“Ή στραβός είναι ο γιαλός

ή στραβά αρμενίζετε…"

παρέμβαση του τοπικού συμβούλου Λιτοχώρου, Ν. Κολωνιάρη

 

 

 

Τη σημερινή παρέμβαση-άρθρο του Νίκου Κολωνιάρη μπορεί να τη δει κανείς και σαν μια προσπάθεια να σωθεί η -χαμένη- τιμή της παράταξης που κατέχει τη θέση και το καθήκον της δημοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του σημαντικότερου τμήματος της τοπικής μας ηγεσίας, μετά τη διοίκηση του Δήμου. Τμήμα που χάθηκε εδώ και μήνες από προσώπου γης, Δημοτικού Συμβουλίου και δημοσιότητας, όπως έγκαιρα και έγκυρα κατέγραψε πρόσφατα η ΕτΟ. Πρόσφατα επίσης, η ΕτΟ κατέγραψε την αθλιότητα των ανεξέλεγκτων αποθέσεων όλων των ειδών απορριμμάτων, ΠΑΝΤΟΥ στην επικράτεια του Δήμου, τον κίνδυνο αυτές να προκαλέσουν και να τροφοδοτήσουν καταστροφική πυρκαγιά, χωρίς να ‘ναι αμελητέος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία (πχ στην περιοχή μας ενδημεί επιδημία λύσσας και οι ανεξέλεγκτες χωματερές -αλλά και τα “νόμιμα” σημεία απόρριψης- τρέφουν πάμπολλες αλεπούδες, προσφάτως αγριογούρουνα, αδέσποτα σκυλιά, γάτες και όλα τα είδη της ντόπιας άγριας πανίδας). Από την άποψη αυτή (ότι και οι αιρετοί και αρμοδιότεροι -όπως ο εισαγγελέας- ΔΕΝ ασχολούνται με την τραγική πραγματικότητα) και χωρίς καμία διάθεση αυτοπροβολής και ναρκισσισμού, η ΕτΟ υποδέχεται σήμερα την παρέμβαση του Νίκου Κολωνιάρη, ως μια μαρτυρία αιρετού (στοιχειοθετημένη με φωτογραφίες) για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, πέρα από τις αυτάρεσκες κραυγές περί της υπεροχής μας στον τουρισμό και την φανατική προσήλωση στα πανηγυράκια, τις βαρετές χαμογελαστές φωτογραφίες από τα πανηγυράκια στο Fb και την επιλεγμένη εξαφάνιση κάθε πολιτικής συζήτησης για όλα τα θέματα. Δεν ψηφίσαμε ανώνυμους και οι ηγέτες του Fb μπορούν εκεί να βασιλέψουν, παίζοντας κάποιο διαδραστικό παιχνίδι “Διοίκησε το Δήμο σου”. Η απλή αναλογική έρχεται και μαζί της και αντιμισθίες για όσους εκλέξουμε. Και για τα λεφτά μας απαιτούμε ανταπόδοση. Ούτε πιέζουν οι εκλογείς κάποιους να κατέλθουν υποψήφιοι, εκτός απ’ όσους έχουν καθιερώσει ήδη την αντιμισθία ως πολιτικό στοιχείο. Ως εδώ.-


 

 

Παρέμβαση τοπικού συμβούλου Ν. Κολωνιάρη

«Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε…»

 

Οδεύουμε πλέον προς το τέλος του καλοκαιριού και, αν επιχειρήσουμε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής μας αρχής στην περιοχή του Λιτοχώρου  στο διάστημα αυτό, θα διαπιστώσουμε πως το Λιτόχωρο παρουσίαζε και συνεχίζει να παρουσιάζει μια εικόνα  πλήρους εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Μια εικόνα που πιστεύω ανάλογή της δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν και επί καμίας δημοτικής διοίκησης.

Και φυσικά αναφέρομαι σε ζητήματα που θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας και όχι δευτερεύουσας σημασίας.

Ξεκινώντας από το θέμα των σκουπιδιών η κατάσταση καθ’ όλη τη θερινή περίοδο μέχρι και σήμερα είναι απαράδεκτη. Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών στους χώρους απόθεσης απορριμμάτων  αποτελούν πλέον καθημερινή εικόνα. Επίσης,  παραπλεύρως  των περισσοτέρων αγροτικών δρόμων και ειδικότερα των πιο κεντρικών αντικρίζουμε σκόρπια σκουπίδια, που παραμένουν  αμάζευτα εδώ και αρκετούς μήνες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο δρόμος Λιτόχωρο- Πλάκα. Όλα αυτά αποτελούν εικόνες ντροπής που προσβάλλουν τη φυσική ομορφιά του Ολύμπου, αυτού του παγκόσμιου μνημείου της φύσης, τον υποβαθμίζουν περιβαλλοντικά  αλλά και συγχρόνως μας δυσφημίζουν ως τουριστικό προορισμό.

Παράλληλα, σε πάρα πολλά σημεία του αγροτικού δικτύου αλλά και πλησίον στους χώρους απόθεσης απορριμμάτων έχουν σχηματιστεί σωροί από ξερά κλαδιά και χόρτα δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Φυσικά για όλα αυτά «φταίνε οι δημότες» . Υπάρχει τελευταία μια τάση/ πρακτική σε κάθε επίπεδο  εξουσίας (εθνικό και τοπικό) οι διοικούντες να αποδίδουν ευθύνες στους πολίτες για ότι κακό συμβαίνει και σε καμία περίπτωση δεν χρεώνουν λάθη και ολιγωρία στον εαυτό τους.

Από την άλλη πλευρά, μέσα στο Λιτόχωρο το οδικό δίκτυο παραμένει ασυντήρητο. Όλος σχεδόν ο πυρήνας του Λιτοχώρου έχει δρόμους κυριολεκτικά αποσαθρωμένους και διαλυμένους. Το τσιμέντο έχει τριφτεί στα περισσότερα σημεία ενώ παντού υπάρχουν λακκούβες και εξογκώματα. Όποιες μικροεπεμβάσεις έγιναν μέχρι στιγμής είναι «μπαλώματα» που εντείνουν περισσότερο παρά απαλύνουν την κατάσταση.

Επιπλέον, οι περισσότεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής (πάρκα και παιδικές χαρές) δίνουν αίσθηση εγκατάλειψης . Ιδιαίτερα τραγική είναι η εικόνα του κεντρικού πάρκου στο Λιτόχωρου, που αποτελούσε ένα κόσμημα και μια όαση δροσιάς για τους επισκέπτες τους ζεστούς μήνες, και φέτος το καλοκαίρι  το γρασίδι κάηκε τελείως από την έλλειψη ποτίσματος και τα δέντρα έχουν αρχίσει και αυτά να ξεραίνονται.  Υπαρκτός είναι  πλέον και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς κυρίως στο πευκοφυτεμένο χώρο του πάρκου λόγω άκοπων και ξερών χόρτων.

Τέλος, επειδή έρχεται φθινόπωρο και οι πρώτες βροχές, με το θέμα των φίλτρων στο υδραγωγείο του Λιτοχώρου τι ακριβώς γίνεται; Έχουν αντικατασταθεί τα φίλτρα ή θα αντιμετωπίσουμε πάλι καταστάσεις σαν τις περυσινές.

Είναι βέβαιο πως κόσμος έδειξε ανοχή και κατανόηση σε αρκετές περιπτώσεις αλλά η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει, η υπομονή έχει εξαντληθεί.

 

Νικόλαος Κολωνιάρης- Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Λιτοχώρου

«Συνδυασμός Ευθύνης»