Δεν πνίγηκε κανείς 2

μια γέφυρα μας λείπει, πλέον...

η πραγματικότητα ΔΕΝ είναι πλέον τα δελτία σας

 

 

 

 

 

“Τα ρέματα τα έχουμε σημάνει πλέον όλα, εκεί που δεν πρέπει να περνάει κανείς τα έχουμε φράξει με κορδέλες και άλλα στοιχεία σήμανσης και θα πρέπει οι κάτοικοι, οι δημότες, να τα σέβονται. Να μην ρισκάρουν δηλαδή, να μην περνάνε, να μην το διακινδυνεύσουν…”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δίου-Ολύμπου, Στέργιος Φαρμάκης, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, στις 11.1.2022, μόλις είχε περάσει το πρώτο κύμα του “Διομήδη”. Τι έκανε όμως τον Δήμο μας να φράξει ρέματα και να τοποθετήσει σήμανση που αποτρέπει την δίοδο ΣΕ ΟΛΑ ΠΛΕΟΝ τα σημεία που ήταν επιβεβλημένο και δεν είχε το ‘χε πράξει, όπως επιβεβαιώνει αυτό το “ΠΛΕΟΝ”;

Η απάντηση είναι προφανής: ο πρόσφατος πνιγμός, η τραγική απώλεια της παιδιάτρου από την Κατερίνη που ανασύρθηκε νεκρή από την Ζλιάνα. Ένα μήνα πριν τις δηλώσεις του Στέργιου Φαρμάκη.

Όσον αφορά τις ευθύνες πολλών για τα όποια ατυχήματα, μικρά και μεγάλα, θανατηφόρα ή αναίμακτα και το που θα έπρεπε ήδη από πολλά χρόνια να υπάρχει έστω η ελάχιστη προειδοποιητική σήμανση, αυτές περιγράφονται από το ίδιο αυτό “ΠΛΕΟΝ”.

ΠΛΕΟΝ, τοποθετήθηκαν ήδη πινακίδες στα εξής σημεία:

  • στην άλλη όχθη της Ζλιάνας, σ’ αυτήν από την πλευρά της Σκοτίνας
  • στις δύο όχθες της Χασκάρας, του ρέματος που δεν είναι σε καμία περίπτωση ιρλανδέζικη διάβαση και η διάβασή του απαιτεί να κινηθεί κάποιος για πολύ μεγάλη απόσταση ΜΕΣΑ στην όχθη ενός τεράστιου ρέματος. Το τι μπορεί να προκαλέσει το συγκεκριμένο ρέμα, είναι φανερό από το μέγεθος των έργων που έγιναν στην εκβολή του, αλλά όχι σε άλλα σημεία, και αν δει πόσο στενεύει η όχθη του ακριβώς δίπλα από την “δίοδο” και αναλογιστεί -ή μελετήσει σοβαρά- τι αποτελέσματα έχει αυτό στην όλη συμπεριφορά και τα αποτελέσματά του, με μικρότερες ή μεγαλύτερες βροχοπτώσεις
  • στον Λάκκο του Ενιπέα, στο Λιτόχωρο
  • πιθανώς και σε άλλα σημεία που δεν έγιναν γνωστά από καμία επίσημη ενημέρωση -που θα βοηθούσε και τους πιθανούς άτυχους ή αδαείς του μέλλοντος και θα εντοπιστούν με τον … καιρό.

Αλλά, σημείο καμπής όλων αυτών ήταν η τραγική απώλεια. Με το κόστος αυτό, απέκτησε πινακίδα και η δεύτερη όχθη της Ζλιάνας που δεν είχε… -για κάποιο ανεξήγητο και μυστήριο λόγο-. Η κακοκαιρία των αρχών του Δεκεμβρίου 2021 χτύπησε με πολλαπλώς μεγαλύτερη σφοδρότητα την Δυτική Ελλάδα, προκαλώντας σημαντικές και εκτεταμένες καταστροφές, αλλά καμία ανθρώπινη απώλεια. Η μοναδική τέτοια καταγράφηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Πιερία, στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, στην Ζλιάνα…

Ένα μήνα μετά την ανώνυμη κακοκαιρία με την τραγική απώλεια της πανεπιστημιακού και νοεγνολόγου στη Ζλιάνα και κάνοντας τον απολογισμό από το πέρασμα του “Διομήδη” και αφού πλέον τοποθετήθηκαν φραγμοί και πινακίδες εκεί που πριν δεν υπήρχαν, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας και η αντιπεριφερειάρχης προσωπικά έκαναν τον απολογισμό τους, στις 13.1.2022, και ανακοίνωσαν ότι

“Χωρίς προβλήματα πέρασε ο «ΔΙΟΜΗΔΗΣ» από την Πιερία.
Η Περιφερειακή Ενότητας Πιερίας, αντιμετώπισε άμεσα όλα τα προβλήματα που καταγράφηκαν
από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πεδίο
για την εξασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής της κίνησης των πεζών και των οχημάτων.”

Πιθανώς, στην κακοκαιρία του τριημέρου του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου 2021, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ΔΕΝ “βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο για την εξασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής της κίνησης των πεζών και των οχημάτων.” Αν και είχε εκδώσει τότε ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ. Και δεν δημοσίευσε και ποτέ απολογισμό για την αντιμετώπιση εκείνης της ανώνυμης κακοκαιρίας…

Την ίδια μέρα, 13.1.2022, δελτίο Τύπου -με απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον- εξέδωσε και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, διαπιστώνοντας τα εξής σημαντικά:

Δήμος Δίου-Ολύμπου:
Διαχειρίσιμες οι καταστροφές του «Διομήδη» χάρη και στα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας

Στα 130 χιλιοστά (mm), περίπου, σημειώθηκε το μέγιστο ύψος της βροχόπτωσης, κατά το πρόσφατο καιρικό σύστημα «Διομήδης» στις 10-12 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Δίου.
Η έγκαιρη προεργασία και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε περιοχές του Δήμου Δίου-Ολύμπου εξασφάλισαν την ομαλή εξέλιξη αυτού του κύματος κακοκαιρίας, χωρίς να σημειωθούν εικόνες καταστροφών που παρατηρούνταν σε αντίστοιχες καιρικές συνθήκες των περασμένων ετών. Παράλληλα οι όποιες ζημίες προκλήθηκαν βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.
Η αντιπλημμυρική προστασία αποτελεί ζήτημα διαρκούς παρακολούθησης και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για τη συνεχή υποστήριξή τους σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα με τα έργα θωράκισης των ρεμάτων του Δήμου, όπου δημιουργούνται υπερχειλίσεις.

Ο Δήμος λοιπόν, εκτιμά ότι τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας βοήθησαν να προκληθούν μικρότερες, διαχειρίσιμες καταστροφές από τον “Διομήδη”, αλλά και ότι “Η αντιπλημμυρική προστασία αποτελεί ζήτημα διαρκούς παρακολούθησης και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για τη συνεχή υποστήριξή τους σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα με τα έργα θωράκισης των ρεμάτων του Δήμου, όπου δημιουργούνται υπερχειλίσεις.” Μάλλον πρόκειται για έργα που υλοποιήθηκαν σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, γιατί τα όποια έργα της Περιφέρειας/Αντιπεριφέρειας και η όποια διαρκής παρακολούθηση και συνεχής υποστήριξη δεν απέτρεψαν και τις καταστροφές και την απώλειας της 11ης Δεκεμβρίου 2021, για τα οποία δεν υπήρξε καμία παρόμοια ανακοίνωση. Επιπλέον, είναι ολοφάνερο ότι όλα αυτά ανακοινώνονται και δημοσιεύονται για να απαλύνουν τις εντυπώσεις από την τραγική απώλεια…
Όσο για αυτό το “περασμένων ετών“… πρόκειται σίγουρα για κυριολεξία, αφού η προηγούμενη λιγότερο κατστροφική αλλά φονική κακοκαιρία συνέβη το 2021 που είναι περασμένη χρονιά…

Αλλά, οι προκλητικές δημοσιεύσεις δεν σταματούν εδώ…

Χθες, η Αντιπεριφέρεια δημοσίευσε ότι η ίδια και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου έστειλαν κοινή επιστολή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με την οποία ενημερώνουν τον υπουργό ότι “προβήκαμε στην ωρίμανση μελέτης εφαρμογής για την κατασκευή γέφυρας με τα συνοδά έργα διευθέτησης του ρέματος” και ζητάνε την κατασκευή γέφυρας στο Ξηρολάκι, μεταξύ Κονταριώτισσας και Αγίου Σπυρίδωνα, στην ΔΕ Δίου. Αφού βέβαια “προβήκανε” στην ωρίμανση μελέτης εφαρμογής… Προβήκανε.

Λίγο καιρό πριν και μετά σχετικά δημοσιεύματα της Ε τ Ο που επισήμαιναν την μακρόχρονη και πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για την μονίμως πλημμυρισμένη και αιωνίως ξεχασμένη ΔΕ Δίου και την αντιπλημμυρική της προστασία, η Αντιπεριφέρεια ενέκρινε κονδύλιο για την σύνταξη μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΔΕ Δίου. Αφού βέβαια χάθηκε και κάνα τρίμηνο ως να αποδειχτεί ότι παλιότερη -προ 20ετίας- μελέτη του Δήμου Δίου, είναι ξεπερασμένη και ανεφάρμοστη. Τώρα, ενώ μελετούμε την συνολική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, η Περιφέρεια/Αντιπεριφέρεια/Δήμος ωρίμασαν μελέτη και ζητάνε την κατασκευή μιας γέφυρας στην ίδια περιοχή, ξεχωριστά από την συνολική μελέτη!!! Κι αν η συνολική μελέτη προκρίνει μια διαφορετική γέφυρα; Ή με άλλα χαρακτηριστικά για να “συνεργάζεται” καλύτερα με τον υπόλοιπο σχεδιασμό; Αν η μελέτη, λόγω καλύτερης αποτελεσματικότητας -και στην προστασία- και μεγαλύτερης οικονομίας προκρίνει άλλες γέφυρες, σε άλλα σημεία και όχι την συγκεκριμένη… τι θα συμβεί τότε; Αλλά κι αν η μελέτη περιέχει μια τέτοια γέφυρα, εκεί ακριβώς,… γιατί προτάσσουμε την συγκεκριμένη κατασκευή και αφήνουμε την συνολική μελέτη να έπεται;

φωτογραφία που συνόδευε το δελτίο Τύπου για την κοινή επιστολή για την γέφυρα στο Ξηρολάκι

Η διάβαση στο Ξηρολάκι είναι πράγματι πολύ επικίνδυνη, όπως πολλές άλλες στην νότια Πιερία και τον Δήμο μας. Η διάσχιση της Χασκάρας, ακόμα μεγαλύτερης απόστασης, πόσο επικινδυνότερη είναι και πόσο καιρό τώρα έπρεπε να υπάρχει εκεί έργο, συνοδό του ΥΠΑΡΚΤΟΥ παράδρομου της εθνικής; Αν χαθεί κι εκεί ανθρώπινη ζωή … ποιος θα ευθύνεται; Ο “Διομήδης” κι ο κάθε “Διομήδης”; Αρκεί η τοποθέτηση πινακίδας εκεί ή “μας δούλευαν” όλοι οι προηγούμενοι και τώρα “μας δουλεύει” ο Στέργιος Φαρμάκης, η δημαρχία που υπηρετεί και η Αντιπεριφέρεια της οποίας η δημαρχία είναι πλήρης βαστάζος; Πόσα χρόνια ο παράδρομος θα μένει μ’ αυτό  το κενό μέσα στο ρέμα, χωρίς γέφυρα; Πότε έπρεπε να έχει γίνει κάτι κι από ποιον; ΘΑ κάνουμε και γέφυρα στο Ξηρολάκι και ΘΑ κάνουμε και αντιπλημμυρικά στην ΔΕ Δίου. Στη Χασκάρα;

Πότε, δήμαρχε και αντιπεριφερειάρχη, θα καλέσετε σε συνέντευξη Τύπου για σοβαρά θέματα σαν αυτό; Ή και σοβαρότερα; Γιατί η μόνη επαφή με τον Τύπο ήταν, είναι και θα είναι τα γελοία και προσβλητικά πολλών δελτία Τύπου και οι συνεντεύξεις για το …αν ταυτόχρονα με την δημόσια διοίκηση ασκείτε και την … μαγειρική;;;

ΟΛΑ τα παραπάνω της διοίκησής μας είναι πολύ σοβαρά και εξαιρετικά γελοία κι όμως συμβαίνουν.

 

Σημαντικά θέματα και σοβαρότατες ευθύνες διασκεδάζονται με γελοία και ανερμάτιστα δελτία Τύπου, ενώ θρηνούμε και απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ευθύνες δεκαετιών και σπατάλες επί σπαταλών κρύβονται πίσω από άσχετες φωτογραφίες, “στημένης” άνεσης και αιώνιας υπεροχής, ενώ η πραγματικότητα είναι θλιβερή, όσο και η τοπική μας ηγεσία. Μόνη πιθανή δικαιολογία: δεν συνειδητοποιείτε τις βαρύτατες ευθύνες ή τις συνειδητοποιείτε μεν, προσπαθείτε να διαφύγετε δε. Πλέον.-

 

 

Αυτό το ρέμα το ξέρει κανείς;;;