Πολυτεχνείο, 49 χρόνια μετά

μηνύματα και εκδηλώσεις τιμής

η εξέγερση που άνοιξε τον δρόμο στην Δημοκρατία, μετά εφτά χρόνια χούντας – το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού

 

 

 

 

 

Δήλωση μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης.

Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός.

Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας.

 

 

 

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου
για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973



Τιμούμε φέτος την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας. Τιμούμε τη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν για την Δημοκρατία και την πολιτική ελευθερία.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου αποδεικνύεται διαχρονικό. Αποτελεί απτή υπενθύμιση ότι το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» είναι οι πυλώνες της Δημοκρατίας.

Η κορυφαία αυτή στιγμή της Αντίστασης κατά της επτάχρονης δικτατορίας 1967-1974 μας υπενθυμίζει τον διαρκή μας αγώνα για την Δημοκρατία.

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της χούντας πριν 49 χρόνια, υπήρξε η αφετηρία για μια νέα και ελπιδοφόρα πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας. Η επταετής δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 υπήρξε μια από τραγικότερες και πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της πολιτικής σκηνής.

 Για χρόνια ολόκληρα, ο λαός βίωνε καθημερινά τη στέρηση βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών από ένα καθεστώς καταπιεστικό. Η ισονομία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια είχαν καταβαραθρωθεί.

 Η δημοκρατία στη χώρα μας είχε καταπατηθεί.

Σήμερα τιμούμε την μνήμη όχι μόνο των φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και του συνόλου των δημοκρατικών πολιτών του Πολυτεχνείου, οι οποίες και οποίοι με ασίγαστο πάθος και αποφασιστικότητα επαναστάτησαν και όρθωσαν ανάστημα ενάντια στο ζόφο, στο φασισμό, την τυραννία.

Θυσιάστηκαν, διεκδικώντας για όλους εμάς το δικαίωμα μιας ζωής με σεβασμό στον άνθρωπο, την ύπαρξη και την αξία του!

Το σύνθημα των εξεγερθέντων φοιτητών και Πολιτών «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ήταν και παραμένει διαχρονικό!

Καθοδηγώντας και προτρέποντάς μας να αντισταθούμε ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που καταπατά, περιορίζει και καταδυναστεύει τη ζωή των πολιτών της.

Το Πολυτεχνείο ζει!

Και μας διδάσκει!

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή!

 

Μπέττυ Σκούφα
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ)

 

Αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11.00 και τιμώντας την  επέτειο των 49 χρόνων  από την ηρωική αντιχουντική-αντιφασιστική εξέγερση του Πολυτεχνείου του Νοέμβρη του 1973 θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα της Eλευθερίας στην πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης.

 

 

Η Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ και το Τ.Σ. Πιερίας της ΚΝΕ απευθύνουν κάλεσμα στο λαό της Πιερίας, να συμετάσχει στην αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 7:00μμ στην Κατερίνη, στο Συντριβάνι–Πλατάνι. Θα ακολουθήσει μαχητική πορεία.

49 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν το δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Τώρα ήρθε η ώρα να φανεί η δύναμη του λαού και της νέας γενιάς! Η αγανάκτηση και η οργή μας να γίνει δύναμη ανατροπής της εχθρικής για την πλειοψηφία του λαού πολιτικής, που υλοποιούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενισχύοντας τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς οι στιγμές που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκφράζονται με δολοφονική σφοδρότητα στον ρωσο-ΝΑΤΟικό πόλεμο στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που προστίθενται νέες εστίες έντασης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό (Κίνα – Ρωσία) κέντρο.
Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε «ορμητήρια πολέμου» και πιθανούς «στόχους» σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.

Ο Νοέμβρης δείχνει πως σε κάθε «δύσκολο χειμώνα» ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, με την οργανωμένη δύναμή του!

Όλοι και όλες στην αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση που θα διοργανώνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 7:00μμ στην Κατερίνη, στο Συντριβάνι–Πλατάνι. Θα ακολουθήσει μαχητική ποιρεία.

 

 

Δελτίο τύπου για τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την εξέγερση της πανεπιστημιακής νεολαίας με βασικό μήνυμα την απαίτηση για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Η εξέγερση αυτή εμπνέει όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο με ειρήνη και συνεννόηση των λαών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, με ισχυρό κράτος δικαίου. Έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.

Τιμάμε και υποκλινόμαστε μπροστά στον αγώνα των ανθρώπων αυτών. Νιώθουμε δικό μας χρέος να συνεχίσουμε τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ανεξαρτησία και υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Ελευθεριών.

 

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας

 

 

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Πολυτεχνείο αποτελεί κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Είναι η υπενθύμιση ότι, μπροστά στα μεγάλα διακυβεύματα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενώνονται με πυξίδα την πρόοδο και το εθνικό συμφέρον.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά, σε μια Ελλάδα που έχει αλλάξει οριστικά σελίδα, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ακόμα ισχυρό. Είναι το μήνυμα της ομοψυχίας και του θάρρους, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, της οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Είναι το διαχρονικό αίτημα να πηγαίνουμε όλοι μαζί μπροστά.

 

Αθήνα, 16.11.2022

 Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο,

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου

Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί και θα μιλήσει, στις 11:00, στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability», που διοργανώνει στους Δελφούς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την UNESCO, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους φορέων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Άμφισσα.