Η Βρεφοκρατούσα δεν πάει Πέτρα

και παραμένει στη Θεία Ανάληψη

εορταστικό αδιέξοδο μετά μία ακόμη παραχώρηση (της εικόνας)

Χωρίς την εικόνα της Βρεφοκρατούσας θα γιορτάσει αύριο η Μονή της Πέτρας Ολύμπου, για πρώτη φορά μετά 80 χρόνια, και η εικόνα θα παραμείνει εκεί που βρίσκεται ήδη: στον καθεδρικό ΙΝ της Θείας Ανάληψης στην Κατερίνη.

 

Η ΕτΟ είχε ενημερωθεί ότι η εικόνα βρίσκεται στον καθεδρικό της Κατερίνης και επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του ναού για να έχει την ευκαιρία να τη φωτογραφίσει. Η φωτογράφιση δεν κατέστη δυνατή, αλλά της δόθηκε η ενημέρωση ότι η εικόνα θα παραμείνει εκεί και δεν πρόκειται να μετακινηθεί ως την Πέτρα Ολύμπου, για τις ανάγκες του αυριανού πανηγυρικού εορτασμού των Εισοδείων της Θεοτόκου, του ομώνυμου ναού της μονής. Όπως πρόσφατα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του πρώην ΨΝΠΟ και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ο σεβασμιότατος Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κος Γεώργιος, δεν επιστρέφει την εικόνα που του παραχωρήθηκε τον περασμένο Μάϊο και πιθανώς αύριο ο εορτασμός θα γίνει χωρίς την εικόνα, μετά 80 χρόνια παρουσία της στον εορτασμό.

 

Σύμφωνα με διαρροές κύκλων της διοίκησης του νοσοκομείου και των εργαζομένων του πρώην ΨΝΠΟ, πολλοί στην Πέτρα και την Κατερίνη είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι γιατί οι επιλογές θεσμικού άρχοντα καταστρατηγούν το ρόλο της οργανωμένης πολιτείας και –τοπικά- όργανα της πολιτείας αυτής επιδεικνύουν μεροληπτική συμπεριφορά. Όσο δε αφορά την ασφάλεια και τη συντήρηση της μοναδικής αξίας εικόνας (πιθανώς του 12ου αι. μΧ), υπενθυμίζουν ότι αρμόδια και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.