Ζήτησαν συνεδρίαση μόνο για την μπόχα

οι "I Can't Breathe"

με προσφυγή τους στην Συμπαραστάτη του Δημότη

 

 

 

Μετά την … περιπέτεια της 15ης.7.2022, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ΘΑ συζητούσε το θέμα της μπόχας της Κατερίνης σε μια διευρυμένη συνεδρίαση, έστω και στο πλαίσιο ενός γενικότερου προβληματισμού για θέματα περιβάλλοντος και ρύπανσης, αλλά το ανέβαλλε την τελευταία στιγμή -για να μην βλάψει η συζήτηση τον τουρισμό μας- οι “I Can’t Breathe” προσέφυγαν στην Συμπαραστάτη του Δημότη. Στην προσφυγή τους, αιτήθηκαν να συζητηθεί το χρονίζον θέμα της μπόχας της Κατερίνης  αυτούσιο, σε ειδική διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια “να ληφθούν από τον Δήμο, οι δέουσες αποφάσεις για την λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων και να σχεδιαστούν πολιτικές για την αδιάλειπτη προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των δημοτών και στο μέλλον.”.

 

 

 

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ
I  CANT  BREATHE
Email: anasa.katerini@gmail.com
                                             Κατερίνη, 10/8/2022

 

  ΠΡΟΣ:

 

 ΚΟΙΝ.:

Συμπαραστάτη του Δημότη Κατερίνης

κα Ελένη Αθανασιάδου

 

 

Συνήγορο του Πολίτη

 

 

ΘΕΜΑ : Μη ικανοποίηση αιτήματος του άρθρ. 215 παρ.3 του ν. 3463/2006, για συζήτηση μείζονος θέματος τοπικού ενδιαφέροντος στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης.
ΣΧΕΤ.: α) Το με Α.Π. οικ. 23533/15.7.2022 έγγραφο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης “Αναβολή συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου”.

β) Το με Α.Π. οικ. 22806/11.7.2022 έγγραφο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης “Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης σε Τακτική Συνεδρίαση”

γ) Η από 06/6/2022 επιστολή της Ο.Π.Π. “I can’t BREATHE”, “Αίτημα συζήτησης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του μείζονος θέματος της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί τους δημότες της πόλης της Κατερίνης”.

δ) Το με Α.Π. οικ. 25649/20.08.2021 έγγραφο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης “Ενημέρωση για θέματα προστασίας Περιβάλλοντος”

ε) Η από 19/8/2021 επιστολή της Ο.Π.Π. “I can’t BREATHE”, ” Αίτημα για συζήτηση του θέματος της περιβαλλοντικής ρύπανσης στο ΔΣ. και ανάληψη ενεργειών”.

ζ) Η από 06/7/2021 επιστολή της Ο.Π.Π. “I can’t BREATHE”, “Αίτημα για εισαγωγή του θέματος της δυσοσμίας προς συζήτηση στο ΔΣ.”.

 

 

Αξιότιμη Συμπαραστάτη του Δημότη

 

Η Ο.Π.Π. “I CAN’T BREATHE”, εντός του 2021, αιτήθηκε εγγράφως στον Δήμο Κατερίνης, τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του μείζονος θέματος της “δυσοσμίας” που πλήττει τους κάτοικους της πόλης της Κατερίνης, προκαλώντας τους συμπτώματα όπως δύσπνοια στα μάτια και τον λαιμό (βλ. υπό στοιχεία (ε) και (ζ) σχετικά).

Λάβαμε την (υπό στοιχείο (δ) έγγραφο) επιστολή από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Κατερίνης, με την ενημέρωση ότι, “σύντομο χρονικό διάστημα” θα προγραμματιζόταν διευρυμένη συζήτηση με θέμα την “προστασία του περιβάλλοντος” στην οποία θα συζητιόταν μεταξύ άλλων και το θέμα της “δυσοσμίας”.

Την 5η Νοεμβρίου 2021, η Ομάδα, πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πλατεία Δημαρχείου, για το ότι, δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμα η συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ.. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης, δημόσια δεσμεύτηκε, εκ νέου, για τον προγραμματισμό της σχετικής συνεδρίασης “άμεσα”.

Την 17η Ιουνίου 2022, η Ο.Π.Π., κατέθεσε εκ νέου, έγγραφο αίτημα (με ημερομηνία 6)6)2022) για συζήτηση του θέματος της “δυσοσμίας” υπογεγραμμένο από 82 δημότες Κατερίνης (βλ. το υπό στοιχείο (γ) σχετικό). Την 11η Ιουλίου λάβαμε πρόσκληση σε Τακτική Συνεδρίαση με θέμα “Προστασία του Περιβάλλοντος, Ανάδειξη προβλημάτων, Δράσεις και Λύσεις”. Την 15η Ιουλίου (ημερομηνία της προγραμματισμένης συνεδρίασης), μας γνωστοποιήθηκε με email την 1:52μ.μ., η αναβολή της συνεδρίασης για τον Οκτώβριο του 2022, χωρίς αιτιολογία.

Προφορικά σε αναζήτηση του λόγου αναβολής, αναφέρθηκε επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Διαβάζοντας, όμως, την επιστολή της Ε.ΞΕ.Π., διαπιστώνουμε ότι, η Ε.ΞΕ.Π. αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα που εντοπίζονται στο παραλιακό μέτωπο και το θέμα των ανεμογεννητριών στο Ελατοχώρι, για τα οποία ενεργεί η ίδια. Ως προς το θέμα της “δυσοσμίας”, το οποίο αναγνωρίζει ως πρόβλημα, η Ε.ΞΕ.Π., αναφερόμενη στην Ομάδα “I CAN’T BREATHE”, δηλώνει ότι, δεν έχει τίποτα να “αφαιρέσει ή να προσθέσει, ώστε να θεωρεί περιττή την παρουσία της. Με αυτό το σκεπτικό, η Ε.ΞΕ.Π., δεν αιτήθηκε την “αναβολή”, αλλά την “επανάληψη” της συνεδρίασης, ως προς τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θίγουν άμεσα τον τουρισμό, τη συζήτηση των οποίων εν μέσω τουριστικής περιόδου θεωρεί άκαιρη.

κα. Συμπαραστάτη

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θεωρούμε ότι, στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 215 παρ. 3 του ν. 3463/2006, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4964/2022 και ισχύει σήμερα ως εξής: «Οι δημότες μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων … Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται

Έχουμε δε την αίσθηση, ότι, αποφεύγεται από τη δημοτική και Κοινοτική αρχή της Κατερίνης, η ενασχόληση με το πρόβλημα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους όπως ορίζονται στο άρθρο 75, του ίδιου ως άνω νόμου για “όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.”

Η διαχείριση αποβλήτων από επιχ/σεις που εδράζονται στα όρια της πόλης και έχουν υποδειχθεί αρμοδίως από την Π.Ε. Πιερίας, μέχρι στιγμής, ως πηγή της δυσοσμίας, ελέγχεται ενδελεχώς κατόπιν αιτήματος από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οι ανησυχίες μας για επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, από την εκπομπή αέριων ρύπων, από επιχ/σεις που κατατάσσονται στην Α΄Κατηγορία  “μέσης όχλησης” και “υψηλής όχλησης” της 3137/191/Φ.15/2012 Κ.Υ.Α.,  μη λαμβανομένων των ενδεδειγμένων μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας για τη συμμόρφωση στους κανόνες της περιβ/κής νομοθεσίας, αναγνωρίζονται από τον Συνήγορο του Πολίτη (σας επισυνάπτουμε δύο επιστολές που έχει αποστείλει ο ΣτΠ, στην ΠΚΜ, ΑΔΜΘ και την Π.Ε. Πιερίας). Σημειώνουμε ότι, σε άλλους Δήμους της χώρας, όμοια προβλήματα δυσοσμίας έχουν συζητηθεί, στα Δημοτικά Συμβούλια, κατόπιν αιτημάτων των πολιτών, αυτούσια λόγω της σοβαρότητάς τους (κι όχι ενταγμένα σε ευρύ θέμα προστασίας του Περιβάλλοντος) και της ανάγκης για την ανάδειξη συγκεκριμένων λύσεων και λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε, τους Δήμους Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ευόσμου – Κορδελιού, Μοσχάτου-Ταύρου και Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Τις ενέργειές σας για τη συζήτηση του χρόνιου και σοβαρού προβλήματος της “δυσοσμίας” αυτούσιου, σε ειδική διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε κρίσιμη την κατ’ αρχήν, στοιχειοθετημένη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων στη βάση του ιστορικού που συνέταξε η Ομάδα και της αλληλογραφίας της με τις ελεγκτικές Αρχές, από όπου αναδεικνύονται  οι διαστάσεις του προβλήματος και εδραιώνονται οι ανησυχίες των δημοτών. Ώστε να ληφθούν στη συνέχεια, από τον Δήμο, οι δέουσες αποφάσεις για την λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων και να σχεδιαστούν πολιτικές για την αδιάλειπτη προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των δημοτών και στο μέλλον.

Με εκτίμηση

για τη Συντονιστική Επιτροπή

της Ο.Π.Π. “I CAN’T BREATHE”

Βίκυ Ζάχου