Απαγόρευση στο “παρά 5”

της γιορτής του πολιτικού μίσους

του σημαντικότερου κατάλοιπου του Εμφυλίου (στον τόπο που λένε ότι ξεκίνησε ο Εμφύλιος) – επιζούσε παράνομα, αν και είχε καταργηθεί με νόμο, δεκαετίες τώρα…

 

Ήταν δεδομένο ότι, όπως σιωπηλά συνέβαινε για δεκαετίες, το ίδιο σιωπηλά θα καταργούνταν και ήγγικεν η ώρα, έστω και στο “παρά πέντε”, να απαγορευθεί η αυριανή γιορτή μίσους στο Λιτόχωρο.

 

Αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες του νομού, όλων των βαθμίδων και υπηρεσιακοί της δημόσιας διοίκησης, συμφώνησαν ότι η δημόσια ζωή μας διάγει περίοδο ιδιαίτερα οξυμένη και η οξύτητα αυτή και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και θρέφει δυνάμεις που έχουν καιρό τώρα διακηρύξει την πρόθεσή τους να καταλύσουν “τον σάπιο κοινοβουλευτισμό της διαφθοράς”. Κι έκαναν το αποφασιστικό βήμα να απαγορεύσουν το αυριανό μέρος του μνημοσύνου που τελείται στο Ηρώο του Λιτοχώρου, χωρίς -στην ουσία- την απαραίτητη άδεια, παραβαίνοντας σημαντικό νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας, πιθανώς με την αδειοδότηση ως απλής εκδήλωσης σε δημόσιο χώρο!!!

 

Έτσι, η αυριανή γιορτή μίσους θα περιοριστεί στα όσα περιλαμβάνει η επιμνημόσυνη δέηση σε εκκλησία του Λιτοχώρου, ενώ ο χώρος του Ηρώου θα προστατευτεί, όπως αρμόζει σ’ αυτόν, από τους αρμόδιους να εκπληρώσουν το ανάλογο καθήκον.

 

Στην σοβαρή αυτή απόφαση, βάρυνε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Νόμο παρέβαιναν -για δεκαετίες τώρα- συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας που ανέλαβαν υπηρεσία, δίνοντας όρκο να προστατεύουν το Σύνταγμα και να υπηρετούν την εφαρμογή του Νόμου. Παρά την επιδερμική προσπάθεια των διοργανωτών να μην περιέχει το “μνημόσυνο” κηρύγματα μίσους, ανάλογα δείγματα υπάρχουν κάθε χρονιά αδιάλειπτα. Ταυτόχρονα, οι διοργανωτές αποφεύγουν -τα τελευταία χρόνια- να ζητούν την άδεια του οικείου Δήμου για να χρησιμοποιήσουν το Ηρώο του Λιτοχώρου για να “ζωντανεύουν” την αφήγησή τους για τη δραματικότερη περίοδο του νεοελληνικού κράτους, με τρόπο που -όχι απλώς αναμοχλεύει πολιτικά και ανθρώπινα πάθη- ξεπερνά την έννοια του μνημόσυνου και δεν τιμά τους νεκρούς της μάχης που περιγράφεται ως αρχή του Εμφυλίου.