Προεδρικό “Ξαναπαραιτούμαι…”

στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕΑΔΟ

είναι τόσο σίγουρος για τα επιχειρήματα που προσπαθεί να επιβάλλει που ήδη απείλησε -για δεύτερη φορά- με παραίτηση

Μια ακόμη άκρως φορτισμένη και καίρια συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ αρχίζει σε μια περίπου ώρα, με θέμα την λήψη διαπιστωτικής απόφασης για τις συμβάσεις 11 εργαζομένων που βρίσκονται εδώ και καιρό υπό το ερώτημα της απόλυσης.

 

Οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση έχουν ήδη καλέσει τους συνδημότες τους να παρασταθούν διαμαρτυρόμενοι κατά των προθέσεων του δημάρχου-προέδρου του ΔΣ, Κ. Δημόπουλου, προθέσεις που έθεσε με τη μορφή τελεσιγράφου στους εργαζόμενους να αποδείξουν ότι οι συμβάσεις τους είναι έγκυρες και εν ισχύ(κλικ).

 

Το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι ενέργειες του Κ. Δημόπουλου δεν ξεπεράστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε προκειμένου να διαπιστωθούν οι παράμετροι του θέματος, με το δήμαρχο-πρόεδρο (και τους υποστηρικτές του στο ΔΣ) να επιμένουν ότι πράγματι η εταιρεία υπόκειται στον έλεγχο του Δημοσίου για όσους απασχολεί και τις –τεράστιες- ευθύνες των μελών του ΔΣ αν συνεχίσουν να ανέχονται την απασχόληση εργαζομένων με συμβάσεις που έχουν στην πράξη ακυρωθεί! Εντελώς διαφορετική ήταν η άποψη του εργατολόγου στον οποίο απευθύνθηκαν οι εργαζόμενοι, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση ο Κ. Δημόπουλος προσέρχεται με γνωμάτευση του δικηγόρου-εργατολόγου, πρώην συνεργάτη του Αλέξη Μητρόπουλου και συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, η οποία υποστηρίζει τις θέσεις του, επισείοντας τις ευθύνες του ΔΣ και με παραδείγματα.

Παρά τη γνωμάτευση Βερβεσού και την προσπάθεια αυτή να αποτελέσει την κύρια βάση προβληματισμού, η παράταξη Δημόπουλου κορύφωσε χθες τις προσπάθειες μεθόδευσης προς την προσδοκώμενη απόφαση και με το συνηθισμένο «μασάζ», ειδικά προς τα μέλη του ΔΣ που –αν και ως τώρα πλήρως υπάκουα στα κελεύσματα Δημόπουλου- φαίνονται να μην πείθονται με τα επιχειρήματα του δημάρχου-προέδρου. Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της στάσης των στελεχών αυτών παίζει και η κατακραυγή που διογκώνεται τις τελευταίες μέρες και την οποία δεν μπόρεσαν να κατευνάσουν οι κάθε είδους γνωματεύσεις. Χθες, η δημοτική παράταξη του δημάρχου συνεδρίασε και συζήτησε το θέμα και απλώς διαπιστώθηκε το αδιέξοδο, με τον δήμαρχο να απειλεί για δεύτερη φορά ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία στη ΔΕΑΔΟ, αν δεν φύγει από τη συνεδρίαση με θετική απόφαση. Δηλαδή με την απόλυση των πρώτων 11 εργαζομένων… Η  δε εμμονή του Κ. Δημόπουλου στην παραίτηση ικανοποιήθηκε τελικά με τον Νίκο Λάππα να αυτοπροτείνεται για την προεδρία του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, οπότε η ομάδα ολοκλήρωσε τη συζήτησή της και …πήγε για φαγητό. Στο γεύμα αυτό κλήθηκε και ο πρώην βουλευτής Πιερίας της ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, που «έτυχε να βρίσκεται στο Λιτόχωρο» (Η ΕτΟ εντόπισε τυχαία το γεύμα και η ιδιαίτερη ευθυμία του δημάρχου που αποτύπωσε ο φακός της είναι σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν την τελευταία βδομάδα στο Δήμο και την «Ολύμπια Συμμαχία»). Αμέσως μετά το γεύμα και το σταμνάτο που τίμησε δεόντως ο δήμαρχος, σειρά είχε το «μασάζ» στους ήδη υπάκουους. Η μόνη απουσία από τις δυο διαδικασίες ήταν αυτή του προέδρου του τοπικού συμβουλίου και μέλους του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, Γιώργου Μήλιου, ενώ για τη δεύτερη («μασάζ») δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί σε ποιους εφαρμόστηκε. Ιδιαίτερη σημασία έχει αν «υπέκυψε» σ’ αυτό ο Κ. Κουριάτης αφού μπορεί μία και μόνη ψήφος να είναι κρίσιμη στη σημερινή ψηφοφορία, αν η συνεδρίαση φτάσει να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Ο Κ. Κουριάτης από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε στο ΔΣ της εταιρείας είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν συμφωνεί ούτε με την απόλυση Φελώνη και καλό θα ήταν να επανέλθει και να ειρηνεύσει η επιχείρηση.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν μια εκρηκτική κατάσταση με τη μορφή μιας ακόμη συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ και τα μόνα θετικά που μπορούν να εντοπιστούν είναι το γεγονός ότι ο Κ. Δημόπουλος οδεύει ολοταχώς για έξοδο από το ΔΣ και ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν έστω και αργά να αντιδράσουν δημόσια και δυναμικά. Ανάγκη που είχε επισημάνει -περισσότερο και από ένα χρόνο πριν- η ΕτΟ, με αφορμή την εκπαραθύρωση Φελώνη.

 

Όσον αφορά το ερώτημα περί ευθυνών των μελών του ΔΣ και άλλα αφηγήματα, η ΕτΟ έχει να ρωτήσει μόνο το εξής: αν πράγματι έχουν ευθύνες τα σημερινά ή παλιότερα μέλη ΔΣ για τις συμβάσεις, τι ευθύνες έχουν για το εξώδικο που έστειλε ο αντιπρόεδρος στον Φελώνη με το οποίο τον καλούσε να παύσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην επιχείρηση και τι ευθύνες έχει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος, αφού το εξώδικο δεν είχε την νομιμοποίηση του ΔΣ; Αν ο αντιπρόεδρος είχε την αρμοδιότητα και την εξουσία να απολύσει τότε το Φελώνη γιατί με τον ίδιο τρόπο δεν απολύει και τους 11;;; Αφού ο ίδιος και οι συν Δημοπούλω θεωρούν ότι όλοι οι παραπάνω παρανομούν…

Επίσης, τι ευθύνες έχει το σημερινό ΔΣ αν μέλος του είναι ταυτόχρονα και ωφελούμενος από σχέση με το Δήμο ή την επιχείρηση ή και τα δύο; Ευθύνες νομικές και πολιτικές.

Επειδή σε κάθε διοικητική πράξη υπάρχουν ευθύνες, η αλλαγή φρουράς που είναι πολύ πιθανή σήμερα στην προεδρεία πρέπει να συνοδεύεται και από πλήρη ανάληψη ευθυνών, για το παρελθόν και το μέλλον. Κυρίως γιατί η ΔΕΑΔΟ είναι μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ επιχείρηση και υπάρχουν δημότες που θα αναζητήσουν τις ευθύνες της σημερινής διοίκησης. Όχι «αργά ή γρήγορα». Γρήγορα. Οσονούπω.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να μετέχουν –πέραν όλων των άλλων αιρετών- και βουλευτής Πιερίας, μεταξύ των οποίων ο –και νομικός- Χάρης Τζαμακλής.

 

Η γνωμάτευση Βερβεσού για το θέμα των 11 της ΔΕΑΔΟ

%ce%b3%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%b5%cf%83%ce%bf%cf%8d