Περί της επεκτάσεως UPDATED

του ΧΥΤΑ μας

διανύουμε την περίοδο διαβούλευσης, η οποία οσονούπω ολοκληρώνεται – και μετά την λεπτομερή ενημέρωση που λάβατε απλόχερα, μπορείτε να έχετε ήδη άποψη και σίγουρα έχετε

 

 

Πρόσκληση 12η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Αυγουστος 2017

 


Η μελέτη η σχετική με την επέκταση του ΧΥΤΑ σε δεύτερο κύτταρο θα δοθεί σήμερα στους 30 φορείς-μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

 

Η μελέτη έχει έκταση 657 σελίδων.

 

Η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ορίζει η δημόσια διαβούλευση να διαρκέσει από την 1η  Αυγούστου 2017 ως την 19η  Σεπτεμβρίου 2017.

 

.

 

Η δε κατάθεση των απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίστηκε -με την ίδια απόφαση- να διαρκέσει όσο ο Αύγουστος (1η  με 31η  Αυγούστου 2017).

 

  (κλικ για μεγέθυνση)

 

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης θα συνεδριάσει την 30η  Αυγούστου 2017 και αν δεν υπάρξει απαρτία -το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει- η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την επομένη, 31η  Αυγούστου 2017, τελευταία ημέρα της περιόδου κατάθεσης των απόψεων πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους.

 

Στις τελευταίες συνεδριάσεις της επιτροπής, η συμμετοχή κυμαινόταν μεταξύ των 5 και 10 μελών, από τα 30 συνολικά. Τα δε μέλη που εκπροσωπούν την ενασχόληση των πολιτών με το περιβάλλον και την προστασία του, σημειώνουν μόνιμα απουσίες.

 

Με δεδομένο ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε να είναι θετικό -στο σύνολό του- στην προοπτική επέκτασης του ΧΥΤΑ μας σε δεύτερο κύτταρο, φαίνεται ότι πράγματι στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, πανηγυρικά θα αποκτήσουμε και δεύτερο κύτταρο στο ΧΥΤΑ μας.

 

Κι αυτό θα μπορούσε να είναι απόλυτα θεμιτό και φυσιολογικό και κανείς λόγος ανησυχίας να μην συντρέχει.

 

Μαι μελέτη 657 -πιθανώς καλοπληρωμένων- και επιστημονικά καταρτισμένων σελίδων μπορεί να εγγυηθεί ένα έργο που μπορούμε να εμπιστευτούμε.

 

Μπορούμε;

 

Στην 15η σελίδα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαβάζουμε:

 

(κλικ για μεγέθυνση)

 

Αν ο μελετητής με το “περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών δεν έχουν αναφερθεί” εννοεί το χρονικό διάστημα της τελευταίας εβδομάδας, μπορεί και το στοιχείο που παραθέτει να είναι σωστό.

 

Την περασμένη βδομάδα πάντως εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ μας και αντιμετωπίστηκε άμεσα και δεν πρόλαβε να επεκταθεί.

 

Αν πάλι το κρινόμενο διάστημα είναι αυτό των τελευταίων τριών -3- έστω χρόνων, πυρκαγιά, μεγάλης έκτασης και έντασης, που έκαιγε σε όλη την επιφάνεια απόρριψης και για μέρες, υπήρξε και η ΕτΟ την κατέγραψε την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, στις 28 Ιουλίου 2015. Οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ φυσικά και δεν είναι προϊόν ειδικών εφέ. Ο καπνός και η δυσωδία από το κάψιμο των σκουπιδιών μας φαινόταν άνετα ως κι από την Κατερίνη, ενώ η δυσωδία -με τη βοήθεια του ανέμου- έφτανε ως τη Λεπτοκαρυά και σίγουρα ως τον Σταθμό Πυροσβεστικής Λιτοχώρου που σίγουρα κατέγραψε το συμβάν.

 

 

Μάλιστα, το ρεπορτάζ καταγράφει ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν η δεύτερη που ξέσπασε σε διάστημα 80 ημερών, με την προηγούμενη να έχει καταγραφεί -και φωτογραφικά- στις 5 Μαΐου 2015. Σε μια από τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ της πρώτης μέρας ύπαρξης της ΕτΟ καταγράφεται και η παρουσία στο χώρο της πυρκαγιάς του τότε αντιδημάρχου Καθαριότητας, Δημήτρη Γουλάρα, και του διευθυντή της ΔΕΑΔΟ, Βασίλη Κόκκινου. Μία, ελάχιστη -αλλά πολύ σημαντική έκτοτε- επίπτωση της πυρκαγιάς ήταν ότι, στην προσπάθεια των υπευθύνων να την περιορίσουν στον χώρο του ΧΥΤΑ με τη χρήση χωματουργικών μηχανημάτων, καταστράφηκε το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης. Σίγουρα, οι Γουλάρας και Κόκκινος γνωρίζουν πολλά περισσότερα.

 

Η μελέτη της …μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση σε δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ μας, συνεχίζεται.

 

Και το ρεπορτάζ.

 

Για να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση όπως επιβάλλεται: δημόσια και αποτελεσματικά.