Χωρίς την εικόνα και το μητροπολίτη

ο εορτασμός στην Πέτρα

ο σεβασμιότατος πήγε μια μέρα πριν, η εικόνα δεν επέστρεψε ούτε για τον πανηγυρικό εορτασμό, τη λύση θα δώσουν οι νομικοί

Χωρίς την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και χωρίς τον μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κο Γεώργιο, γιορτάστηκαν φέτος τα Εισόδια της Θεοτόκου στο φερώνυμο ναό του μοναστηριού στην Πέτρα Ολύμπου, επιβεβαιώνοντας ότι το χάσμα μεταξύ Γεωργίου και διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης (και των εργαζόμενων στο πρώην ΨΝΠΟ) είναι πια αγεφύρωτο.

 

Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις των δύο τελευταίων να προσέλθει στον εορτασμό ο σεβασμιότατος και να χοροστατήσει, φέρνοντας και την παλαιότατη εικόνα της Βρεφοκρατούσας που δανείστηκε τον περασμένο Μάϊο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τη δημόσια διαβεβαίωση του διοικητή του ΓΝΚ, Ανέστη Μυστρίδη, ότι η εικόνα θα φύγει και πάλι μαζί του για τον εορτασμό των φετινών Αικατερινίων. Ο σεβασμιότατος προτίμησε να τελέσει πανηγυρικό εσπερινό, το βράδυ της Κυριακής, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και το βράδυ της Κυριακής επίσης -20.11.2016- ορισμένα τοπικά Μέσα έλαβαν –με δελτίο Τύπου την ενημέρωση για την τελετή (Η ΕτΟ δεν συμπεριλαμβανόταν στα Μέσα αυτά και δεν έλαβε καμία ενημέρωση πριν την τελετή και το δελτίο Τύπου μόνο μετά την επισήμανση της παράλειψης). Στον πανηγυρικό εσπερινό συμμετείχαν ελάχιστοι πιστοί και ο διοικητής του ΓΝΚ που πληροφορήθηκε την τελευταία στιγμή το γεγονός.

 

Εκατοντάδες πιστοί τίμησαν και φέτος τον εορτασμό και βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο μονή της Πέτρας και συνόδευσαν την εικόνα των Εισοδίων στη λιτάνευσή της, ενώ η θήκη της εικόνας της Βρεφοκρατούσας παρέμεινε κενή, αλλά στολισμένη με λουλούδια, όπως κάθε χρόνο. Έντονη ήταν η παρουσία των εργαζόμενων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου και το ενδιαφέρον τους για την έκβαση της υπόθεσης. Σε δήλωσή του στην ΕτΟ ο κος Μυστρίδης επεσήμανε ότι την διαφωνία θα λύσει πιθανώς ο εισαγγελέας και ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει πιθανότητα να απεμπολήσει δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία της Μονής που ανήκουν στο νοσοκομείο και το κράτος.

 

 

 

 

imkkp

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 20-11-2016

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ Ι. Μ. ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

 

Πανηγυρίζει για την εορτή Εισοδίων της Θεοτόκου η ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Μετά τον εσπερινό λιτανευτική πομπή γύρω από το Καθολικό της Ιεράς Μονής, τελέστηκε η αρτοκλασία και πραγματοποιήθηκε ομιλία του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο της θεομητορικής εορτής και της σύνδεσής της με την εορτή των Χριστουγέννων.

Η Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων, έδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Πέτρας, φιλοξένησε επί πολλές δεκαετίες σανατόριο και ψυχιατρείο, ενώ πρόσφατα στον περιβάλλοντα χώρο της δημιουργήθηκε κέντρο προσφύγων.

Η Ιερά Μονή Πέτρας είναι συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία, ενώ η εφέστια εικόνα της Παναγίας περιβάλλεται από την ευσέβεια των πιστών.