“Ήταν δημόσια και κάναμε αίτηση”

η ΓΕΠΕΜ για την Γουμαριά

η αίτηση συνεχίζει την πορεία της – τι άλλο υποστηρίζει η εταιρεία

Η έκταση στην Γουμαριά Λιτοχώρου που δεσμεύσαμε ήταν δημόσια και εξακολουθεί να είναι και η αίτησή μας να δημιουργήσουμε εκεί φωτοβολταϊκό πάρκο συνεχίζει κανονικά στην πορεία της αδειοδότησης, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Γ.Ε. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ (GEPEM), με την οποία επικοινώνησε η Ε τ Ο.

Το στέλεχος της GEPEM επιβεβαίωσε επίσης ότι η αίτηση που ζήτησε από την τοπική κοινότητα προκειμένου να βεβαιώσει για την συγκεκριμένη έκταση και την ευρύτερη περιοχή της Τοπόλιανης, ζητήθηκε πολύ πριν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η εταιρεία ετοίμαζε τον φάκελο της αίτησης προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις και τον προβληματισμό που προβάλλονται ήδη από τον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, η εταιρεία -μέσω του εκπροσώπου της- απάντησε στην Ε τ Ο:

  • για την ισχύ της δέσμευσης: αν η έκταση δεν ήταν δημόσια, δεν θα την επιλέγαμε καν, αφού το αντίθετο θα ακύρωνε αυτόματα την έκταση και δεν έγινε ο έλεγχος μόνο από την εταιρεία, αλλά σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, σε μια διαδικασία που και μακροχρόνια και επίπονη ήταν
  • για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον χαρακτήρα της περιοχής: η έκταση είναι δασική μεν, χορτολιβαδική δε. Δεν είναι προστατευόμενη και δεν είναι καν δάσος, αλλά έκταση με χαμηλή βλάστηση. Παραμένει στην ίδια κατάσταση, πολλά χρόνια τώρα. Όπως επιβάλλει ο σχετικός νόμος, αν εγκριθεί η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, αυτό θα διαρκέσει 20 χρόνια. Μετά την περίοδο αυτη  Είναι υποχρέωση του κατασκευαστή, αποχωρώντας, να αποκαταστήσει την έκταση και να μην αφήσει πίσω του “πληγές”. Στο διάστημα αυτό, η οπτική όχληση θα ελαχιστοποιηθεί με την περίφραξη από ψηλά δέντρα και φυτά και άλλους ενδεδειγμένους τρόπους.
  • για την …”άλλη πλευρά του φεγγαριού”: η επένδυση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, υπάρχουν πολλά “αντισταθμιστικά” οφέλη και για τον Δήμο και για την τοπική κοινωνία (όπως οι χορηγίες) και -φυσικά- η στροφή προς τις ανανεώσιμες και “πράσινες” πηγές ενέργειας είναι απόφαση και της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και όλες της οι αιτήσεις και αποφάσεις είναι πλήρως σύννομες, όπως απέδειξε και το αποτέλεσμα της πρώτης κρίσης της πρότασης.

Η εταιρεία επισημαίνει επίσης την εμπειρία της σε ανάλογα έργα κι ότι δεν επιλέγει την αντιπαράθεση με τον Δήμο ή τον δήμο, ότι δεν υπήρχαν και στην Πιερία και στην υπόλοιπη Ελλάδα πολλές περιοχές τόσο πρόσφορες για έργα τέτοιου είδους και ότι έχει συνεργαστεί με παρόμοιες εταιρείες και μικρότερους παραγωγούς ΑΠΕ στην περιοχή μας.