“Διδούς” αποτελέσματα

μια πρώτη αξιολόγηση

ήταν όλα αναμενόμενα, παρ’ εκτός μια κατολίσθηση?

 

 

 

 

Η “Διδώ” ήρθε και δικαίωσε τις προγνώσεις που προειδοποιούσαν ότι θα “τιμήσει” ιδιαίτερα την Πιερία, με μπόλικη βροχή και -τα συνηθισμένα για την εποχή- χιόνια στα βουνά. Αυτό ακριβώς είχε σαν αποτέλεσμα οι καταστροφές που προκάλεσε να σημειωθούν στο νότιο τμήμα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, αφού στο βόρειο, ο Όλυμπος δεν “κατέβασε” τον όγκο νερού του “Γηρυόνη”, αφού οι κοντινές ορεινές περιοχές στο τμήμα αυτό καλύφθηκαν από χιόνι και όχι από βροχή.

Παρ’ όλα αυτά, μια συνηθισμένη βροχόπτωση εξακολουθεί να είναι ικανή για να απομονώσει πολλές κοινότητες από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω ιρλανδικών διαβάσεων και μικρών ρεμάτων και απορροών που υπάρχουν ακόμα και σήμερα “όπως τα γέννησε η Φύση”. Κλασσικά παραδείγματα η Βροντού και η Λεπτοκαρυά. Αλλά κι ο Πλαταμώνας που δοκιμάζεται έντονα από κάθε νεροποντή. Και αυτή την φορά “κόπηκε” σε τόσα κομμάτια όσα και τα ρέματα που τον διατρέχουν ημι-διευθετημένα, οριοθετημένα από ανθρώπινες επεμβάσεις, με κύρια το χτίσιμο, νόμιμο και παράνομο. Το νέο που έφερε η “Διδώ” ήταν μια νέα κατολίσθηση, δίπλα στο ξενοδοχείο “Αλκυονίς”, σημείο στο οποίο είχα σημειωθεί μικρότερες κατολισθήσεις το 2002 και το 2007-8. Αυτή την φορά, κατέρρευσε ένα μεγάλων διαστάσεων τσιμεντένιο υποστηρικτικό τείχος, με τις ανάλογες συνέπειες. Ο δρόμος “έκλεισε” και -από την πτώση μιας ξύλινης κολόνας της ΔΕΗ που παρέσυραν τα υλικά της κατολίσθησης- “κόπηκε- το ρεύμα για 12 περίπου ώρες, από τις 3 τα ξημερώματα ως νωρίς το απόγευμα σήμερα. Φυσικά, υπήρξε κινητοποίηση των Αρχών, από την τοπική κοινότητα ως την Αντιπεριφέρεια και η υποστήριξη της Αστυνομίας.

Ο καθαρισμός και οι άλλες επεμβάσεις σε ρέματα, μετά την πανωλεθρία του Νοεμβρίου του 2017, φαίνεται να αποδίδουν, ως να αποδειχτεί το αντίθετο (σε μια μεγαλύτερη νεροποντή).

Αύριο στην ΕτΟ:
μια “πολιτικότερη” αποτίμηση του … κακού καιρού μας, μετά τον “Γηρυόνη” και την “Διδώ”.

Καλό Χειμώνα και Καλές Γιορτές.