Τάδε έφη Παπαθανασίου

για τον ένα χρόνο πανδημίας

και τις δύο βδομάδες όξυνσης, τα λάθη που πρέπει να δώσουν την θέση τους στην αποτελεσματικότητα

από το FB προφίλ του Γιώργου Παπαθανασίου

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ

Παρακολούθησα σήμερα στα δελτία ειδήσεων της TV, την πλατεία της Ξάνθης με εκατοντάδες καρναβαλιστές, τις διαδηλώσεις στην Αμερική για τον φόνο μιας αφροαμερικανής γυναίκας πέρυσι, την μεγαλειώδη συγκέντρωση γυναικών στο Λονδίνο, κατά της αστυνομίας λόγω της δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας, την διαδήλωση στο Βερολίνο κατά των μέτρων covid, … και ουκ έστιν αριθμός διαδηλώσεων σε Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία κ.α..
Αυτό που έχει σημασία: κανείς κυβερνητικός δεν κατηγόρησε τους διαδηλωτές, ότι σαμποτάρουν τα μέτρα κατά covid, σ’ αντιθεση με ότι συμβαίνει εδώ, (δηλώσεις Άδωνι).
Είχα γράψει τα Χριστούγεννα ότι ο φόβος, η μοναξιά και η ανασφάλεια έχουν κυριέψει την κοινωνία μας.
Ο φόβος έχει πλημμυρίσει την κοινωνία μας. Έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, τα πράγματα είναι σε χειρότερη κατάσταση, ενώ έχουμε εμβολιασμό, ενώ έχουμε λοκ ντάουν μέσα σε λοκ ντάουν. Ακόμα δυο κρίσιμες βδομάδες μας λένε… κι όμως συμπληρώσαμε χρόνο.
Όσο πρόσεξαν τους πρώτους μήνες, τόσο σταμάτησαν -να προσέχουν- μετά. Έγιναν λάθη, τουρισμός ανεξέλεγκτος χωρίς τεστ, Βαλκάνια κλείνω-ανοίγω, άλλα οι λοιμωξιολόγοι τον Οκτώβριο για Θεσσαλονικη,  άλλα η κυβέρνηση, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό δεν πήραμε, λεωφορεία και οδηγούς δεν βάλαμε, τις τάξεις δεν τις μοιράσαμε, εκπαιδευτικό προσωπικό δεν πήραμε, τα ΑΕΙ τα εξισώσαμε με τα κολέγια όμως, κλπ κλπ.
Οι πολίτες αυτής της χώρας χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς. Είτε αυτοί είναι η κυβέρνηση, είτε είναι η αστυνομία, είτε είναι τα ΜΜΕ, είτε είναι το δικαστικό σύστημα. Η εμπιστοσύνη μεταλλάσσεται σε φόβο. Κι όταν στριμώχνεται κάποιος στην γωνία από φόβο κάποια στιγμή θα αντιδράσει. Η κοινωνία έχει τα δικά της αντανακλαστικά. Η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα κόμματα. Οι περισσότερες πορείες είναι αυθόρμητες και μη καθοδηγούμενες,  γι’ αυτό στην αρχή του κειμένου είπα για το τι γίνεται εδώ και αλλού. Τα ΜΜΕ έχουν ξεπεραστεί από τα social media.
Αν δεν θέλουμε να έχουμε μια διχασμένη κοινωνία, πρέπει να παραδεχθούμε τα λάθη και να καταβάλλουμε προσπάθεια να βρούμε σοβαρές λύσεις. Η βία και η προσπάθεια συγκάλυψης των λαθών θα γεννήσουν νέες αντιδράσεις. Η λύση δεν είναι να ελέγξεις και να τρομάξεις τους πολίτες, η λύση είναι να τους δώσεις να καταλάβουν τι πραγματικά γίνεται.
ΥΓ: καλούμπα χαρταετού μέχρι 2 χλμ.
Ο Γιώργος Παπαθανασίου είναι πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου και Δίου-Ολύμπου και από τους μακροβιότερους δημάρχους στην  Ελλάδα.
σημ.ΕτΟ: ημερολογιακή σύμπτωση: σαν σήμερα, το 2017 η  Ε τ Ο δημοσίευσε την μοναδική συνέντευξή του από το 2015 και ως σήμερα.