“Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων

σε υπηρεσιακό επίπεδο"

η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου που θέτει μία ακόμη ψηφίδα στη θέση της

 

 

Την δημοσίευση της άποψης του προέδρου του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Άρη Νίκα, ακολούθησε η δημοσίευση ανακοίνωσης του Φορέα με την επίσημη θέση του για το θέμα του εισιτηρίου στον Όλυμπο. Η ανακοίνωση αναπαράγει την πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ για το θέμα που πυροδότησε την συζήτηση σε όλη την Ελλάδα και τα ΜΜΕ και έφερε στη δημοσιότητα αποκλειστικό δημοσίευμα της Ε τ Ο. Στην εισαγωγή της ανακοίνωσης διευκρινίζεται ότι υπήρξε απάντηση του Φορέα στο προσχέδιο της υπουργικής απόφασης με τη μορφή “ανταλλαγής απόψεων σε υπηρεσιακό επίπεδο” και ότι “θα ακολουθήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν η Κ.Υ.Α. πάρει τη τελική της μορφή”.

 

 

Ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
για το θέμα
«Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου
με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος».
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ειδήσεις και σχόλια περί της καθιέρωσης εισιτηρίου στην προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου. Ο ΦΔΕΔ Ολύμπου θα ήθελε να ενημερώσει τους Πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι η διαδικασία διερεύνησης της παραπάνω δυνατότητας ξεκίνησε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).
Είναι ένας αρχικός προβληματισμός για την καθιέρωση εισιτηρίου με ανταποδοτικό προς τους επισκέπτες χαρακτήρα, ώστε να εφαρμοστούν γνωστές βέλτιστες πρακτικές με σκοπό την προστασία, την ανάδειξη και την αναβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε υπηρεσιακό επίπεδο και θα ακολουθήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν η Κ.Υ.Α. πάρει τη τελική της μορφή.
Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.:
«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:
Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»
Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.
Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.
Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.
Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».