Δεύτερη και φαρμακερή

παραπομπή Τραμπ

και με Ρεπουμπλικανικούς ψήφους

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια βδομάδα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο χιλιάδων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ και μια βδομάδα πριν την ορκωμοσία του επόμενου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα υπέρ της παραπομπής του απερχόμενου Προέδρου σε δίκη με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης κατά του πολιτεύματος και άλλα αδικήματα. Έτσι, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε ο πρώτος που παραπέμπεται για 2η φορά στην Ιστορία της χώρας.

Υπέρ της παραπομπής Τραμπ ψήφισαν και δέκα Ρεπουμπλικανοί, ενώ οι συνάδελφοί τους που αρνήθηκαν να παραπέμψουν τον Τραμπ επιχειρηματολόγησαν, με βασικά επιχειρήματα την ανάγκη για εθνική ομοψυχία, την ταχύτητα της διαδικασίας, την απουσία πλήρους έρευνας και ακροάσεων και την άποψη ότι ο Τραμπ δεν παρακίνησε τον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτάλι, εισβολή που κόστισε και πέντε ανθρώπινες ζωές. Ο Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να μην υπάρξει καμία παρεκτροπή την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάϊντεν, ενώ λίγο πριν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ακύρωνε την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στην Ευρώπη, μετά την απροθυμία Ευρωπαίων ηγετών να συναντηθούν με τον στενότερο συνεργάτη του Τραμπ και την δήλωση του ομολόγου του Λουξεμβούργου ότι “δεν θα ήταν κακό να μην πραγματοποιηθεί το ταξίδι”. Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία Μπάϊντεν και πιθανότατα δεν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει επανεκλογή στις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Έτσι, μια βδομάδα μετά την  νύχτα που άντεξαν οι θεσμοί της Αμερικής, στην μεγαλύτερη δυνατή εσωτερική επίθεση, ο κίνδυνος απομακρύνθηκε και ο κύριος ένοχος οδηγείτε στο εδώλιο.