Ποιοι αφελείς

και ποιοι πονηροί, κε δήμαρχε;

δεν διοικούν αυτοί κι εσείς που διοικείτε μας ταράξατε ήδη στην επιβολή, την παραπλάνηση, τις κατά πως σας βολεύει διαδικασίες και τις δωρεές, σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο μούφα παρατάξεων και αλληλοκαλυπτόμενων ενόχων

 

 

 

 

Δύο σχεδόν μήνες μετά την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που τον εξουσιοδότησε “για την εκκίνηση-διερεύνηση διαδικασιών για την κατασκευή ταμιευτήρα και την βελτίωση – επέκταση του αρδευτικού δικτύου στη ΔΕ Δίου, με την διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)”, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου επανήλθε σήμερα στο θέμα με ανακοίνωσή του.

Προηγήθηκαν, τον τελευταίο μήνα, οι αντιδράσεις και οι αντιρρήσεις που εξέφρασαν σε συνεντεύξεις τους στην ΕτΟ οι αντιπολιτευόμενοι της αντιπολίτευσης Κιάφας και Μυλωνέρος και οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής της συμπολιτευόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Δημόπουλου, και της αντιπολιτευτικά αντιπολιτευόμενης, Κ. Κουρίτα, της παράταξης του ΚΚΕ.

 


                                                                                             Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δίου-Ολύμπου
                                             για την κατασκευή ταμιευτήρα μέσω ΣΔΙΤ

Η δημοτική αρχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου εφαρμόζοντας πιστά τον Κλεισθένη Ι και προτείνοντας την κατασκευή ταμιευτήρα μέσω ΣΔΙΤ, ανοίγει  διάπλατα τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των απαραίτητων υποδομών και την παροχή υπηρεσιών. Έργα που γίνονται αποσπασματικά ανάλογα με τη διάθεση των ιδιωτικών ομίλων, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό για την ουσιαστική λύση των προβλημάτων.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα προβάλλονται ως «λύση» στην οικονομική ένδεια που παρουσιάζουν οι δήμοι για την εκτέλεση έργων ή για την άσκηση αρμοδιοτήτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ένταξη – και κατά συνέπεια για τη χρηματοδότηση – έργων των δήμων σε διάφορα προγράμματα.

Αντί, η δημοτική αρχή, να αναζητήσει χρηματοδότηση του έργου από την κυβέρνηση, ώστε το έργο να γίνει από την υπηρεσία και με μικρότερο σημαντικά κόστος, σχεδιάζει να το δώσει «προίκα» στον ιδιώτη μαζί με τα ανταποδοτικά τέλη για πάνω από είκοσι χρόνια. Ο μειοδότης επιχειρηματίας, που θα αναλάβει το έργο, θα πληρώνεται από την εκχώρηση – ενεχυρίαση ανταποδοτικών τελών, ορίζεται στο άρθρο 43 του ν. 4257/2014.

Αυτό σημαίνει ότι και ζεστό χρήμα θα δώσουμε άμεσα στον ιδιώτη και χρυσά θα τον πληρώνουμε για πολλά χρόνια εκτινάσσοντας τα δημοτικά τέλη στα ύψη. Οι δημότες άλλωστε έχουν εμπειρία από “μεγάλα” έργα των εργολαβικών εταιρειών και τις ληστρικές απαιτήσεις τους.

Η ανάγκη για την κατασκευή έργων υποδομής στον τομέα της άρδευσης, ιδιαίτερα στην περιοχή της δημοτικής ενότητας του Δίου είναι πρώτιστης σημασίας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών. Απορρίπτουμε όμως την πρόταση της δημοτικής αρχής για ΣΔΙΤ γιατί κινείται στη λογική της ιδιωτικοποίησης, της μετακύλισης του κόστους λειτουργίας, της συντήρησης στους δημότες δίνοντας ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου επανειλημμένα έχει διατυπώσει θέσεις για την άρδευση:

  • Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα διαχείρισης του νερού, που θα αντιμετωπίζει το νερό όχι σαν εμπόρευμα, αλλά ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση, την ανάπτυξη της κοινωνίας προς όφελος των παραγωγών και των δήμων.
  • Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες κλπ.).
  • Λήψη μέτρων προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων σε διαρκή αντιπαράθεση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών, που κερδοσκοπούν ασύστολα προωθώντας διαχρονικά τη «σπατάλη χρήσης» αυτών των εφοδίων.
  • Προστασία των δασών που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Εκσυγχρονισμό των αρδευτικών – υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού.
  • Άμεση δημιουργία υπηρεσίας άρδευσης στο Δήμο και πρόσληψη εργαζόμενων με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι προσλήψεις των υδρονομέων με εποχιακές συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις-λάστιχο που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή είναι μια ακόμη επιβάρυνση των αγροτών μέσω των τελών.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Κατερίνα Κουρίτα


 

Στην σημερινή του ανακοίνωση, ο Βαγγέλης Γερολιόλιος προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες πολλών και τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων αγροτών του Δήμου μας, αλλά καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο.

 

 

Δελτίο Τύπου

Περί άρδευσης…

Αποτελεί καθημερινή διαπίστωση η προβληματική λειτουργία των υποδομών άρδευσης και οι βλάβες στα αντλητικά συστήματα της Δ.Ε. Δίου.  Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, γι’ αυτό και από την τετραετία 2007-2010 προέκυψε η ιδέα και η αφετηρία της κατασκευής  ταμιευτήρων άρδευσης.

Στην υλοποίηση αυτής της ιδέας θα προχωρήσουμε σήμερα, το 2020, δηλαδή σχεδόν 14 χρόνια μετά, με τη δημοπράτηση  της κατασκευής ενός μικρού ταμιευτήρα χωρητικότητας  133.000 m³, με στόχο να ολοκληρωθεί και να  αποδοθεί προς χρήση το 2021.

Καταφέραμε, λοιπόν, ύστερα από πολλά χρόνια και προσπάθειες πολλών, να προσθέσουμε αυτά τα λίγα κυβικά μέτρα νερό στις τεράστιες απαιτήσεις της περιοχής. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Βροντούς, του Αγίου Σπυρίδωνα και της Κονταριώτισσας, οι απαιτήσεις είναι περίπου 3.000.000 m³ νερού, ενώ οι γεωτρήσεις και οι δύο υπάρχοντες μικροί ταμιευτήρες δίνουν περίπου 2.600.000 m³, με το  ετήσιο έλλειμμα να ανέρχεται στα 400.000 m³, στοιχεία γνωστά από το 2015.

Από την άλλη μεριά, τα δίκτυα κατασκευάστηκαν πριν από πολλά χρόνια και παρουσιάζουν συχνά  βλάβες,  τα οικονομικά ελλείμματα στην άρδευση είναι γνωστά, τα κόστη ενέργειας υπέρογκα και  η απουσία επενδύσεων στον τομέα αυτό κάτι παραπάνω από εμφανής.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή εμείς αναλαμβάνουμε δράση και αναζητούμε  σύγχρονες  λύσεις. Η πρόκληση είναι να προχωρήσουμε γρήγορα, καθώς 20.000 τουλάχιστον στρέμματα χρειάζονται αρδευτικούς πόρους με ορθολογικό, βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Πρόθεσή μας είναι,  όχι να ιδιωτικοποιήσουμε την άρδευση, όπως σκοπίμως και εκ του πονηρού, αν όχι αφελώς, αναφέρεται, αλλά να κατασκευάσουμε, στο μικρότερο δυνατό χρόνο, υποδομές που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της παραγωγής των εξαιρετικών μας προϊόντων.

Αν ακολουθήσουμε την ίδια  μακροχρόνια τακτική, ίσως χρειαστούν άλλα 15 χρόνια. Πρέπει λοιπόν να βρούμε πιο σύντομο και επίκαιρο δρόμο. Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε – με ευρεία πλειοψηφία (17 ΝΑΙ, 4 ΟΧΙ, 6 ΑΝΑΒΟΛΗ) – να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο να διερευνήσει   αν, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), μπορούμε να φτάσουμε νωρίτερα στο ζητούμενο, δηλαδή να προσθέσουμε υδατικό απόθεμα με την κατασκευή ταμιευτήρων, ενδεχομένως φραγμάτων αντικατάσταση δικτύων. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με χρηματοδότηση από προγράμματα, από την εκχώρηση τελών που θα προκύψουν από την μείωση της δαπάνης για το ρεύμα, από κέρδη που θα προέλθουν, ενδεχομένως, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προφανώς οι υποδομές αυτές θα φέρουν και μείωση τελών άρδευσης.

Και για να κλείσει οριστικά το θέμα της «ιδιωτικοποίησης», τα δίκτυα, οι υποδομές και η διαχείριση θα παραμείνουν στο Δήμο και θα αποτελούν περιουσία και των επόμενων γενεών. Εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια είδαμε τι καταφέραμε.  Δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε κι αλλιώς;

Βαγγέλης Γερολιόλιος

Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

 


Πέρα από την παράθεση της ιστορίας του θέματος “άρδευση”, την ανάγκη να είχε λυθεί το πρόβλημα προχθές, τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα φτωχά οικονομικά και τις κακές προθέσεις πονηρών ή/και αφελών, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, με πλήρη ευθύνη και ιδιοχείρως, έκανε σήμερα το σοβαρότερο βήμα προς την συνειδητή παραπλάνηση των δημοτών: συνέχισε να περιορίζει το θέμα στον ένα ταμιευτήρα και την επέκταση του ήδη υπαρκτού και προβληματικού δικτύου, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό για το οποίο θα διερευνήσει τις προθέσεις ιδιωτών περιλαμβάνει πολλά περισσότερα. Τα περιέγραψε ο ίδιος, σταδιακά, σε δημόσια έγγραφα με την υπογραφή του.

 

ardesdit

 

Το πρώτο απ΄ αυτά τα έγγραφα είναι η εισήγηση του θέματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία διαβάζουμε για:

  • κατασκευή ταμιευτήρα ή ταμιευτήρων
  • πιθανή αξιοποίηση του ταμιευτήρα (όχι ταμιευτήρων) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • βελτίωση και επέκταση του αρδευτικού συστήματος
  • ταμιευτήρα ή ταμιευτήρες που θα εξυπηρετούν και την αντιπλημμυρική προστασία
  • ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα ελέγχου της άρδευσης με τηλεχειρισμό και τηλεμετρία
  • μια εταιρεία που θα επιλεγεί και θα αναλάβει την μελέτη, την λειτουργία, και την συντήρηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πχ 20 έτη (χρόνια, για να καταλαβαινόμαστε…), και στο διάστημα αυτό θα έχει λαμβάνειν από τον Δήμο και τους αγρότες, ως αντάλλαγμα για την εξόφληση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας του έργου που θα χρηματοδοτηθεί ΚΑΙ από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα και τέλος
  • όλα τα παραπάνω θα μειώνουν και το κόστος της άρδευσης για τους αγρότες.

Η εισήγηση καταλαμβάνει την έκταση μιας πυκνογραμμένης σελίδας και -φυσικά- διεκδικεί παγκόσμια βραβεία αποτελεσματικότητας, αφού λύνει πρόβλημα 50ετίας τουλάχιστον, πρόβλημα που δεν έλυσε κανείς ως τώρα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το τελικό κόστος που θα επιβαρυνθεί ο αγρότης. Ευτυχώς η αδειοδότηση γεωτρήσεων είναι δύσκολη κι έτσι η δημαρχιακή λύση του σισύφειου προβλήματος των ξωμάχων του τελευταίου αιώνα δεν συμπληρώθηκε και με την ευχέρεια ο κατασκευαστής/διαχειριστής του έργου να έχει και το δικαίωμα άντλησης και εμφιάλωσης πόσιμου νερού (αφού καταστεί πόσιμο)… Μπορεί όμως κι αυτό να είναι πιθανό.

Ας δούμε τι συνέβη στη συνέχεια με την βοήθεια του επόμενου δημόσιου, έγκυρου και δημοσιευμένου εγγράφου: του ήδη αναρτημένου στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποσπάσματος της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο 14ο θέμα της συνεδρίασης της 12ης.3.2020, της πρώτης δια τηλε-περιφοράς συνεδρίασης, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

 

 

aadssdit

 

Σ’ αυτό το ακόμα πιο επίσημο και δεσμευτικό κείμενο …“περί άρδευσης” μπορεί κανείς με ευκολία να εντοπίσει τα εξής:

  • το κείμενο είναι σχεδόν το ίδιο, αλλά όχι ταυτόσημο με την παραπάνω εισήγηση
  • περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες τις προθέσεις, τις εκτιμήσεις και τα σχέδια της διοίκησης, εμφανίζεται για πρώτη φορά το “μίγμα κεφαλαίων” που αφορά την σχέση ΣΔΙΤ, φράγματα κάνουν την εμφάνισή τους στα πιθανά έργα, τα περί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επαναλαμβάνονται περιληπτικά όπως και το ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα εντοπίσει τις λύσεις και θα καταρτίσει την μελέτη-πρόταση
  • υπάρχει η καταγραφή-ενσωμάτωση δύο θέσεων της αντιπολίτευσης περιφραστικά, πιθανώς από τις γραπτές θέσεις που έστειλαν η Μαρία Τσιμήτρη και η Κατερίνα Κουρίτα, ως θέση που εξέφρασαν στην συνεδρίαση
  • στο κείμενο της πρώτης ανακαλύπτουμε ότι το θέμα δεν απασχόλησε ποτέ τα τοπικά συμβούλια, ούτε τους συλλόγους/συνεταιρισμούς αγροτών, ότι ζητάει να αναβληθεί και να συζητηθεί σε κανονική συνεδρίαση με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων και πολλά άλλα.

Που είναι όλα αυτά στην σημερινή ανακοίνωσή σας, κε δήμαρχε;

Σε τι παραπλανούν οι αφελείς ή/και πονηροί και όχι εσείς ο ίδιος;

Θα αναλάβει ιδιώτης να κάνει όλα αυτά που περιγράφονται στα δημόσια, αλλά άγνωστα έγγραφα και δεν αναφέρονται -δύο μήνες μετά- στην σημερινή σας ανακοίνωση και τελικά το κόστος της άρδευσης για τους αγρότες μας θα … μειωθεί;;;

Μήπως αυτό θα επιτευχθεί επειδή ο κατασκευαστής θα βάλει -κυριολεκτικά- μόνο τα μηχανήματα και το προσωπικό και αντί να μας παραδώσει το έργο και να αποχαιρετιστούμε… θα αναλάβει και την συντήρηση/διαχείριση για να πολλαπλασιάζει για πχ 20 χρόνια τα κέρδη του; Δεν το εφαρμόσαμε ήδη αυτό το σχήμα, κε δήμαρχε, και σε εξίσου ζωτικό τομέα και πληρώνουμε τώρα και τζάμπα και “κερατιάτικα”; Δεν το ψυθιρίζετε όλοι σε κάθε ευκαιρία κα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου; Δεν είναι η χωματερή/ΦΟΔΣΑ και ο βιολογικός/ιδιώτης ικανά μαθήματα;

Γιατί να κάνει την μελέτη ο ιδιώτης και όχι κάποιος άλλος και μάλιστα δωρεάν; Θεωρείτε ότι η μελέτη αυτή δεν θα μπορούσε να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση πχ για ένα ή περισσότερα πανεπιστήμια; Δεν έχετε στο ιστορικό σας στην αυτοδιοίκηση μελέτη και έργο φαραωνικού κόστους (αν δεν κάνω λάθος… η μελέτη μόνο στοίχισε 300.000 ευρώ;) που δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μια φορά, πέραν μιας ολιγόωρης χρήσης του από την ΕτΟ;

Όσα σημαντικά περιελάμβανε η τηλε-συνεδρίαση της 12ης.3.2020 καταγράφονται στο απόσπασμα απόφασης που υπάρχει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ;;; Σίγουρα;

Δεκάδες χρόνια πέρασαν στην απραξία -με την ευθύνη και την δική σας, προσωπικά και ως παράταξη- και τώρα αίφνης το θέμα έγινε τόσο επείγον που δικαιολογείστε να το “περάσετε” χωρίς να βραχεί, ενώ διασχίζει έναν ωκεανό παραπλανήσεων, υποβιβασμού ζωτικών διαδικασιών και εκμετάλλευσης της πιο ύποπτης και ανεπανάληπτης πλειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου;;;

Για ποιο λόγο όλο αυτό το άγχος συγκάλυψης;

Δεν έχετε κάποιο κίνδυνο να σας κλέψουν, ούτε την ιδέα, ούτε την ευκαιρία υλοποίησής της και τα συγχαρητήρια. Γιατί τα κρύβετε από την δημοσιότητα και την κριτική;

Από την ανακοίνωσή σας να καταλάβουμε ότι ήδη έχετε συζητήσει με ενδιαφερόμενο; Ενώ εμείς είμαστε στην πανδημία και στην αναβολή σχεδόν όλων των οικονομκών/παραγωγικών δραστηριοτήτων και δεν έχετε να παρουσιάσετε παρά μόνο δωρεές και απολυμάνσεις… σας απασχολεί τόσο η περί άρδευσης κρυφή εκστρατεία σας;;; Γιατί;

Η άποψη της ΕτΟ

Όλα αυτά, κε δήμαρχε, πιστοποιούν ότι έχετε μόνο εσείς στο μυαλό σας το τελικό σχέδιο και ήδη το έχετε εμπιστευτεί σε έναν και μοναδικό κατασκευαστή. Και υλοποιώντας τοπικά τις επιλογές και της κυβέρνησης, δεν δίνετε καμία σημασία σε οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο σκηνικό και η ίδια υποβοηθητική κυβέρνηση και λοιπή υπέρ-βολική δημόσια διοίκηση, υπήρχαν και το 2012, κε δήμαρχε. Οδεύετε ολοταχώς στην δεύτερη “TOSOH” σας και πρέπει να σας ευχαριστήσουμε γιατί αποκαλύψατε τις πραγματικές σας διαθέσεις, συντομότερα από κάθε συνάδελφό σας του παρελθόντος. Και καταδικάζοντάς μας ως αιώνια αφελείς, κρατήσατε όλη την πονηριά για τον εαυτό σας.

Ακυρώστε αυτή την απόφαση-προσβολή των πάντων.

Παρουσιάστε την πρόταση, το όραμά σας, χωρίς άγχος.

Συζητήστε το.
Όχι αιώνια. Για ένα μήνα.

Ενώστε τις δυνάμεις του τόπου, όχι μόνο γιατί το θέμα αφορά την άρδευση, αλλά γιατί, σωστά και ευτυχώς, το μέχρι τώρα ρεζιλίκι σας περιέχει σπέρματα μιας διαχείρισης που αξίζει ο Όλυμπος και τα υπέργεια νερά του και ο φυσικός του πλούτος. Προγράμματα και χρηματοδοτήσεις υπάρχουν πάμπολλα. Ειδικά «πράσινα». Ποια εξουσία θα αρνηθεί στον Όλυμπο αυτό που του αξίζει; Ο «πράσινος» πρωθυπουργός;

Ξεχάστε τους ιδιώτες, τους εργολάβους, τις διευκολύνσεις, τις διακρίσεις υπέρ όσων δεν τις αξίζουν και είναι συνώνυμοι της σπατάλης δημοσίου χρήματος, δια της υπερτιμολόγησης και μόνο. Δεν θα πληρώνουμε πάντα, όπως πληρώναμε ως τώρα. Δε είμαστε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι με ήνες που μπαίνουν και βγαίνουν ισοβίως εγγυημένα. Δώστε στο Δήμο και στον Όλυμπο έργο δικό τους που θα το διαχειρίζονται αυτοί που πρέπει: ο Δήμος κι εμείς.

Δείτε το νερό που φεύγει και χάνεται απ’ τη Δεξαμενή.

Στρωθείτε στη δουλειά, αντί στο κυνήγι της αβαθούς προβολής και της σιγουριάς ότι όλα θα γίνουν όπως τα θέλετε.
Δεν θα γίνουν.