Θα πληρώσουμε τα χρέη

χωρίς να ξέρουμε καν ποιος μας φόρεσε το "φέσι";

Το ΣΔΟΕ βρήκε ατασθαλίες στην περίοδο 2000-2003. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, το Δημοτικό μας Συμβούλιο αναλαμβάνει τα χρέη υπευθύνων που παραμένουν… άγνωστοι. Κε δήμαρχε, αυτοπροτείνομαι γαι το ΔΣ της ΔΗΚΕΔΟ. Και για πρόεδρος, αν βολεύει…

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης.2.2016, συζητήθηκε και θέμα για καταβολή οφειλών της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δίου-Ολύμπου, από το Δήμο.

34. Λήψη απόφασης για καταβολή οφειλών δικαιοπαρόχου της ΔΗΚΕΔΟ με την επωνυμία ΔΕΤΑ προερχόμενες από φορολογικό έλεγχο και καταλογισμό. (Εισήγηση Δημόπουλος Κων/νος, Δήμαρχος).

Με την εισήγησή του και απαντώντας σε απορίες, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος, εξήγησε ότι απλά «συζητάμε αν θα αναλάβει να πληρώσει ο Δήμος τα χρέη της ΔΗΚΕΔΟ προς την εφορία», ότι ήταν το ΣΔΟΕ που έκανε έλεγχο και εντόπισε ατασθαλίες –στην περίοδο 2000-2003- και αν δεν πληρωθούν τα χρέη κινδυνεύουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ. Έγινε λόγος για καταλογισμό των ευθυνών στους ….υπεύθυνους, κάποιοι ζήτησαν να πληροφορηθούν τα ονόματα των εμπλεκομένων, ζητήθηκε η βοήθεια του πρώην δημάρχου Ανατολικού Ολύμπου, κου Χονδρόπουλου, υπήρξε αντιπαράθεση και «σπάσιμο» του θέματος σε δυο ψηφοφορίες, αλλά –τελικά- τίποτα δεν βεβαιώνει ότι οι υπεύθυνοι θα εντοπισθούν. Αν και στη συζήτηση υπήρξε η δέσμευση ότι θα κληθούν να πληρώσουν οι υπαίτιοι, στην απόφαση υπήρξε η πρόβλεψη να μην αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες.

Το συγκεκριμένο θέμα –των ευθυνών- συζητήθηκε και στο ΔΣ της ΔΗΚΕΔΟ τον Ιανουάριο, όταν το έθεσε μέλος του ΔΣ που πρότεινε να γίνει έλεγχος των οικονομικών των προηγούμενων διοικήσεων και καταλογισμός ευθυνών. Πριν προλάβει η πρόταση αυτή να συζητηθεί ή να απαντήσει ο πρόεδρος του ΔΣ, παρενέβη το μέλος του ΔΣ και δημοτική σύμβουλος, Μαρία Τσιμήτρη, και με το σκεπτικό ότι «αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα και δεν μπορεί το ΔΣ να έχει τέτοια καθήκοντα», απέτρεψε ανάλογο ενδεχόμενο. Έτσι, μετά μια σχετική με προϋπολογισμό και χρέη του παρελθόντος συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΗΚΕΔΟ και μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σχετική με την πληρωμή χρεών –που αναλαμβάνει να πληρώσει ο Δήμος- ο Δήμος δεν έχει κάνει τίποτα περισσότερο από την αποδοχή χρεών από κακοδιαχείριση, χωρίς όμως σε δυο τουλάχιστον περιόδους να κάνει και τα ελάχιστα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Βεβαιώνει απλώς ότι θα το πράξουν οι αρμόδιοι. Οι οποίοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν το έπραξαν.
Ταυτόχρονα, η εισήγηση και θέση της διοίκησης –φυσικά- και υπερτονίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για προγράμματα και εργαζόμενους –στους οποίους ήδη οφείλονται μισθοί και ασφάλιση-. Και ενώ εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε ποιοι υπήρξαν μέλη της διοίκησης της ΔΕΤΑ και όσων κληρονόμησαν τα «φέσια» στη ΔΗΚΕΔΟ και ταυτόχρονα είναι σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι που αποφασίζουν για την πορεία της υπόθεσης.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του βίντεο με την τοποθέτηση της Ειρήνης Βακουφτσή –αντιπροέδρου της ΔΗΚΕΔΟ για λιγότερο από ένα χρόνο- που εν ολίγοις είπε «ο πρόεδρος του ΔΣ αγωνίζεται, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και αδικίες, ψηφίστε υπέρ της πληρωμής των χρεών από το Δήμο και ξεχάστε τις ευθύνες του παρελθόντος που εγώ δεν θυμάμαι γιατί είμαι και πολύ νέα»!!! (11.50’’). Ζήτησε μάλιστα από την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις για να μην παρουσιαστούν παρόμοια σοβαρά προβλήματα στο μέλλον… Εισέπραξε «πληρωμένη απάντηση» από την Ευαγγελία Μόχλα-Φαρμάκη ότι αυτό ακριβώς είναι το πλέον σοβαρό, το να καταλογιστούν ευθύνες. Όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Ζτάνης, σε ερώτηση της κας Τσιμήτρη, αν δεν πληρωθούν τα χρέη, θα υπάρξει πιθανώς κατάσχεση σε βάρος του Δήμου. Ο ίδιος πάντως τάσσεται υπέρ της αυτεπάγγελτης έρευνας του εισαγγελέα και όχι την πρόκλησή της από το Δήμο.

Ως γνωστόν, η κα Βακουφτσή είναι αρκετά νέα ώστε να προλάβει στο μέλλον και την αυτεπάγγελτη έρευνα και την πιθανή τιμωρία των εμπλεκομένων σε ατασθαλίες βεβαιωμένες ήδη από το ΣΔΟΕ. Οι υπόλοιποι… είμαστε αρκετά ηλικιωμένοι για τέτοιες εξελίξεις.

Στην αυριανή (23.2.2016) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ναι αύριο στις 14.30μμ συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο) έρχονται τα τρία θέματα που συζήτησε το ΔΣ της ΔΗΚΕΔΟ στην τελευταία του συνεδρίαση.

 

DHKEDO23.2.2016

Δείτε τη συζήτηση για τη ΔΗΚΕΔΟ στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης.2.2016