Η Ανάπλαση του Ενός Εκατομμυρίου

μετά την Αποκομιδή του Εκατομμυρίου

η νέα -άγνωστη- Αγίου Νικολάου “έρχεται”… (“βοήθειά μας” και Χρόνια Πολλά)

 

 

 

 

 

Τον Μάιο του 2016, όταν παρουσιάστηκε –μόνο στην πλειοψηφία- η μελέτη και έγινε αποδεκτή –μόνο από την πλειοψηφία-, το έργο της ανάπλασης της κεντρικής οδού Αγίου Νικολάου του Λιτοχώρου προϋπολογιζόταν να κοστίζει 800.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ίδιος ο Δήμος Δίου-Ολύμπου(κλικ).

Τον Νοέμβριο του 2016, όταν εγκρίθηκε η μελέτη και ο τρόπος εκτέλεσης του έργου –μόνο από την πλειοψηφία και έναν δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης- ο προϋπολογισμός έφτασε τα 969.277 ευρώ(κλικ).

Το κονδύλι αυτό θα προέρθει από χρήματα του Δήμου, το έργο δεν συνδέθηκε με καμία επιδότηση-ενίσχυση.

Για να εκκινήσει όσο συντομότερα δυνατόν, απεντάχθηκαν άλλα έργα από το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, έργα που θα γινόταν –τα περισσότερα- στη ΔΕ Δίου.

Πέρα από τα όσα άλλα αρνητικά εντόπισε η αντιπολίτευση, το κονδύλι αυτό του ενός εκατομμυρίου θα μπορούσε αντί για έργο βιτρίνας να λύσει πολλά σημαντικά προβλήματα, όπως το άθλιο νερό που πίνει το Λιτόχωρο και ο υπόλοιπος Δήμος, οι ανύπαρκτες –σε όλο το Δήμο- παιδικές χαρές, δρόμοι -ακόμα και μέσα στο Λιτόχωρο- συν τα έργα που απεντάχθηκαν….

Όταν ακόμη ο Δήμος ήταν στο στάδιο της προπαρασκευής και ο δήμαρχος του «φλερτ» με την αντιπολίτευση (προ 19ης Απριλίου 2016), ο δήμαρχος παρουσίασε τρεις πιθανές εκδοχές της ανάπλασης –συνοδεία μουσικής- στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και είχε υποσχεθεί πλήρη ενημέρωση και διαβούλευση. Το έργο αφορά την κεντρική οδό του Λιτοχώρου, όχι μόνο από σκηνικής άποψης, αλλά –κυρίως- από πρακτικής: καθορίζει την κίνηση των οχημάτων, το εύρος του οδοστρώματος, τους χώρους και τα σημεία στάθμευσης και στάσης, δημιουργεί (;) πεζοδρόμια και πολλά άλλα. Οπότε, η τελική του επιλογή να μην γνωρίζει κανείς τίποτα είναι πιθανώς η πιο βολική για να μην υπάρξει καμία συζήτηση και καμία αντίρρηση. Όπως και τελικά έγινε.

Έτσι, το εκατομμύριο θα δοθεί και στο Δήμο μας –και ειδικότερα στο Λιτόχωρο- ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί στο κέντρο της πρωτεύουσας του Δήμου.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης ήταν πολλές και δικαιολογημένες. Αλλά έμειναν όλες στα όρια του Δημοτικού Συμβουλίου, πέραν των ανακοινώσεων του “Συνδυασμού Ευθύνης” και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” . Μάλιστα, από την αντιπολίτευση, ο δημοτικός σύμβουλος της «Αλήθειας», Νίκος Λαπάτσης, ψήφισε υπέρ της ανάπλασης και της απένταξης έργων σε άλλες περιοχές του Δήμου, περιοχές που συνήθως υπερασπίζεται μέχρι παρεξηγήσεως. (Ο προβληματισμός που θέτει ο επικεφαλής της «Αλήθειας» στο 10ο λεπτό του βίντεο; Τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος στα 22ο λεπτό;)

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για παντελή άγνοια επί του θέματος (της ανάπλασης και του τι περιλαμβάνει) απαντήθηκαν από τον δήμαρχο με την επίκληση της αποχής σύσσωμης της αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας παρυσιάστηκε η μελέτη από το μελετητή, τον περασμένο Μάϊο.

Δεν πρέπει να μάθουμε; Δεν πρέπει να ξέρουμε; Αυτοί που κατηγορούσαν τους προηγούμενους ότι έκαναν σιντριβάνι χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, τώρα που είναι οι επόμενοι, αντικαθιστούν και σιντριβάνι και κεντρική οδό με το «έτσι θέλω»; Και για ένα εκατομμύριο ευρώ με απ’ ευθείας ανάθεση μελέτης-ών;;; Ούτε καν να εξετάσουμε αν θα εξασφαλίζαμε καλύτερη τιμή; Αποκομιδή σε ιδιώτη Νο 2; Κε Λάππα, τόση σιγουριά πια για όλες τις προσωπικές επιλογές του επικεφαλής σας; Ή μαζεύετε λάθη για να απολογηθείτε συνολικά στο τέλος; Κι ως τότε «ράβε-ξήλωνε», με τα δικά μας λεφτά; Ούτε απαντά σε καμία ερώτηση για την ανάπλαση της Αγίου Νικολάου, η όποια ενημέρωση για το ποια ΑΛΛΑ έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν και γιατί. Απλώς, διαιωνίζει το “τα ίδια κάνατε κι εσείς και τώρα θα κάνουμε κι εμείς”.