Hamos sto Aleksandrio*

και τέλος της "εποχής Πασχάλη";;;

οι τελευταίες μέρες του Ιουλίου θα είναι πλήρεις εξελίξεων και αποκαλύψεων σχετικά με την καταιγίδα που ενέσκυψε “out of the blue”

 

Στο προσκήνιο, το «Αλεξάνδρειο» ετοιμάζεται για την διεξαγωγή των διεθνών συνεδρίων των ομογενών και τις αρχαιρεσίες που τα ολοκληρώνουν, ενώ ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας συνεχίζει την πολυσχιδή δράση του και καταρτίζει τον απολογισμό της θητείας του, ενημερώνοντας με τα συνηθισμένα δελτία Τύπου για επισκέψεις και συνεργασίες, όπως η πρόσφατη με το πανελλήνιο όργανο και το τοπικό σωματείο εργαζομένων στο ΕΚΑΒ…

 

Στο παρασκήνιο, η κρίση στις σχέσεις Ανώτατης Αρχής και προέδρου ΕΓ που επισημοποιήθηκε με την απόπειρα Πασχάλη να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία της ΕΓ, όχι με τον τρόπο που αναδείχθηκε στην πρώτη, αλλά με τη …«δημοκρατικότερη», της υποψηφιότητας και της εκλογής, βαθαίνει και παγιώνεται, ενώ ήδη μέλος της Ανώτατης Αρχής έχει καταφύγει σε δικαστήριο της Κατερίνης, προκειμένου να προστατευτεί το Διεθνές Ίδρυμα, η λειτουργία του και οι σκοποί του. Για το τι συνέβη στις 10 Ιουνίου 2017, στη Νέα Υόρκη έχουμε ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Έκτοτε, συνέβησαν ουκ ολίγα και στην Πιερία και στην Αμερική.

Στις 4 Ιουλίου 2017, συγκλήθηκε σε συνεδρίαση η ΕΓ και για να προετοιμάσει την Τακτική Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που ανακοινώθηκε ήδη ότι θα συμβεί την Παρασκευή 21η Ιουλίου 2017, στις 4μμ και -αν δεν υπάρξει απαρτία- θα επαναληφθεί στις 26-7-2017, την ίδια ώρα.

 

dimma eklapol

 

Η συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου ολοκληρώθηκε με την ελάχιστη απαρτία των πέντε μελών, την αποχώρηση του γραμματέα της Δημήτρη Γιουματζίδη και την άρνησή του να επικυρώσει τα πρακτικά της συνεδρίασης, ενώ η διαδικασία επιβεβαίωσε και την επιλογή μελών της ΕΓ να απέχουν -εδώ και καιρό- σιωπηλά από τα καθήκοντά τους. Μεταξύ των απόντων ήταν και ο Ιωάννης Καζταρίδης και -όπως έγινε αργότερα γνωστό στην ΕτΟ- έχει αδρανοποιηθεί «εδώ και κάποιο διάστημα» και δεν μετέχει στην ΕΓ. Πρόσφατα επίσης, έγινε γνωστή η παραίτηση του ταμία, πρώην Αστυνομικού Διευθυντή Πιερίας, Αθανάσιου Μαντζούκα, και λόγω της προαγωγής και μετάθεσής του στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί, τον Μάιο, η παραίτηση Κογκούλη, ο οποίος είχε αναλάβει το 2015(;), στη θέση άλλου παραιτημένου μέλους της ΕΓ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι στο site του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου -και παρά την παροιμιώδη προσήλωση στο πρωτόκολλο και του προέδρου και της νομικής του συμβούλου-, εμφανίζεται η ΕΓ να έχει 7 μέλη, ενώ είναι γνωστό ότι είναι εννεαμελής…
Η συνεδρίαση υπήρξε απαράδεκτα θυελλώδης και δυστυχώς το συγκεκριμένο όργανο δεν τηρεί πρακτικά ήχου ή κειμένων για να υπάρχει η λεπτομερής καταγραφή των μοναδικής ομορφιάς σκηνών που φημολογείται ότι διαδραματίστηκαν. Μεταξύ άλλων, ο κος Πασχάλης κατέθεσε αίτημα να του χορηγηθεί εξουσιοδότηση από τους συναδέλφους του της ΕΓ, αλλά η … γενικότητα του πληρεξουσίου οδήγησε στην απόρριψη του αιτήματος.

Η προσφυγή Μητσούλη στο Πρωτοδικείο Κατερίνης θα δικαστεί στις 27 Ιουλίου 2017, ενώ ήδη στην Πιερία και τον Δίον-Όλυμπος θα έχουν έρθει οι ομογενείς για τα συνέδρια και τις αρχαιρεσίες. Η προσωρινή απόφαση δικαίωσε την πλευρά Πασχάλη-Μητσούλη, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, αποτρέποντας τις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου, με μόνους υποψηφίους προέδρους ΕΓ τους Παρίση και Δημόπουλο. Και ενώ ο Διονύσης Πασχάλης συνεχίζει να θεωρεί εαυτόν ως και τον επόμενο πρόεδρο της ΕΓ, η πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής, Νίνα Γκατζούλη, φέρεται να έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, την οποία του εξέθεσε πλήρως, σε πρόσφατη επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΓ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές της 10ης Ιουνίου είναι άκυρες. Επίσης, στην απάντησή της η Νίνα Γκατζούλη διευκρινίζει ότι τα συνέδρια θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 24 και 26 Ιουλίου και όχι αργότερα. Επίσης, η επιστολή καταγράφει και την αδυναμία της ΕΓ να συνεδριάσει στη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου της ΑΑ, την 15η Μαΐου 2017. Αν και από την πλευρά Πασχάλη δεν παρέχεται καμία πληροφορία σχετικά με το όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες σε Αμερική και Ελλάδα,είναι δεδομένο ότι, μετά ένα μεγάλο διάστημα που απολάμβανε την πλήρη στήριξη της προέδρου και πολλών μελών της Ανώτατης Αρχής, η επιλογή του να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της ΕΓ, επιδιώχθηκε τελικά με τρόπο που οδήγησε στην πλήρη διάσταση με την Νίνα Γκατζούλη και την πλειοψηφία των μελών της Ανώτατης Αρχής (δώδεκα απ’ αυτά ακύρωσαν με απόφασή τους τις εκλογές της 10ης Ιουνίου και ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μελλοντική υποψηφιότητα του ίδιου. Πιθανότατα, στη διάρκεια των εδώ συνεδρίων και διαδικασιών θα υπάρξουν και οι διευκρινίσεις γι’ αυτό που στην παραπάνω απόφαση (της 13ης Ιουνίου) περιγράφεται ως “υπέρβαση των καθηκόντων του προέδρου της ΕΓ”. Σίγουρα, ήταν η πρώτη φορά που υποψήφιος πρόεδρος της ΕΓ ψήφιζε τον εαυτό του…

Από τους παράγοντες και τα στελέχη της Ομογένειας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, οι σοβαρότατες εξελίξεις που έχουν ήδη δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν τα συνέδρια στην Πιερία, να μην επιφέρουν φθορές στο κύρος και τη φήμη του Ιδρύματος, αν και οι εξελίξεις αναμένεται να είναι κατακλυσμιαίες. Βασική επιλογή όσων διαδραμάτισαν και θα διαδραματίσουν ρόλο στις εξελίξεις είναι να υπάρξει σαφής διαχωρισμός της φύσης των υποθέσεων που θα απασχολήσουν τους -ως τώρα σε αγαστή συνεργασία- αιρετούς των δύο οργάνων διοίκησης: Ανώτατης Αρχής και Εκτελεστικής Γραμματείας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ψυχικό «διαζύγιο» μεταξύ Πασχάλη και όσων τον ανέδειξαν στην προεδρία της ΕΓ, είναι σε ισχύ και μέγιστη απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι αναγκάστηκε να επιδιώξει την επανεκλογή του ακόμη και ψηφίζοντας τον εαυτό του. Στελέχη της διοίκησης τονίζουν ότι το μέγιστο πρόβλημα λειτουργίας του ΔΙΜΜΑ είναι το ίδιο του το καταστατικό, οι ασάφειες που περιέχει, ειδικά αυτές που καθιστούν προβληματική τη διοίκηση με δύο όργανα: ένα στην Αμερική και ένα στην Ελλάδα.

Το θέμα απασχόλησε για πολύ λίγο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου, στην προ ημερησίας διαδικασία της τελευταίας συνεδρίασης με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Φαρμάκη, να ζητά ενημέρωση από τον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΓ, δήμαρχο Κ. Δημόπουλο. Ο υποψήφιος που πήρε τις λιγότερες ψήφους στις εκλογές της 10ης Ιουνίου αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τίποτα και θα είναι υποψήφιος. ‘Έτερον ουδέν.

 

Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου, το Αλεξάνδρειο ενημέρωσε ότι το Ίδρυμα επισκέφθηκαν πανεπιστημιακοί που έλαβαν μέρος στο 3ο Ελληνοτουρκικό Συνέδριο Επιγραφικής που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (συνέδριο που πραγματοποιήθηκε «με την  ευγενική υποστήριξη, μεταξύ άλλων και του Κοινωφελούς ιδρύματος «ΔΙΟΝΥΣΗ Α. ΠΑΣΧΑΛΗ»), μεταξύ των οποίων και το μέλος της ΕΓ, Παντελής Νίγδελης. Στο δελτίο Τύπου γίνεται αναφορά σε μελλοντικό συνέδριο με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο και ο κος Πασχάλης δηλώνει ότι, ως πρόεδρος της ΕΓ, … θα το στηρίξει με σθένος!

3 Ιουλίου 2017

 

Απομένουν δηλαδή λίγες μέρες πριν την έλευση των ομογενών, οπότε και αναμένεται να αποκαλυφθεί τι οδήγησε στο “διαζύγιο” και το πιθανό τέλος της “εποχής Πασχάλη” στο “Αλεξάνδρειο”, πέραν από το γεγονός ότι αυτό είχε μεταβληθεί σε χώρο φιλοξενίας άσχετων με το Ίδρυμα εκδηλώσεων, ευκαιρία προβολής και εξάσκηση δημοσίων σχέσεων τοπικών παραγόντων και όχημα προσωπικής προβολής του προέδρου της ΕΓ.

*κατά το aleksandrio@hotmail.com