκηση δεν έχει να επιδείξει εντυπωσιακές επιτυχίες, ενώ όσες απαιτούσαν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή επιτεύχθηκε και με ψήφους της παράταξης Δημόπουλου. Όσο για τις συνεχόμενες απουσίες Δημόπουλου από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ας είναι καλά η πανδημία και η απουσία προθέσεων καταλογισμού ευθυνών, πέρα από τα τυπικά. Οι δε Γαλάζιες Σημαίες είναι ένα από τα τρωτά της προηγούμενης διοίκησης που η σημερινή επέλεξε να ακουμπήσει με φτερό και απαλά, έχοντας ήδη συνειδητά επιλέξει, επιτελικά στελέχη της παράταξης του απελθόντος να στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες της επερχόμενης και επελθούσας (διοίκησης). Περισσότερα, στον απολογισμό (της ΕτΟ) του -σημερινού, ετήσιου- απολογισμού.-

Το δελτίο Τύπου του πρώην δημάρχου

 

Δημοτική Παράταξη
Δήμου Δίου – Ολύμπου
«Ολύμπια Συμμαχία»
Επικεφαλής:
Πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ

Ναι, είναι γεγονός:

Ναυαγοσώστης το Σεπτέμβριο!!!

 

Τυχαία υπέπεσε στην αντίληψή μου, ότι στις 24-8-2020 ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου συνήψε σύμβαση με επιχείρηση Ναυαγοσωστών, για την κάλυψη μίας (1) θέσης ναυαγοσώστη στις πολυσύχναστες ακτές της Olympus Riviera, σύμφωνα με τη σύμβαση «για χρονικό διάστημα 35 ημερών και όχι πέραν τις 30 Σεπτεμβρίου 2020…», χωρίς να προσδιορίζεται το σημείο.

Αρχικά, μόλις διάβασα τη σύμβαση, φαντάστηκα ότι δεν είχαν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες φέτος το καλοκαίρι στις ακτές του Δήμου μας, εξαιτίας κάποιας ΠΝΠ, που λόγω COVID θεώρησε την συγκεκριμένη δραστηριότητα «πληττόμενη».

Δεν μπορούσα να διανοηθώ, ότι ο Δήμαρχος, με σημαία …τις γαλάζιες σημαίες προεκλογικά, δεν θα είχε μεριμνήσει για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών για το πρώτο του καλοκαίρι. Άλλωστε, για τα τουριστικά τον συμβουλεύει η άμισθη ειδική συνεργάτης, και πλέον εξειδικευμένη στον τομέα αυτό, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Όμως γελάστηκα. Δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Ξέρω, θα υπάρχει δικαιολογία του τύπου «ο διαγωνισμός βγήκε άγονος» ή «έχει έλλειψη η πιάτσα από ναυαγοσώστες» ή «φταίει ο Κορόνας» ή «φταίει ο ηγούμενος κι ο προηγούμενος»…

Κρατώ όμως ένα. Έστω και σε μία ακτή, οι λουόμενοι επισκέπτες του Δήμου μας, επιτέλους, θα μπορούν να κολυμπούν άφοβα ολόκληρο Σεπτέμβριο, αρκεί να εντοπίσουν τον ναυαγοσώστη σε ποια ακτή «υπηρετεί». Στις υπόλοιπες: όχι στα βαθιά.

Όσο για τις γαλάζιες σημαίες, ρωτήστε την ειδική συνεργάτη… όνειρα θερινής νυκτός.

Πάντως, μπορεί ναυαγοσώστες και ναυαγοσωστικούς πύργους να έχουμε έναν, κάδους έχουμε πολλούς.

Λιτόχωρο, 9 Σεπτεμβρίου 2020.-
Κώστας Δημόπουλος
πρ. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου

 

και η απάντηση του δημάρχου

 

 

 

 

«Τυχαία» υπέπεσε στην αντίληψή μου το δελτίο τύπου στις 09-09-2020 του πρώην Δημάρχου Δίου-Ολύμπου κ. Κώστα Δημόπουλου, σχετικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του Δήμου μας. Υποθέτω ότι η λανθασμένη ενημέρωση ή η άγνοια τον οδήγησαν στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου. Κατά την πολύμηνη απουσία του από τον Δήμο δεν γνωρίζει, ίσως, την πραγματική κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και ενδεχομένως, έτσι διατύπωσε όσα ανέφερε στο δελτίο του.

Και για να αποκαταστήσουμε λοιπόν την αλήθεια, σήμερα ο Δήμος μας έχει ναυαγοσωστική κάλυψη σε πέντε (5) πολυσύχναστες παραλίες, όπως προβλέπεται από την σύμβαση, που υπογράφηκε σύμφωνα με τη μελέτη (ΑΔΑΜ 20REQ007192259 2020-08-18), αντί μίας, όπως ισχυρίζεται, έχει έντεκα (11) ναυαγοσωστικούς πύργους αντί ενός και έχει οργανώσει σε όλες τις παραλίες ό,τι είναι απαραίτητο, π.χ. διαδρόμους, WC, πίνακες ανακοινώσεων, κάδους απορριμμάτων, κ.λπ.. Εξάλλου, μόνο μία βόλτα στις παραλίες μας, θα ήταν η καλύτερη απόδειξη των όσων αναφέρω.

Όσο για την ουσία, να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι του 2019, όσο κι αν έψαξα μετά τις εκλογές, δεν βρήκα ούτε έναν ναυαγοσώστη, τις δε «Γαλάζιες Σημαίες», που χάθηκαν το 2018 και 2019, και τόσο στεναχωριέται σήμερα ο κ. Δημόπουλος που δεν υπάρχουν, ψάχνω ακόμη να τις βρω. Μάλλον ο αέρας του Θερμαϊκού θα τις είχε πάρει… στα βαθιά.

Βεβαίως, σήμερα οι δημότες μας και οι επισκέπτες γνωρίζουν την κατάσταση των παραλιών μας. Γνωρίζουν τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμος, ώστε το περσινό «αχούρι» να είναι σήμερα μία ευπρεπισμένη παραλία. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων και στις παραλίες, όπως επίσης γνωρίζουν ότι πέρυσι τα σκουπίδια ήταν στοιβαγμένα και στους δρόμους και στις παραλίες, προσβάλλοντας την αισθητική και την εικόνα του Δήμου μας.

Σχετικά με τις «Γαλάζιες Σημαίες», φέτος έγκαιρα υποβάλαμε την αίτηση υποψηφιότητας για να τις επανακτήσουμε, αφού «ξέχασε» πέρσι ο κ. Δημόπουλος να τις διεκδικήσει. Εδώ θα είμαστε του χρόνου, για να τις μετρήσουμε μαζί.

 

Ευάγγελος Κ. Γερολιόλιος

Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου